Από τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης θα παρατηρήσετε αρκετές αλλαγές στο σώμα σας. Δεν αναφερόμαστε μόνο στην κοιλιά σας που σιγά σιγά θα φουσκώνει ή στο πρήξιμο των χεριών και των ποδιών.
Υπάρχουν και άλλες αλλαγές, ορατές και μη. Για παράδειγμα ο καρδιακός ρυθμός της καρδιάς επιταχύνεται ενώ θα νιώθετε τις φλέβες σας να είναι έτοιμες να εκραγούν.Πιθανόν να παρατηρήσετε προβλήματα συγκέντρωσης. Ειδικά κατά το πρώτο τρίμηνο, η κόπωση και η πρωινή αδιαθεσία προκαλούν αδυναμία αλλά και έλλειψη συγκέντρωσης.
Αύξηση στήθους
Η αύξηση του μεγέθους του μαστού είναι ένα από τα πρώτα σημάδια της εγκυμοσύνης και οφείλεται στα υψηλότερα επίπεδα ορμονών οιστρογόνου και προγεστερόνης.Το στήθος σας μπορεί να συνεχίσει να αυξάνεται καθ 'όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και ενδέχεται να επηρεαστεί ο θώρακάς σας.
Αλλαγές στο δέρμα
Ορισμένες γυναίκες αναπτύσσουν καφέ ή κιτρινωπά μπαλώματα που ονομάζονται χλόασμα ή "μάσκα εγκυμοσύνης" στα πρόσωπά τους. Και μερικές θα παρατηρήσουν μια σκοτεινή γραμμή στη κάτω κοιλιακή χώρα, γνωστή ως linea nigra (ή linea negra). Μπορούν επίσης να έχουν υπερχρωματισμό των θηλών, των εξωτερικών γεννητικών οργάνων και της πρωκτικής περιοχής. Αυτό συμβαίνει επειδή οι ορμόνες της εγκυμοσύνης ωθούν το σώμα να παράγει περισσότερη χρωστική ουσία.
Κιρσοί και αιμορροΐδες
Οι κιρσώδεις φλέβες, που συνήθως βρίσκονται στα πόδια και στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και εξαφανίζονται στη συνέχεια. Για να αποφύγετε τους κιρσούς:
- δεν πρέπει να στέκεστε ή να κάθεστε για μεγάλα χρονικά διαστήματα
- πρέπει να φοράτε ρούχα με χαλαρή εφαρμογή
- πρέπει να σηκώνετε τα πόδια σας όταν κάθεστε
Οι αιμορροΐδες είναι επίσης συχνές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και αρκετά επώδυνες. Ευτυχώς τις περισσότερες φορές οι αιμορροΐδες, που εμφανίζονται στην εγκυμοσύνη, εξαφανίζονται μετά τον τοκετό. Φυσικά είναι απαραίτητο κατά την κύηση να ληφθούν κάποια απλά μέτρα αντιμετώπισης των ενοχλητικών συμπτωμάτων, που τις χαρακτηρίζουν. Τα μέτρα αυτά στόχο έχουν αφενός τον περιορισμό της δυσφορίας, αφετέρου την επιτάχυνση της εξαφάνισής τους.
Πηγή: kidshealth.org