Με πόση δύναμη κλωτσάει το μωρό μέσα στη μήτρα;

Θα εκπλαγείτε με το αποτέλεσμα μιας μελέτης.

Η στιγμή που θα συνειδητοποιείτε για πρώτη φορά, ότι το μωρό μέσα στη μήτρα σας κλωτσάει, είναι ξεχωριστή. Ειδικά κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου και μετά, θα νιώθετε όλο και πιο συχνά τις ...κλωτσιές του εμβρύου οι οποίες ορισμένες είναι και αρκετά δυνατές.

Σύμφωνα μάλιστα με μελέτη που εκπόνησαν ερευνητές του Imperial College London και δημοσιεύθηκε στο Journal of the Royal Society Interface, η δύναμη της κλωτσιάς του εμβρύου ξεπερνά τα 40 Newton.

Ειδικότερα, χρησιμοποιήθηκαν υπολογιστικά μοντέλα και μαγνητικές τομογραφίες τα οποία κατέγραψαν τις κινήσεις των εμβρύων από την 20η έως την 35η εβδομάδα κύησης. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα έμβρυα μόλις στην 20η εβδομάδα κύησης έχουν αρκετή δύναμη για να κλωτσήσουν μια μπάλα!

Μετά την παρεύρεση της 30ης εβδομάδας, η δύναμη των εμβρύων υποχωρεί, πιθανώς επειδή δεν έχουν τον απαιτούμενο χώρο μέσα στη μήτρα.

Σε τι βοηθούν οι κλωτσιές;

Αυτές οι μικρές κλωτσιές βοηθούν τα μωρά να αναπτύξουν το νευρομυϊκό τους σύστημα και τις αρθρώσεις τους προετοιμάζοντάς τα για τον έξω κόσμο (ακόμα κι αν δεν μπορούν να σηκώσουν το κεφάλι τους κατά τη γέννηση.)

Σύμφωνα με του ειδικούς, το μωρό πρέπει να κινηθεί (στη μήτρα) για να είναι υγιές μετά τη γέννηση εξηγώντας ότι η κίνηση του εμβρύου συνδέεται με χαμηλότερα ποσοστά συγγενών διαταραχών, όπως οστεοαρθρίτιδα ή αδύναμα οστά.

Η Diana Spalding, παιδιατρική νοσηλεύτρια MSN, CNM αναφέρει ότι τα μωρά κινούνται στη μήτρα πολύ νωρίς αλλά οι έγκυες θέλουν λίγο χρόνο μέχρι ν’ αρχίσουν να νιώθουν την κίνηση αλλά και τις κλωτσιές. «Πολλές γυναίκες αισθάνονται το χτύπημα του μωρού στην 16η εβδομάδα αλλά συνήθως αυτό συμβαίνει στην 20η εβδομάδα, περίπου. Εάν ανησυχείτε για την κίνηση του μωρού σας, ή αν δεν έχετε νιώσει χτύπημα ή κλωτσιά μιλήστε με τον γυναικολόγο σας», συμβουλεύει η Diana Spalding.

Πηγή: mother.ly

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved