Ασκήσεις που δεν μπορείτε να κάνετε στην εγκυμοσύνη
Γυμναστική στην εγκυμοσύνη: Όλα όσα πρέπει να αποφύγετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Πολλές είναι εκείνες οι γυναίκες που αναρωτιούνται αν μπορούν να κάνουν γυμναστική ή να συνεχίζουν να γυμνάζονται κατά τη διάρκεια της κύησής τους.
Η γυμναστική επιτρέπεται αλλά με μέτρο
Μετά την 16η εβδομάδα της κύησης, καλό είναι να αποφεύγεται η άσκηση σε ύπτια θέση, διότι, στη στάση αυτή, η αυξημένη σε μέγεθος μήτρα ασκεί πίεση σε μεγάλα αγγεία της κοιλιάς και μπορεί να προκληθούν τάσεις λιποθυμίας.
Αν δε έχετε γυμναστεί ποτέ στη ζωή σας, δεν είναι ανάγκη να γίνετε πρωταθλήτριες κατά τη διάρκεια της κύησης… Ξεκινήστε με ήπιες ασκήσεις. Μπορείτε να αρχίσετε ακόμα και με μόνον 5 λεπτά ημερησίως και να προσθέτετε 5 λεπτά κάθε εβδομάδα, μέχρι να φθάσετε τα 30 λεπτά ημερησίως.
Η γυμναστική δεν ξεκινάει, αλλά ούτε και διακόπτεται απότομα και αυτό ισχύει τόσο για την εγκυμοσύνη, όσο και εκτός αυτής. Απαραίτητο μέρος οποιουδήποτε προγράμματος είναι τόσο η προθέρμανση, όσο και η λεγόμενη «αποθεραπεία», η άσκηση δηλαδή σε χαλαρό ρυθμό, μετά το τέλος των ασκήσεων.
Φροντίστε πάντα να μην πιέζετε τον εαυτό σας και να μην λαχανιάζετε κατά τη διάρκεια της γυμναστικής. Μην το παρακάνετε λοιπόν.
Τι αποφεύγετε:
Το τρέξιμο ή το τζόκινγκ που επιβαρύνουν την περιοχή του πυελικού εδάφους και γύρω από τη μήτρα, ειδικά κατά το τρίτο τρίμηνο οπού ήδη υπάρχει συσσωρευμένη πίεση.
Οποιαδήποτε άσκηση απαιτεί να ξαπλώσετε ανάσκελα με σηκωμένα τα πόδια: Η στάση αυτή μπορεί να διακόψει την παροχή αίματος στο έμβρυο. Πάντα να έχετε υψωμένο το κεφάλι σας σε ένα μαξιλάρι.
Μάζεμα και τέντωμα των ποδιών, μπορεί να προκαλέσει πολύ γρήγορα άνοδο της πίεσης.
Ιππασία, σκι στο χιόνι και σκι στο νερό, για να απαριθμήσουμε μερικά απ΄ όλα αθλήματα όπου διατρέχετε τον κίνδυνο να πέσετε και να τραυματίσετε την κοιλιακή σας χώρα.
Οποιαδήποτε έντονη άσκηση αυξάνει υπερβολικά την πίεσή σας και τη θερμοκρασία του σώματός σας, γεγονός επιζήμιο για έμβρυο.
Αποφεύγετε τις διατάσεις: Η εγκυμοσύνη απελευθερώνει χαλαρωτικές ορμόνες που τείνουν να μαλακώσουν τους συνδέσμους. Έτσι, αν καταβάλλετε μεγαλύτερη προσπάθεια απ' ό,τι συνήθως, μπορεί να κάνετε υπερέκταση.