Ποια είδη τυριού απαγορεύονται στην εγκυμοσύνη;

Πόσο τυρί πρέπει να τρώτε στην εγκυμοσύνη, ποια είδη επιτρέπονται και ποια απαγορεύονται;

Την περίοδο της εγκυμοσύνης το διαιτολόγιο σας πρέπει να περιλαμβάνει μία ποικιλία τροφίμων, το κάθε ένα από τα οποία προσφέρει στον οργανισμό τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται.

Το τυρί είναι ένα από αυτά, καθώς είναι πλούσιο σε ασβέστιο και πρωτεΐνες. Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι δεν είναι όλα τα τυριά ασφαλή για τις έγκυες. Πιο συγκεκριμένα, οι γυναίκες την περίοδο της εγκυμοσύνης θα πρέπει να αποφεύγουν συγκεκριμένα είδη τυριού, καθώς η κατανάλωσή τους έχει συνδεθεί με τον αυξημένο κίνδυνο λιστερίωσης. Η λιστερίωση είναι μία λοίμωξη η οποία θεωρείται 10 φορές πιο επικίνδυνη για τις έγκυες λόγω των ορμονικών τους αλλαγών και μπορεί να προκαλέσει αποβολή ή επιπλοκές στην εγκυμοσύνη.

Ποια τυριά να αποφύγετε

Την περίοδο της εγκυμοσύνης θεωρούνται απαγορευτικά τα τυριά ωρίμανσης όπως είναι το καμαμπέρ και το μπρι και τα τυριά που φτιάχνονται από μη παστεριωμένο γάλα όπως η γκοργκοντζόλα, το ροκφόρ και το μπλε τυρί. Σε αυτό το σημείο να υπενθυμίσουμε ότι η παστερίωση είναι μία διαδικασία κατά την οποία ο γάλα θερμαίνεται σε μία συγκεκριμένη θερμοκρασία κατά την οποία σκοτώνονται τα βλαβερά βακτήρια.

Ποια τυριά μπορείτε να καταναλώσετε άφοβα

Τα τυριά που επιτρέπονται στην εγκυμοσύνη είναι:

  • όλα τα σκληρά όπως η γραβιέρα, το τσένταρ και η παρμεζάνα
  • τα μαλακά τυριά από παστεριωμένο γάλα όπως η φέτα, το cottage, το τυρί κρέμα, η μοτσαρέλα και το χαλούμι
  • όλα τα τυριά τα οποία είναι μαγειρεμένα

Πηγή φωτογραφίας: pexels.com / photo credits NastyaSensei

To ασβέστιο στη διατροφή της εγκύου

Το ασβέστιο είναι από τα πιο πολύτιμα θρεπτικά συστατικά την περίοδο της εγκυμοσύνης. Έτσι, αν η πρόσληψη ασβεστίου δεν είναι επαρκής, τότε χρησιμοποιείται το ασβέστιο, που η γυναίκα έχει υποθηκευμένο στο σώμα της.

Σύμφωνα με τον γυναικολόγο Μενέλαο Λυγνό «η αποθήκη ασβεστίου είναι τα οστά. Συνεπώς, στην περίπτωση αυτήν καταγράφεται απομείωση της ποσότητας ασβεστίου των οστών. Το ασβέστιο όμως αποτελεί και σημαντικό δομικό συστατικό των οστών σας.

Έτσι σε κάποιο βαθμό μειώνεται η δομική αντοχή των οστών. Εντούτοις, σπανιότατα η απομείωση της περιεκτικότητας των οστών σε ασβέστιο οδηγεί σε πραγματική οστεοπόρωση της κύησης. Επιπλέον, η λήψη ασβεστίου μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης υπέρτασης κατά την κύηση και – ενδεχομένως – προεκλαμψίας».

Η καλύτερη πηγή ασβεστίου είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γάλα, το γιαούρτι και το τυρί και οι ανάγκες της εγκύου σε ασβέστιο είναι τουλάχιστον 1000mg την ημέρα.

Πηγή πληροφοριών: healthline.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved