Σταφύλια στην εγκυμοσύνη: Πότε πρέπει να αποφεύγετε την κατανάλωσή τους
Σε ποιες περιπτώσεις η έγκυος δεν πρέπει να τρώει σταφύλι;
Τα σταφύλια, από τα πλέον δημοφιλή καλοκαιρινά φρούτα, είναι πλούσια σε μέταλλα, βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά.
Δεδομένου ότι η διατροφή της εγκύου πρέπει να περιλαμβάνει φρούτα και λαχανικά, γεννάται το ερώτημα αν τα σταφύλια μπορούν να καταναλωθούν άφοβα κατά την εγκυμοσύνη.
Οι ειδικοί απαντούν καταφατικά, ωστόσο, συνιστούν την κατανάλωσή τους με μέτρο. Τα σταφύλια είναι πλούσια σε φυσική ζάχαρη ( φρουκτόζη) και σε περίπτωση διαβήτη κύησης, μπορεί να τον επιδεινώσει προκαλώντας σημαντικά προβλήματα.
Διατροφική αξία των σταφυλιών
Τα σταφύλια έχουν μεγάλη θρεπτική αξία καθώς περιέχουν:
- Ασβέστιο
- Σίδερο
- Μαγνήσιο
- Κάλιο
- Φρουκτόζη
- Μαγγάνιο
- Κοβάλτιο
- Ρεσβερατρόλη
- Πηκτίνη
Είναι επίσης πλούσια σε φυσικά οξέα όπως:
- Φολικό οξύ
- Κιτρικό οξύ
- Μηλικό οξύ
- Τρυγικό οξύ
Επιπλέον, τα σταφύλια είναι πλούσια πηγή βιταμινών καθώς περιέχουν:
- Βιταμίνη Κ
- Βιταμίνη Ε
- Το μεγαλύτερο μέρος της ομάδας βιταμίνης Β
Οφέλη για την έγκυο
Τα σταφύλια που καταναλώνονται σε λογικές ποσότητες μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της υγείας τόσο της μητέρας όσο και του μωρού. Αυτό συμβαίνει επειδή τα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν μπορούν να αποτρέψουν ή να καταπολεμήσουν πολλές ασθένειες.
- Η περιεκτικότητα σε μαγνήσιο στα σταφύλια βοηθά στην καταπολέμηση της μυϊκής κράμπας.
- Τα σταφύλια περιέχου σίδηρο που βοηθά στην εξισορρόπηση των επιπέδων της αιμοσφαιρίνης.
- Η εγκυμοσύνη επιδεινώνει το ανοσοποιητικό σύστημα όμως τα σταφύλια περιέχουν αντιοξειδωτικά και βοηθούν στη βελτίωση της ανοσίας.
- Η περιεκτικότητα σε νερό και οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες των σταφυλιών βοηθούν στην καταπολέμηση τόσο της αρθρίτιδας όσο και του άσθματος.
- Η υψηλή περιεκτικότητά τους σε ίνες βοηθά στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.
- Τα σταφύλια περιέχουν ένα συστατικό που ονομάζεται πολυφαινόλη, το οποίο βοηθά στην καλύτερη λειτουργία της καρδιάς.
Οφέλη για το μωρό
Τα σταφύλια είναι ευεργετικά όχι μόνο για τις μέλλουσες μητέρες αλλά και για τα μωρά.
- Η φυσική ισορροπία νατρίου των σταφυλιών βοηθά στην ανάπτυξη του νευρικού συστήματος του μωρού.
- Η φλαβανόλη και η βιταμίνη Α συμβάλλουν στην ανάπτυξη της όρασης του μωρού.
- Τα σταφύλια περιέχουν άφθονη βιταμίνη Β.
- Η παρουσία ενός μετάλλου που ονομάζεται ρεσβερατρόλη σταθεροποιεί τη χοληστερόλη της μητέρας, διασφαλίζοντας ότι το αγέννητο παιδί έχει μια υγιή καρδιά.
Πότε πρέπει να αποφεύγετε η κατανάλωση σταφυλιών
- Όταν οι γυναίκες είναι αλλεργικές στα σταφύλια
- Όταν οι μέλλουσες μητέρες έχουν διαβήτη κύησης
- Όταν οι γυναίκες έχουν έλκη και άλλα προβλήματα με το πεπτικό σύστημα
- Όταν οι γυναίκες έχουν προβλήματα με το σάκχαρο στο αίμα
Πηγή: parenting.firstcry.com