Τεστ εγκυμοσύνης: Μπορεί να δώσει λάθος αποτέλεσμα;
Μπορεί το τεστ εγκυμοσύνης να δώσει ψευδώς θετικό ή αρνητικό αποτέλεσμα;
Κατά βάση όλα τα τεστ εγκυμοσύνης έχουν σχεδιαστεί ώστε να εντοπίζουν ίχνη της ανθρώπινης χοριακής γοναδοτροπίνης (HCG), μιας ορμόνης που παράγεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η HCG παράγεται συγκεκριμένα από κύτταρα του πλακούντα ώστε να συμβάλει στην ανάπτυξη του γονιμοποιημένου ωαρίου αφού αυτό προσκολληθεί στο τοίχωμα της μήτρας.
Όπως όλες οι ορμόνες, έτσι και η HCG παίζει πολλαπλούς ρόλους στον οργανισμό. Για παράδειγμα, προωθεί την παραγωγή προγεστερόνης και αποτρέπει την επίθεση του ανοσοποιητικού στο αναπτυσσόμενο έμβρυο.
Εάν γίνει σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή, το τεστ εγκυμοσύνης αποδίδει έως και κατά 99% ακριβές αποτέλεσμα. Ωστόσο, το ανθρώπινο λάθος αλλά και ορισμένοι άλλοι παράγοντες μπορεί να οδηγήσουν σε λανθασμένο αποτέλεσμα.
Για πιο αξιόπιστα αποτελέσματα, καλό θα είναι να περιμένετε να συμπληρωθεί μία εβδομάδα καθυστέρησης. Ο λόγος είναι ότι τα τεστ εγκυμοσύνης ανιχνεύουν μια συγκεκριμένη ορμόνη που εκκρίνεται στα ούρα από την αρχή της εγκυμοσύνης. Σε αρκετές γυναίκες, όμως, η έκκριση των ορμονών είναι πιθανό να καθυστερήσει να φτάσει τα ανιχνεύσιμα επίπεδα, ενώ σε άλλες αυτό συμβαίνει αμέσως.
Μπορεί να βγει λανθασμένα θετικό ένα τεστ εγκυμοσύνης;
Είναι αρκετά σπάνια η περίπτωση του ψευδώς θετικού τεστ εγκυμοσύνης.
Μπορεί να βγει λανθασμένα αρνητικό το τεστ εγκυμοσύνης;
Είναι πιθανό να βγει αρνητικό το τεστ εάν:
Κάνετε το τεστ πολύ νωρίς
Για πιο ακριβή αποτελέσματα, επαναλάβετε το τεστ αφού έχετε τουλάχιστον μία με δύο μέρες καθυστέρηση.
Ελέγχετε με λάθος τρόπο το τεστ
Πρέπει να ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες και να περιμένετε το χρόνο που υποδεικνύεται στο τεστ.
Χρησιμοποιείτε αραιωμένα ούρα
Κάντε το τεστ το πρωί με τα πρώτα πρωινά ούρα για ένα αξιόπιστο αποτέλεσμα.
Εφόσον το τεστ εγκυμοσύνης είναι αρνητικό αλλά εξακολουθείτε να μην έχετε περίοδο, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν σε αμηνόρροια), όπως διαταραχές του θυρεοειδούς, χαμηλό σωματικό βάρος, προβλήματα με τις ωοθήκες σας, υπερβολική άσκηση και άγχος. Εάν δεν είστε έγκυος, ο γιατρός θα σας βοηθήσει να επαναφέρετε τον εμμηνορροϊκό σας κύκλο.
Πηγές: mayoclinic.org / onmed.gr