Έγκυος με μωράκι του ουράνιου τόξου - Τι να περιμένετε
Τι σημαίνει «rainbow baby» ή «μωρό ουράνιο τόξο»
Με τον όρο "μωρό του ουράνιου τόξου" αναφερόμαστε σε ένα υγιές μωρό που γεννήθηκε από γονείς που είχαν προηγούμενη απώλεια λόγω θνησιγένειας, αποβολής, νεογνικού θανάτου ή άλλης βρεφικής απώλειας.
Πώς προέκυψε ο συμβολισμός αυτός;
Ο όρος προέρχεται από την ιδέα ότι, όπως ένα ουράνιο τόξο εμφανίζεται μόνο μετά από μια βροχερή μέρα ή έναν θυελλώδη ουρανό έτσι και τα μωρά του ουράνιου τόξου γεννιούνται μετά τον πόνο της απώλειας.
Ο όρος αυτός, "rainbow baby" - "μωρό του ουράνιου τόξου" πρωτοεμφανίστηκε από τους θλιμμένους γονείς σε ιστότοπους, blogs ή αίθουσες συνομιλίας και έγινε δημοφιλής μέσα από τα social media.
Ωστόσο, το να κυοφορεί μια μαμά ένα "μωρό του ουράνιου τόξου" είναι κάτι παραπάνω από όμορφες φωτογραφίες ή ωραίους ακουστικά όρους. Οι μέλλοντες γονείς έχουν ανάμεικτα συναισθήματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (και μετά από αυτή), καθώς σκέφτονται ότι το μωράκι τους είναι δώρου Θεού μετά την απώλεια ή τις απώλειες που έχουν βιώσει στη ζωή τους. Για αυτούς η εγκυμοσύνη αυτή σημαίνει χαρά και γιορτάζουν τη νέα ζωή.
Double Rainbow Baby - Διπλό μωρό ουράνιου τόξου...
Αν δείτε στα ξένα sites αυτόν τον όρο "Double Rainbow Baby", σημαίνει ότι οι γονείς έχουν φέρει στον κόσμο ένα υγιές μωρό μετά από δύο απώλειες που έχουν βιώσει.
Εγκυμοσύνη με ένα μωρό του ουράνιου τόξου
Όταν περιμένετε ένα μωράκι του ουράνιου τόξου, θα έρθετε αντιμέτωπη με πολλά σκαμπανεβάσματα στη διάθεσή σας όλους αυτούς τους 9 μήνες αλλά και μετά.
Συναισθήματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
Όσο είστε έγκυος σε ένα μωρό του ουράνιου τόξου, θα πρέπει να περιμένετε να νιώσετε μια σειρά από διαφορετικά - και μερικές φορές αντικρουόμενα - συναισθήματα. Είναι σύνηθες να νιώθετε ελπίδα, χαρά και ενθουσιασμό τη μια στιγμή, και την άλλη άγχος, νευρικότητα και φόβο. Μπορεί όμως να βιώσετε όλα τα παραπάνω συναισθήματα και ταυτόχρονα.
Αυτή η φαινομενικά αντιφατική εμπειρία οφείλεται εν μέρει στην προηγούμενη απώλεια. Στην πραγματικότητα, έρευνα έδειξε ότι και οι δύο γονείς θρηνούν (ακόμη και βουβά) την απώλειά τους πολύ περισσότερο από ό, τι θα περίμεναν, ακόμη και μετά τη γέννηση του ουράνιου τόξου μωρού τους. Λόγω αυτής της θλίψης, η νέα εγκυμοσύνη μπορεί να προκαλέσει συναισθήματα θλίψης. Για παράδειγμα, τα ορόσημα του παιδιού μεγαλώνοντας μπορεί να φέρουν δύσκολες αναμνήσεις ή μπορεί να δακρύσετε αν δείτε το νεογέννητο κάποιας φίλης σας.
Ορισμένοι γονείς παλεύουν επίσης με τα συναισθήματα ενοχής και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ιδιαίτερα αν αισθάνονται θετικά συναισθήματα όπως ενθουσιασμό ή χαρά. Μερικοί πάλι, ανησυχούν ότι η ευτυχία τους σημαίνει ότι δεν τιμούν το χαμένο παιδί τους.
Άλλοι βιώνουν έντονα συναισθήματα ανησυχίας ή άγχους επειδή φοβούνται για μια άλλη αποβολή ή θνησιγένεια. Μερικές φορές, δυσκολεύονται να σταματήσουν να πιστεύουν ότι κάτι δεν πάει καλά με το μωρό τους, ακόμη και όταν δεν υπάρχουν ενδείξεις προβλήματος. Κάποιες άλλες φορές, ο φόβος μιας νέας απώλειας μπορεί να κάνει τους γονείς να αισθάνονται ανασφαλείς με τη νέα αυτή εγκυμοσύνη, εμποδίζοντάς τους να την απολαύσουν όπως θα έπρεπε.
Συναισθήματα μετά τον τοκετό
Τα ανάμεικτα συναισθήματα που έρχονται μετά την απόκτηση του μωρού του ουράνιου τόξου δεν τελειώνουν απαραίτητα όταν γεννηθεί το παιδί. Σύμφωνα με έρευνες, μεταξύ του 15% και του 20% αυτών που βιώνουν μια πρόωρη αποβολή αναπτύσσουν κατάθλιψη ή άγχος, το οποίο μπορεί να διαρκέσει έως και τρία χρόνια. Άλλοι πάλι, βιώνουν μετατραυματικό στρες μετά από μια αποβολή.
Κανένα παιδί δεν μπορεί να αντικαταστήσει ένα παιδί που έχει χαθεί και ενώ μπορεί να είστε πολύ απασχολημένες στην αρχή με το νεογέννητό σας για να συνειδητοποιήσετε ότι εξακολουθείτε να θρηνείτε, είναι πιθανό να εμφανιστεί η θλίψη όταν δεν το περιμένετε - όπως ακριβώς μπορεί εμφανιστεί με τον ίδιο τρόπο και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Μπορεί επίσης να κινδυνεύετε από συνεχές άγχος ή να ανησυχείτε ότι κάτι μπορεί να συμβεί στο νεογέννητό σας, ειδικά όταν δεν είστε κοντά του. Εάν αυτά τα συναισθήματα γίνονται σταθερά ή επηρεάζουν την καθημερινότητά σας, σκεφτείτε να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας για βοήθεια.
πηγή: verywellfamily.com