Πρώτη περίοδος μετά τον τοκετό: Τι να περιμένετε
Οι περισσότερες γυναίκες αιφνιδιάζονται όταν επιστρέφει η περίοδός τους μετά τη γέννα του μωρού. Έχουν περάσει άλλωστε αρκετοί μήνες από την τελευταία φορά που αδιαθέτησαν…
Συνήθως, η περίοδος ξεκινά εκ νέου, περίπου έξι με οκτώ εβδομάδες αφότου φέρατε στον κόσμο το παιδί σας. Ωστόσο, μπορεί να καθυστερήσει περισσότερο, ειδικά αν θηλάζετε
Διαταραχές περιόδου μετά τον τοκετό; Είναι φυσιολογικές;
Η εγκυμοσύνη και ο τοκετός έχουν δραστικό αντίκτυπο στις ορμόνες στο σώμα καθώς σας προετοιμάζουν για την τεκνοποίηση, τον τοκετό και τον θηλασμό. Τα επίπεδα των ορμονών δεν επιστρέφουν στις φυσιολογικές τους τιμές αμέσως μετά τη γέννηση, πράγμα που σημαίνει ότι οι ορμόνες, που συνήθως ρυθμίζουν τις περιόδους, είναι λιγότερο σημαντικές αυτή την περίοδο. Είναι απολύτως φυσιολογικό για τις γυναίκες να εμφανίζουν ακανόνιστες περιόδους μετά τη γέννα , με σημαντικές αλλαγές όχι μόνο στη συχνότητα αλά και στον όγκο της περιόδου.
Διαταραχές περιόδου κατά το θηλασμό
Οι θηλάζουσες μητέρες ξεκινούν να έχουν ωορρηξία αρκετά αργότερα μετά τη γέννα. Η προλακτίνη, η ορμόνη που είναι υπεύθυνη για την έκκριση του γάλακτος καταστέλλει τη διαδικασία της ωορρηξίας, πράγμα που σημαίνει ότι ενώ μια μητέρα θηλάζει, η προλακτίνη θα παραμείνει στο σώμα, επηρεάζοντας τη διαδικασία της ωορρηξίας. Μόλις ολοκληρωθεί ένας επιτυχημένος κύκλος ωορρηξίας, θα ξεκινήσει και η περίοδός σας.
Μπορεί η περίοδος να επηρεάσει το μητρικό γάλα;
Μόλις επιστρέψει η περίοδός σας, μπορεί να παρατηρήσετε μερικές διαφορές λόγω των ορμονικών αλλαγών. Μεταξύ αυτών είναι η μείωση του μητρικού γάλακτος ή ακόμα και η γεύση του. Ωστόσο, είναι απίθανο αυτές οι αλλαγές να επηρεάσουν γενικότερα το θηλασμό.
Τι άλλο μπορεί να επηρεάσει την περίοδο σας
Εκτός από τις αλλαγές στις ορμόνες σας, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τις περιόδους σας μετά τον τοκετό. Αρκετές γυναίκες αποκτούν βάρος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μετά τη γέννα, το οποίο παραμένει.. Ορισμένες πάλι μπορεί και να χάσουν βάρος πολύ γρήγορα λόγω έλλειψης ύπνου και κακής διατροφής. Το βάρος έχει ισχυρή επίδραση στις ορμόνες του σώματος κι αυτό επηρεάζει περαιτέρω τον εμμηνορροϊκό σας κύκλο. Η ωορρηξία παίζει επίσης βασικό ρόλο καθώς η συχνότητα της ωορρηξίας μειώνεται μετά την εγκυμοσύνη κι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ακανόνιστες περιόδους.
Πηγή: motherandbaby.co.uk