Χολοστάση κύησης: Συμπτώματα, διάγνωση και θεραπεία

  • Τι είναι η χολοστάση κύησης;
  • Ποιος ο κίνδυνος για το έμβρυο;
  • Πότε εμφανίζεται η χολοστάση κύησης και ποια είναι τα συμπτώματα;
  • Πώς γίνεται η διάγνωση; 
  • Αντιμετώπιση

Τι είναι η χολοστάση;

Η χολοστάση είναι μία σοβαρή πάθηση που οφείλεται σε απορρύθμιση του ήπατος λόγω της επίδρασης των ορμονικών αλλαγών στη λειτουργία της χολυδόχου κύστης.

Το ήπαρ είναι ένα όργανο με σημαντική λειτουργία, καθώς βοηθάει τον οργανισμό να αποβάλλει ουσίες που δεν χρειάζεται, κάτι που επιτυγχάνεται εν μέρει με την παραγωγή χολής. Η μείωση της έκκρισης χολής και η αύξηση των χολικων αλάτων που συσσωρεύονται στο σώμα απορρυθμίζουν το ήπαρ προκαλούν την χολοστάση.

Τα ακριβή αίτια που προκαλούν την χολοστάση δεν έχουν διευκρινιστεί ωστόσο πιστεύεται, ότι είναι ορμονικά και γενετικά. Επίσης, 2 στις 3 γυναίκες που έχουν εμφανίσει χολοστάση στην πρώτη εγκυοσύνη τους, εμφανίζουν και σε μία επόμενη.

Ποιος ο κίνδυνος για το έμβρυο;

Η χολοστάση στην εγκυμοσύνη αυξάνει τις πιθανότητες για πρόωρο τοκετό πριν την 37η εβδομάδα κύησης, ενδομήτριο θάνατο και σύνδρομο αναπνευστικής δυσχέρειας του βρέφους.

Οι κίνδυνοι για το μωρό αυξάνονται όσο αυξάνονται και τα επίπεδα χολικών οξέων στο αίμα και όσο πιο κοντά βρίσκεστε στην ημερομηνία τοκετού.

Πότε εμφανίζεται η χολοστάση κύησης και ποια τα συμπτώματα;

Η χολοστάση κύησης εμφανίζεται συνήθως στο τρίτο τρίμηνο εγκυμοσύνης και πολύ σπανιότερα στο δεύτερο ή το πρώτο. Τα κύρια συμπτώματα είναι ό έντονος κνησμός, χωρίς να υπάρχει απαραίτητα κοκκινίλα ή ερεθισμός στο δέρμα. Η φαγούρα αυτή ξεκινάει συνήθως από τις παλάμες ή την παρούσα και μπορεί να εξαπλωθεί παντού στα χέρια και τα πόδια, ενώ σπανιότερα εμφανίζεται στον κόρμό του σώματος ή το πρόσωπο. Επίσης, ίσως νιώθετε έντονη κόπωση, απώλεια ορεξης, αναγούλα και αποστροφή για το φαγητό και το χρώμα των ούρων σας να είναι πιο σκούρο.

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Εάν νιώθετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα θα πρέπει να επισκεφτείτε τον γιατρό σας. Η διάγνωση της χολοστάσης γίνεται με εργαστηριακές εξετάσεις στις οποίες εξετάζονται τα χολικά οξεα, οι ηπατικές τιμές και η χολερυθρίνη.

Αντιμετπώπιση

Στις έγκυες με χολοστάση συνήθως γίνεται χορήγηση ουρσοδεοξυχολικού οξέως το οποίο μειώνει τα επίπεδα χολικών οξέων στο αίμα, βελτιώνει την ηπατική λειτουργία, ωστόσο δεν είναι εξακριβωμένο εάν μπορεί να θεραπεύσει την κατάσταση. Για την φαγούρα ο πγιατρός σας ενδέχεται να σας προτείνει αντισταμινικά, ενω από τον κνησμό μπορείτε να ανακουφιστείτε και κάνοντας ένα δροσερό ντουζ ή επιλέγοντας βαμβακερά ρούχα έναντι μάλλινων ή συνθετικών.

Πηγή: babycenter.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved