Γιατί τα μωρά κλωτσάνε στη μήτρα - Τι δείχνει μελέτη

bigstockphoto.com
  • Γιατί είναι σημαντικές οι κινήσεις και οι κλωτσιές του εμβρύου στη μήτρα
  • Εμβρυϊκή κίνηση: Τι να προσέξετε

 

Το να νιώθετε τις κινήσεις του εμβρύου μέσα στη μήτρα είναι φυσιολογικό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Μια νέα μελέτη, ωστόσο, δίνει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το γιατί ένα έμβρυο κλωτσάει και πώς το βοηθά να αναπτυχθεί.

Ειδικότερα, διαπιστώθηκε ότι το λάκτισμα μπορεί να βοηθήσει το έμβρυο να «χαρτογραφήσει» το σώμα του και να εξερευνήσει το περιβάλλον του.

Αποτελέσματα μελέτης

Οι ερευνητές εξέτασαν τα πρότυπα ύπνου 19 νεογνών μεταξύ 31 και 42 εβδομάδων. Τα βρέφη της μελέτης είχαν ήδη γεννηθεί και ορισμένα ήταν πρόωρα. Συγκεκριμένα, μελέτησαν τα εγκεφαλικά κύματα που παράγουν τα έμβρυα όταν κλωτσάνε κατά τη διάρκεια του ύπνου με γρήγορη κίνηση των ματιών (REM).

Όταν το έμβρυο κινεί το δεξί του χέρι, για παράδειγμα, παράγει εγκεφαλικά κύματα αμέσως μετά στο τμήμα του αριστερού ημισφαιρίου του εγκεφάλου που επεξεργάζεται την αφή για το δεξί χέρι. Μόλις τα μωρά γίνουν λίγων εβδομάδων, τα γρήγορα εγκεφαλικά κύματα εξαφανίζονται φυσικά.

Οι εμβρυϊκές κλωτσιές στο τρίτο τρίμηνο βοηθούν το βρέφος να αναπτύξει περιοχές του εγκεφάλου που συνδέονται με την αισθητηριακή είσοδο. Συνδέονται επίσης με το να βοηθήσουν το μωρό να σχηματίσει την αίσθηση του σώματός του, λένε οι επιστήμονες.

«Η αυθόρμητη κίνηση και η επακόλουθη ανατροφοδότηση από το περιβάλλον κατά την πρώιμη αναπτυξιακή περίοδο είναι γνωστό ότι είναι απαραίτητες για τη σωστή χαρτογράφηση του εγκεφάλου σε ζώα, όπως οι αρουραίοι. Εδώ δείξαμε ότι αυτό μπορεί να ισχύει και στους ανθρώπους», δήλωσε ο Lorenzo Fabrizi, PhD, επικεφαλής ερευνητής της μελέτης.

Γιατί είναι σημαντικές οι κλωτσιές των εμβρύων

Η μελέτη υποστηρίζει ότι ο ύπνος των νεογέννητων πρέπει να προστατεύεται και να μην υπάρχουν περισπασμοί, καθώς τα ευρήματα δείχνουν πόσο σημαντική είναι η κίνηση κατά τον ύπνο του εμβρύου και του πρόωρου νεογέννητου.

Η Kimberley Whitehead, επιστημονική συνεργάτης στο Division of Biosciences, University College του Λονδίνου είπε ότι τα ευρήματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν τα νοσοκομεία να παρέχουν ένα βέλτιστο περιβάλλον για βρέφη που γεννιούνται πρόωρα.

«Μας εξέπληξε το γεγονός ότι αν και τα γρήγορα εγκεφαλικά κύματα που προκαλούνται από την κίνηση εξαφανίζονται λίγες εβδομάδες μετά τη μέση ώρα γέννησης, η κίνηση συνεχίζει να προκαλεί αργά εγκεφαλικά κύματα», είπε η Kimberley Whitehead.

Η συγκεκριμένη έρευνα έδειξε ότι μια μεγάλη αλλαγή συμβαίνει στην τελειόμηνη ηλικία του βρέφους επειδή διαφορετικοί τύποι ύπνου αρχίζουν να συνδέονται με συγκεκριμένα μοτίβα εγκεφαλικών κυμάτων.

Εμβρυϊκή κίνηση: Τι να προσέξετε

«Η ιατρική κοινότητα γνωρίζει ήδη πολλά για την ποιότητα, τη συχνότητα και την αντιληπτότητα των εμβρυϊκών κινήσεων», είπε η Δρ Amber Samuel, ιατρική διευθύντρια στο Obstetrix Medical Group στο Χιούστον.

Οι σποραδικές κινήσεις περίπου στις 9 ή 10 εβδομάδες γίνονται πιο οργανωμένες στο δεύτερο τρίμηνο. Οι μητέρες μπορούν να αισθανθούν το έμβρυο να κλωτσάει ήδη από την 15η εβδομάδα. Καθώς ο εγκέφαλος αναπτύσσεται, το έμβρυο κλωτσάει και ανταποκρίνεται στη δική του εγκεφαλική δραστηριότητα, καθώς και σε αλλαγές στην κίνηση της μητέρας, τον ήχο, τη θερμοκρασία και άλλα ερεθίσματα.

Όλα τα υγιή μωρά κινούνται αλλά ορισμένες μαμάδες μπορεί να μην το αισθάνονται τόσο πολύ όσο άλλες.

Πηγή : healthline.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved