Πώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει την εγκυμοσύνη
Κλιματικές καταστροφές και εγκυμοσύνη: Πόσο επηρεάζονται οι έγκυες από την κλιματική αλλαγή
Οι έγκυες και όσοι σκέφτονται να κάνουν παιδιά ανησυχούν αρκετά από την αύξηση των κλιματικών καταστροφών. Ορίστε γιατί αυτές οι ανησυχίες έχουν μια βάση και τι προτείνουν οι ειδικοί.
Η Michelle Uberuaga, μια μαμά στη Μοντάνα, γέννησε το τρίτο της παιδί το 2020, αλλά καθ 'όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της ανησυχούσε για ένα μεγάλο θέμα: τις πυρκαγιές. Τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, η πολιτεία καταγωγής της έχει δει μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση στον αριθμό των μεγάλων πυρκαγιών από οποιαδήποτε άλλη πολιτεία στα δυτικά, σύμφωνα με το States at Risk, ένα project που δείχνει πώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τους Αμερικανούς. Και το 62% του πληθυσμού της Μοντάνα ζει σε περιοχές με αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιών.
«Σίγουρα σκέφτηκα πώς η κλιματική αλλαγή και οι πυρκαγιές θα επηρεάσουν την εγκυμοσύνη και το μωρό μου», λέει η Uberuaga. «Ανησυχούσα ότι αν περνούσα το πρώτο μου τρίμηνο κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών, θα είχε αρνητικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη του μωρού μου».
Έκανε αρκετές συζητήσεις με τον γυναικολόγο της για το πώς ο καπνός της πυρκαγιάς θα μπορούσε να επηρεάσει το μωρό της τόσο στη μήτρα όσο και μετά τη γέννηση. «Η κλιματική ρύπανση και οι απειλές των ακραίων καιρικών συνθηκών εντείνουν τα αγχώδη συναισθήματα που νιώθουν οι γυναίκες όταν είναι έγκυες», λέει η Uberuaga, η οποία είναι επίσης εκτελεστική διευθύντρια μιας κοινοτικής ομάδας προστασίας, του Park County Environmental Council.
Δεν είναι καθόλου μόνη στους φόβους της. Οι ειδήσεις για άτομα που επιλέγουν να κάνουν λιγότερα παιδιά ή να μην κάνουν καθόλου παιδιά λόγω της κλιματικής αλλαγής έχουν κυριαρχήσει στα πρωτοσέλιδα ακόμη και στη χώρα μας. Πώς επηρεάζει, όμως, η κλιματική αλλαγή την υγεία της μητέρας και του εμβρύου;
Πώς επηρεάζει, η κλιματική αλλαγή την υγεία της μητέρας και του εμβρύου
Photo by Jonathan Borba on Unsplash
Τον Φεβρουάριο του 2022, η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) δημοσίευσε την έκτη έκθεση αξιολόγησης από την Ομάδα Εργασίας ΙΙ, η οποία επικεντρώθηκε στις κλιματικές επιπτώσεις, την προσαρμογή και τα τρωτά σημεία, συμπεριλαμβανομένης μιας ενότητας για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν και θα αντιμετωπίσουν οι έγκυες με την κλιματική αλλαγή. Σύμφωνα με την έκθεση, τα στοιχεία δείχνουν ότι η ζέστη σχετίζεται με υψηλότερα ποσοστά πρόωρων τοκετών, χαμηλού βάρους γέννησης νεογνών, θνησιγένειας και νεογνικού στρες, ενώ άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν συσχετιστεί με μειωμένη πρόσβαση στην προγεννητική φροντίδα.
«Η έρευνα είναι αρκετά σαφής: οι κλιματικές καταστροφές όπως οι κυκλώνες και οι πυρκαγιές αποτελούν απειλές για τις έγκυες και τα αγέννητα μωρά τους», λέει ο Kenosha Gleaton, M.D., γυναικολόγος.
Για παράδειγμα, ο καπνός της πυρκαγιάς έχει συνδεθεί με επιπλοκές της εγκυμοσύνης, συμπεριλαμβανομένου του πρόωρου τοκετού, και οι τροπικοί κυκλώνες έχουν συνδεθεί με τον πρόωρο τοκετό. Και δεν είναι μόνο αυτό: «Οι καταστροφές μπορούν να έχουν αντίκτυπο και στην ψυχική και συναισθηματική υγεία των ζευγαριών που περιμένουν να γίνουν γονείς», προσθέτει ο Δρ Γκλίτον. Μια μελέτη του 2021 που δημοσιεύτηκε στην Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής έδειξε ότι οι έγκυες και οι γυναίκες μετά τον τοκετό, που έχουν βιώσει μια πυρκαγιά είναι ευάλωτες στην ανάπτυξη συμπτωμάτων παρόμοια με τη διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD).
Το 2020, το Journal of the American Medical Association (JAMA) εξέτασε πρόσφατες μελέτες που συνδέουν την ατμοσφαιρική ρύπανση και την υπερβολική ζέστη με τον πρόωρο τοκετό, το χαμηλό βάρος γέννησης και τη θνησιγένεια. Δεκαεννέα από τις 24 μελέτες που εξετάστηκαν διαπίστωσαν αυξημένο κίνδυνο πρόωρου τοκετού λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, 11 από αυτές βρήκαν μέση αύξηση 11,5%.
Επιπλέον, οι έγκυες είναι ήδη πιο πιθανό να υποφέρουν από θερμική εξάντληση ή θερμοπληξία επειδή το σώμα μιας εγκύου πρέπει να "εργαστεί" σκληρότερα για να κρυώσει. «Η υπερβολική ζέστη μπορεί να προκαλέσει αύξηση της εσωτερικής θερμοκρασίας του σώματός σας, κάτι που έχει συνδεθεί με γενετικές ανωμαλίες και άλλα αναπαραγωγικά προβλήματα», λέει ο Δρ Γκλίτον.
Ωστόσο, παρά τις μελέτες για το πώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει την υγεία της μητέρας και του εμβρύου, παραδοσιακά, πολλοί επαγγελματίες του ιατρικού τομέα δεν έχουν λάβει πολλή εκπαίδευση σχετικά με την κλιματική αλλαγή και πώς επηρεάζει την εγκυμοσύνη και το αγέννητο παιδί.
«Γνωρίζουμε ότι η κλιματική αλλαγή κυριολεκτικά μάς αρρωσταίνει και οι επιπτώσεις στην υγεία της ρύπανσης και των περιβαλλοντικών τοξινών είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες για τις λεχώνες και τα βρέφη», δήλωσε ο γερουσιαστής Cory Booker σε μια δήλωση ανακοινώνοντας ότι συνυποστηρίζει ένα νομοσχέδιο που θα χρηματοδοτεί την εκπαίδευση των επαγγελματιών του ιατρικού τομέα να εντοπίζουν τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής στις έγκυες ασθενείς. «Ο νόμος για την προστασία των μητέρων και των μωρών κατά της κλιματικής αλλαγής είναι ένα σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση αυτού του κρίσιμου ζητήματος της περιβαλλοντικής και υγειονομικής δικαιοσύνης και για τη διασφάλιση ότι οι έγκυες, οι νέες μητέρες και τα βρέφη τους θα προστατεύονται από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής».
Πώς η κλιματική αλλαγή και η ζέστη μπορεί να επηρεάσουν τη γονιμότητα
Photo by Amy Humphries on Unsplash
Και τι γίνεται με τη γονιμότητα; Δεν υπάρχει ακόμη πολλή έρευνα για το πώς η κλιματική αλλαγή και η ζέστη μπορεί να επηρεάσουν τη γονιμότητα, αλλά οι ειδικοί δίνουν προσοχή.
«Δημογραφικές μελέτες υποδεικνύουν ότι ο ζεστός καιρός προκαλεί σημαντική μείωση στα ποσοστά γεννήσεων 8 έως 10 μήνες αργότερα, ωστόσο οι οδηγοί αυτής της συσχέτισης είναι ασαφείς», λέει η Audrey Gaskins, Sc.D., επίκουρη καθηγήτρια επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Emory Rollins School of Public Health Emory University του οποίου η έρευνα επικεντρώνεται στην κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι περιβαλλοντικοί, διατροφικοί παράγοντες και παράγοντες του τρόπου ζωής επηρεάζουν τη γονιμότητα.
Αν και δεν είναι ακόμη γνωστό εάν ή πώς η άνοδος της θερμοκρασίας μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία των ωοθηκών, η κατανόηση του εάν υπάρχει σύνδεση θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις - όχι μόνο για την ανθρώπινη υγεία. «Οποιοσδήποτε συσχετισμός μεταξύ της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος και της γυναικείας γονιμότητας θα έχει επίσης σημαντικές επιπτώσεις για το μελλοντικό μέγεθος και τη δομή του πληθυσμού, μια ουσιαστική συμβολή για μοντέλα που εκτιμούν τις επιβαρύνσεις για την υγεία που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή», λέει ο Δρ Gaskins.
Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς
Οι μέλλοντες γονείς που ανησυχούν για την κλιματική αλλαγή μπορούν να μετριάσουν τους κινδύνους προσθέτοντας απλές συμβουλές υγείας στην καθημερινή τους ζωή, μειώνοντας τις τοξίνες και μιλώντας με τον γιατρό τους για τις ανησυχίες τους.
πηγή: parents.com