Τριχόπτωση στην εγκυμοσύνη: Αίτια και τι μπορείτε να κάνετε
Τι προκαλεί την τριχόπτωση στην εγκυμοσύνη, τι μπορείτε να κάνετε προληπτικά και πώς θα την αντιμετωπίσετε.
Την περίοδο της εγκυμοσύνης πολλές γυναίκες παρατηρούν αλλαγές στα μαλλιά τους. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα μαλλιά γίνονται πιο δυνατά και πυκνά και αυτό συμβαίνει λόγω των ορμονικών αλλαγών και συγκεκριμένα, της αύξησης των επιπέδων των οιστρογόνων.
Σε κάποιες άλλες όμως, παρατηρείται το ακριβώς αντίθετο. Τα μαλλιά φαίνονται πιο αδύναμα, πέφτουν και η τρίχα γίνεται πιο λεπτή, κάτι που μπορεί να διαρκέσει μέχρι και τις πρώτες εβδομάδες μετά τον τοκετό.
Τι προκαλεί την τριχόπτωση στην εγκυμοσύνη;
Άντρες, γυναίκες, χάνουν κατά μέσο όρο 50-100 τρίχες την ημέρα. Την περίοδο της εγκυμοσύνης, η αύξηση των επιπέδων των οιστρογόνων επιβραδύνει τον κύκλο ζωή της τρίχας με αποτέλεσμα πολλές έγκυες να χάνουν λιγότερες τρίχες. Δεν ισχύει όμως αυτό για όλες τις περιπτώσεις. Η τριχόπτωση στην εγκυμοσύνη είναι σύνηθες φαινόμενο και οφείλεται στα εξής:
Telogen fluvium
Κάποιες γυναίκες μπορεί να εμφανίσουν τριχόπτωση στην εγκυμοσύνη λόγω των σημαντικών αλλαγών και του "σοκ" που αυτές προκαλούν στο σώμα στην αρχή της εγκυμοσύνης. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται telogen fluvium και επηρεάζει έναν μικρό αριθμό γυναικών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Το πρώτο τρίμηνο το σώμα καλείται να προσαρμοστεί στις νέες αυξανόμενες ανάγκες του οργανισμού για την ανάπτυξη του εμβρύου, με αποτέλεσμα να διαταράσσεται η ισορροπία των ορμονών. Στην κατάσταση telogen fluvium η έγκυος είναι πιθανό να χάνει έως και 30% περισσότερες τρίχες από ότι πριν.
Προβλήματα με τον θυρεοειδή
Η διάγνωση του υπερθυρεοειδισμού και του υποθυρεοειδισμού είναι πιο δύσκολη στην εγκυμοσύνη. Από τις δύο αυτές διαταραχές που σχετίζονται με τον θυρεοειδή, ο υποθυρεοειδισμός είναι πιο συνήθης στην κύηση επηρεάζοντας περίπου 2 με 3 στις 100 έγκυες. Η τριχόπτωση είναι ένα από τα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού μαζί με τους μυϊκούς πόνους, τη δυσκοιλιότητα και την έντονη κόπωση.
Ανεπάρκεια σιδήρου
Στην ανεπάρκεια σιδήρου η έγκυος δεν έχει επαρκή αριθμό ερυθρών αιμοσφαιρίων για να μεταφέρουν το οξυγόνο στα διάφορα μέρη του σώματος. Η ανεπάρκεια σιδήρου μπορεί να προκαλέσει τριχόπτωση όπως και έντονη κόπωση, πονοκέφαλο και δυσκολία στην αναπνοή.
Ο κίνδυνος για ανεπάρκεια σιδήρου είναι αυξημένος στη δίδυμη κύηση και σε γυναίκες που αντιμετωπίζουν έντονο πρόβλημα με τις πρωινές ναυτίες.
Τριχόπτωση αντιμετώπιση
Η τριχόπτωση κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη σπάνια χρειάζεται κάποια ειδική θεραπεία. Στις περισσότερες περιπτώσεις η τριχόπτωση σταματάει μετά τον τοκετό όπου και ο κύκλος ζωής της τρίχας επανέρχεται στους φυσιολογικούς του ρυθμούς.
Σε κάποιες περιπτώσεις οι γιατροί συνταγογραφούν μινοξιδίλη, αλλά μόνο εάν μετά τον τοκετό και αφού έχει περάσει το προβλεπόμενο διάστημα, το πρόβλημα δεν έχει υποχωρήσει από μόνο του. Η μινοξιδίλη δεν θεωρείται ασφαλής για την περίοδο της εγκυμοσύνης.
Στις περιπτώσεις υποθυρεοειδισμού ή ανεπάρκειας σιδήρου, μπορείτε να συζητήσετε με τον γιατρό σας το ενδεχόμενο να πάρετε κάποιο συμπλήρωμα όπως βιταμίνες.
Πρόληψη
Είναι πολύ πιθανό να μην μπορείτε να κάνετε απολύτως τίποτα για να αποτρέψετε την τριχόπτωση στην εγκυμοσύνη ή μετά τον τοκετό. Μπορείτε ωστόσο να δοκιμάσετε τα εξής:
- Τρώτε υγιεινά και εντάξτε στη διατροφή σας τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες, σίδηρο και άλλα θρεπτικά συστατικά.
- Αποφύγετε να πιάνετε τα μαλλιά σας σφιχτές κοτσίδες ή άλλα αντίστοιχα χτενίσματα.
- Αποφύγετε τη χρήση σεσουάρ μαλλιών
Με πληροφορίες από healthline.com