Κρυπτική εγκυμοσύνη: Τι είναι και γιατί συμβαίνει

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την κρυπτική εγκυμοσύνη, όταν δηλαδή μια γυναίκα γεννά χωρίς να γνωρίζει ότι είναι έγκυος. 

Πιθανόν να ακούγεται απίθανο ότι μια γυναίκα μπορεί να είναι έγκυος και να μη το γνωρίζει παρά μόνο όταν είναι σε προχωρημένη εγκυμοσύνη ή λίγο πριν γεννήσει. Κι όμως, μπορεί να συμβεί καθώς πρόκειται για κρυπτική εγκυμοσύνη (cryptic pregnancy).

«Αυτός ο τύπος εγκυμοσύνης είναι σπάνιος», λέει ο Daniel Boyer, MD, ασκούμενος γιατρός με έμφαση στην ιατρική έρευνα στο Ινστιτούτο Farr. «Πρόσφατη επιστημονική έρευνα δείχνει ότι 1 στις 475 εγκυμοσύνες μπορεί να χαρακτηριστεί ως κρυπτική εγκυμοσύνη», που σημαίνει ότι η εγκυμοσύνη δεν ανακαλύπτεται πριν από τουλάχιστον την 20η εβδομάδα. Ακόμη πιο σπάνια, περίπου 1 στα 2.500 έγκυες γυναίκες δεν γνωρίζουν ότι περιμένουν παιδί παρά όταν έρχεται η στιγμή του τοκετού».

Κρυπτική εγκυμοσύνη: Αίτια

Η κρυπτική εγκυμοσύνη μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, από ορμονικές διαταραχές έως μεθόδους αντισύλληψης ή αλλαγές στον τρόπο ζωής.


Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (PCOS)

Το PCOS μπορεί να περιορίσει τη γονιμότητα και συχνά προκαλεί ακανόνιστες περιόδους, αύξηση βάρους, υπερβολική λιπαρότητα του δέρματος και πεπτικά προβλήματα. Αρκετές γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες μπορούν να εκλάβουν τα συμπτώματα εγκυμοσύνης ως επιπλοκή των ορμονικών ανισορροπιών.

Περιεμμηνόπαυση

Η εγκυμοσύνη και η περιεμμηνόπαυση (μετάβαση στην εμμηνόπαυση) έχουν κάποια αλληλοκαλυπτόμενα συμπτώματα, όπως αύξηση βάρους και αλλαγές στη διάθεση. Οι γυναίκες μπορεί να πιστεύουν ότι ξεκινούν ένα νέο στάδιο της ζωής αντί να περιμένουν παιδί. Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσετε ότι μπορείτε να μείνετε έγκυος κατά την εμμηνόπαυση, ακόμα κι αν έχετε ακανόνιστο κύκλο.

Αντισύλληψη

Τα σπιράλ και τα αντισυλληπτικά χάπια είναι πολύ αποτελεσματικά αλλά είναι δυνατή η σύλληψη ενώ χρησιμοποιείτε αυτές τις μεθόδους αντισύλληψης . Επομένως υπάρχει το ενδεχόμενο να μείνετε έγκυος αλλά να μη το συνειδητοποιήσετε παρά αρκετούς μήνες μετά.

Έντονη άσκηση

Η έντονη αθλητική δραστηριότητα μπορεί επίσης να προκαλέσουν ορμονικές διαταραχές καθιστώντας πιο δύσκολη τη διάγνωση μιας εγκυμοσύνης.


«Ήσυχο» έμβρυο

Κατά το δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, το μωρό συνήθως αρχίζει να κινείται και να κλωτσά. Αυτό όμως δεν συμβαίνει πάντα. Επίσης, εάν οι κινήσεις του μωρού είναι περιορισμένες, ο πλακούντας μπορεί να τις εξουδετερώσει και να μην γίνουν αντιληπτές.

Στομαχικά προβλήματα

Εάν η γυναίκα αντιμετωπίζει συχνά ναυτίες, τάση προς έμετο, φούσκωμα και άλλες ενοχλήσεις στο στομάχι, ίσως δεν υποψιαστεί ότι μπορεί να οφείλονται σε εγκυμοσύνη.

Κρυπτική εγκυμοσύνη: Πιθανές επιπλοκές

Επειδή οι κρυπτικές εγκυμοσύνες προχωρούν χωρίς την κατάλληλη ιατρική φροντίδα, αυξάνουν τον κίνδυνο επιπλοκών για τη μητέρα και το μωρό. Οι εμβρυϊκές ανωμαλίες και προβλήματα υγείας της εγκύου(όπως η προεκλαμψία ή ο διαβήτης κύησης) μπορεί να περάσουν απαρατήρητες. Οι συγκεκριμένες εγκυμοσύνες έχουν συσχετιστεί με υψηλότερο κίνδυνο προωρότητας, νοσηλείας, και τοκετού χωρίς επίβλεψη.

Με πληροφορίες από το parents.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved