Έρευνα: Το άγχος στην εγκυμοσύνη έχει αρνητικές επιπτώσεις στη διατροφή του παιδιού μακροπρόθεσμα

Bigstock

Το άγχος στην εγκυμοσύνη έχει αρνητική επίδραση στις διατροφικές προτιμήσεις και τη συνολική διατροφή του παιδιού, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Το άγχος και το έντονο στρες την περίοδο της εγκυμοσύνης μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες αρνητικές επιπτώσεις στη διατροφή του παιδιού, συνεπώς και στην υγεία του, αναφέρει νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Columbia.

«Οι στρεσογόνες καταστάσεις την περίοδο της εγκυμοσύνης φαίνεται να επηρεάζουν τις διατροφικές προτιμήσεις και συνολικά τη διατροφή του παιδιού με αρνητικό τρόπο εξαιτίας παραγόντων που δεν σχετίζονται με τη διατροφή της μέλλουσας μητέρας» αναφέρει η επικεφαλής της έρευνας Michele Belot.

«Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να σκεφτούμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τις έγκυες γυναίκες να διαχειριστούν το άγχος τους με τέτοιον τρόπο ώστε να επωφεληθούν οι ίδιες και τα παιδιά τους».

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrition και αναφέρει επίσης ότι τα υψηλά επίπεδα άγχους την περίοδο της εγκυμοσύνης συνδέονται με τις προτιμήσεις των παιδιών για ανθυγιεινές τροφές, αλλά και τροφές που δεν είναι ξινές ή πικρές.

«Το άγχος την περίοδο της εγκυμοσύνης μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στις επόμενες γενιές όσον αφορά μία λιγότερο υγιεινή διατροφή και πιθανές συνέπειες αυτής όπως είναι τα υψηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας ή ασθένειες που σχετίζονται με την παχυσαρκία» αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης.

«Κατά συνέπεια, θεωρούμε ότι πρέπει γίνει περισσότερη έρευνα για να καταλάβουμε τις πηγές του άγχους που σχετίζεται με την εγκυμοσύνη και τη μητρότητα και το πώς μπορούμε να το μετριάσουμε. Η κατάλληλη φροντίδα την περίοδο της εγκυμοσύνης ή ακόμα και πριν τη σύλληψη παίζει καθοριστικό ρόλο για να αναπτύξουμε στρατηγικές που θα βελτιώσουν τη δημόσια υγεία».

Η μέθοδος της έρευνας

Στην έρευνα συμμετείχαν 213 γυναίκες μεσαίας τάξης από μία συγκεκριμένη περιοχή του Λονδίνου με παιδιά ηλικίας 2 έως 12 ετών. Τα επίπεδα του άγχους τους την περίοδο της εγκυμοσύνης καταγράφηκαν με βάση δικές τους αναφορές. Πιο συγκεκριμένα, ερωτήθηκαν εάν βίωσαν μία ή και περισσότερες από τις ακόλουθες καταστάσεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους: θάνατος στενού συγγενή ή φίλου, αλλαγές ή δυσκολίες στη σχέση με τον σύντροφό τους, νομικά ζητήματα, αλλαγές ή δυσκολίες στην καθημερινότητά τους, προβλήματα υγείας, αλλαγές ή δυσκολίες που σχετίζονται με τον επαγγελματικό τομέα τον δικό τους ή του συντρόφου τους, αλλαγές στις συνήθειές τους και άλλες στρεσογόνες καταστάσεις.

Για κάθε μία από τις παραπάνω περιπτώσεις, οι συμμετέχουσες αξιολογούσαν το πόσο έντονα τις βίωσαν σε μία κλίμακα από το 1 έως το 10. Στη συνέχεια, οι ειδικοί μελέτησαν τις διατροφικές συνήθειες των μικρότερων ηλικιακά παιδιών τους, αλλά και τις προτιμήσεις τους στις γλυκιές, αλμυρές, ξινές ή πικρές γεύσεις.

Με πληροφορίες από neurosciencenews.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved