Γυμναστική στην εγκυμοσύνη: Ενδείξεις ότι πρέπει να τη μειώσετε ή να τη σταματήσετε

Bigstock

Τι να προσέξετε στην γυμναστική στην εγκυμοσύνη.

Η γυμναστική στην εγκυμοσύνη είναι συνήθως ασφαλής και έχει πολλά οφέλη για τη μέλλουσα μητέρα. Ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα συμπτώματα της εξάντλησης και της υπερκόπωσης και να βεβαιωθείτε ότι δεν το παρακάνετε.

Γυμναστική στην εγκυμοσύνη – Τα οφέλη

Η συστηματική άσκηση την περίοδο της εγκυμοσύνης μπορεί να μειώσει τους πόνους στη μέση, τα πόδια και την κοιλιά, να βελτιώσει τη διάθεση, να προετοιμάσει το σώμα για τον τοκετό και να ενισχύσει συνολικά την υγεία του οργανισμού.

Η γυμναστική επιτρέπεται συνήθως ήδη από το πρώτο τρίμηνο κύησης, ωστόσο, είναι σημαντικό, είτε αποφασίσετε να ξεκινήσετε είτε να συνεχίσετε κάποιο συγκεκριμένο είδος άσκησης, να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Εάν το παρακάνετε με τη γυμναστική, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα σημάδια που θα σας υποδείξουν ότι πρέπει να κατεβάσετε ρυθμούς.

Πώς θα καταλάβετε εάν το παρακάνετε με τη γυμναστική στην εγκυμοσύνη;

Παρατηρήστε τα παρακάτω συμπτώματα.

  • Δεν μπορείτε να μιλήσετε ενώ γυμνάζεστε: Εάν δυσκολεύεστε να πείτε μία πρόταση την ώρα που κάνετε γυμναστική, πιθανά γυμνάζεστε πιο έντονα από ότι θα έπρεπε. Στόχος είναι να αθλείστε στον βαθμό που μπορείτε, χωρίς να ζορίζεστε, για διάστημα περίπου 30 λεπτών.
  • Νιώθετε εξάντληση μετά τη γυμναστική: Η συστηματική άσκηση στην εγκυμοσύνη, όταν γίνεται στον βαθμό πρέπει, θα σας κάνει να νιώθετε λίγο κουρασμένη στην αρχή, όμως αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας μετά από κάποια ώρα. Εάν μετά την γυμναστική νιώθετε κουρασμένη και εξαντλημένη, τότε πιθανά να πρέπει να κατεβάσετε ρυθμούς.
  • Νιώθετε πόνο μετά τη γυμναστική: Η γυμναστική δεν πρέπει να προκαλεί κανενός είδους πόνο. Προσοχή λοιπόν μην καταπονήσετε οστά και μύες.
  • Οι μύες σας είναι τόσο αδύναμοι που επηρεάζουν την ισορροπία σας
  • Ο καρδιακός ρυθμός τις πρωινές ώρες είναι μεγαλύτερος από 10 bpm
  • Αρρωσταίνετε πιο συχνά και χρειάζεστε περισσότερες μέρες για να αναρρώσετε: Η εξάντληση από την έντονη γυμναστική μπορεί να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα, δυσκολεύοντας έτσι τον οργανισμό να πολεμήσει ιούς και άλλες ασθένειες.
  • Ευερεθιστότητα και κακή ψυχολογία
  • Δυσκολία στον ύπνο

Πώς να αποφύγετε την εξάντληση από τη γυμναστική στην εγκυμοσύνης

Η έντονη εφίδρωση κατά τη διάρκεια της άσκησης, η ζαλάδα, η τάση για λιποθυμία, ο πονοκέφαλος, η ναυτία, οι κράμπες και ο γρήγορος καρδιακός ρυθμός αποτελούν τα κύρια συμπτώματα ότι το παρακάνετε με τη γυμναστική. Το σώμα με τον τρόπο αυτό προσπαθεί να σας πει ότι δυσκολεύεται να ρυθμίσει την εσωτερική του θερμοκρασία, κάτι το οποίο μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την εξέλιξη της εγκυμοσύνης και την υγεία του εμβρύου.

Ποιες ασκήσεις γυμναστικής να αποφεύγετε στην εγκυμοσύνη

Υπάρχουν πολλά είδη γυμναστικής και ασκήσεις που επιτρέπονται στην εγκυμοσύνη όπως το περπάτημα, το τρέξιμο, το κολύμπι, η yoga κ.α. Ωστόσο, υπάρχουν και εκείνες οι ασκήσεις που θεωρούνται πιο επικίνδυνες και μεταξύ αυτών οι παρακάτω:

  • Ασκήσεις που μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμό
  • Ασκήσεις που απαιτούν απότομες αλλαγές στο κέντρο ισορροπίας
  • Αθλήματα που απαιτούν την έντονη σωματική επαφή όπως είναι κάποια ομαδικά.
  • Αθλήματα, κυρίως extreme sports, που γίνονται στον αέρα.

Με πληροφορίες από babycenter.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved