Τι αλλάζει στην εγκυμοσύνη μετά τα 35
Κίνδυνοι, οφέλη και τι να προσέξετε στην εγκυμοσύνη μετά τα 35.
Η «γηριατρική εγκυμοσύνη» είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται σπάνια και περιγράφει την εγκυμοσύνη μίας γυναίκας άνω των 35 ετών. Στις μέρες μας η εγκυμοσύνη στην ηλικία των 35 και 40 είναι κάτι σύνηθες και οι περισσότερες υγιείς γυναίκες που μένουν έγκυες και ανήκουν σε αυτό το ηλικιακό γκρουπ, αποκτούν υγιή μωρά. Ωστόσο, κάποιοι κίνδυνοι είναι αυξημένοι και θα πρέπει να δώσετε προσοχή.
Εγκυμοσύνη μετά τα 35: Πιθανοί κίνδυνοι
Η εγκυμοσύνη είναι έτσι και αλλιώς μία ιδιαίτερη περίοδος και οι κίνδυνοι υπάρχουν ανεξάρτητα από την ηλικία της γυναίκας. Οι πιθανότητες, ωστόσο, για κάποιες επιπλοκές και συγκεκριμένες παθήσεις αυξάνονται μετά τα 35. Αυτές είναι:
- Υψηλή αρτηριακή πίεση που μπορεί να οδηγήσει σε προεκλαμψία
- Διαβήτης κύησης
- Αποβολή ή θνησιγένεια
- Προβλήματα κατά τον τοκετού που οδηγούν σε καισαρική τομή
- Πρόωρος τοκετός
- Χαμηλό βάρος γέννησης
- Χρωμοσωμικές ανωμαλίες όπως είναι το σύνδρομο Down
Εγκυμοσύνη μετά τα 35: Τα οφέλη
Από την άλλη, υπάρχουν και πλεονεκτήματα για τη μητέρα και το παιδί. Έρευνες έχουν δείξει:
- Οι μητέρες μεγαλύτερης ηλικίας τείνουν να έχουν καλύτερο εκπαιδευτικό υπόβαθρο και υψηλότερα εισοδήματα εξασφαλίζοντας έτσι ένα καλύτερο και πιο ασφαλές μέλλον για το παιδί.
- Οι γυναίκες που γίνονται μητέρες σε μεγαλύτερη ηλικία είναι πιθανό να ζήσουν περισσότερο.
- Τα παιδιά μαμάδων που γέννησαν σε μεγαλύτερη ηλικία φαίνεται να είναι πιο υγιή, να χαρακτηρίζονται από προσαρμοστικότητα και να έχουν καλύτερη μόρφωση.
Τι να κάνετε για να έχετε μία υγιή εγκυμοσύνη μετά τα 35
Μιλήστε με τον γιατρό σας πριν την εγκυμοσύνη
Εκείνος θα σας καθοδηγήσει για εξετάσεις που ενδεχομένως χρειαστεί να κάνετε αλλά και τι να προσέξετε για να ενισχύσετε την υγεία σας για τη σύλληψη και τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης.
Συνεχίστε τις τακτικές προγεννητικές επισκέψεις
Οι πρώτες 8 εβδομάδες της εγκυμοσύνης είναι πολύ σημαντικές για την ανάπτυξη του εμβρύου. Ο γιατρός θα παρακολουθεί την υγεία τη δική σας και του μωρού και θα σας δώσει τις απαραίτητες οδηγίες και συμβουλές.
Κάντε τις απαραίτητες εξετάσεις για χρωμοσωμικές ανωμαλίες
Μετά την ηλικία των 35 αυξάνεται ο κίνδυνος για χρωμοσωμικές ανωμαλίες, για αυτό και προτείνεται οι έγκυες να κάνουν συγκεκριμένες εξετάσεις όπως είναι η δειγματοληψία χοριακής λάχνης και η αμνιοπαρακέντηση. Ο γιατρός σας είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να συζητήσετε μαζί του οφέλη και πιθανούς κινδύνους.
Ακολουθήστε μία υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή
Μία ισορροπημένη διατροφή η οποία περιλαμβάνει τροφές από όλες τις ομάδες τροφίμων, εξασφαλίζει την επαρκή πρόσληψη των θρεπτικών συστατικών που χρειάζεστε εσείς και το μωρό σας. Την περίοδο της εγκυμοσύνης, οι ανάγκες του οργανισμού για ασβέστιο, σίδηρο, φολικό οξύ και άλλα μέταλλα και βιταμίνες, αυξάνονται. Μην ξεχνάτε, λοιπόν, να τρώτε πολλά φρούτα και λαχανικά, δημητριακά, όσπρια και γαλακτοκομικά προϊόντα. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για το εάν χρειάζεται να πάρετε προγεννητικές βιταμίνες και άλλα συμπληρώματα.
Προσοχή στο βάρος που θα πάρετε
Ακολουθώντας τις οδηγίες του γιατρού σας και παίρνοντας το βάρος που θα σας πει εκείνος, ελαχιστοποιείτε τον κίνδυνο για ενδομήτρια καθυστέρηση ανάπτυξης και για πρόωρο τοκετό. Επίσης, μειώνονται οι πιθανότητες και για άλλες επιπλοκές, καθώς και για διαβήτη κύησης και υψηλή αρτηριακή πίεση.
Εντάξτε την άσκηση στην καθημερινότητά σας
Η γυμναστική στην εγκυμοσύνη γυμνάζει τους μύες, προετοιμάζει το σώμα για τον τοκετό, βοηθά στην αντιμετώπιση του στρες και στη διατήρηση του φυσιολογικού σωματικού βάρους. Συμβουλευτείτε πρώτα τον γιατρό σας που γνωρίζει την ακριβή κατάσταση της υγείας σας.
Με πληροφορίες από webmd.com