Τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης ανά εβδομάδα

Bigstock

Εβδομάδα με εβδομάδα τα συμπτώματα εγκυμοσύνης ώστε να ξέρετε τι να περιμένετε.

Το σώμα σας βιώνει αρκετές αλλαγών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, από συμπτώματα όπως η ευαισθησία στο στήθος στο πρώτο τρίμηνο έως τους πόνους στην πλάτη στο τρίτο. Για τους μελλοντικούς γονείς, αυτά τα συμπτώματα που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη μπορεί να είναι αναμενόμενα ή όχι.

Αν και κάθε γυναίκα και κάθε εγκυμοσύνη είναι διαφορετική, υπάρχουν ορισμένα συμπτώματα που είναι πιο κοινά από κάποια άλλα. Ρίξτε μια ματιά σε αυτή τη λίστα συμπτωμάτων εγκυμοσύνης ανά εβδομάδα για να προετοιμαστείτε για αυτό που μπορεί να σας χτυπήσει την πόρτα. Μην ανησυχήσετε εάν δεν έχετε κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα. Όπως η ζωή και το νέο μωρό που πρόκειται να καλωσορίσετε, έτσι και η εγκυμοσύνη μπορεί να είναι απρόβλεπτη. Φυσικά, εάν έχετε ερωτήσεις ή ανησυχίες σχετικά με τα συμπτώματά σας, μιλήστε με τον γιατρό που σας παρακολουθεί.

1η εβδομάδα εγκυμοσύνης

Από τη στιγμή που ο γιατρός σας υπολογίσει την ημερομηνία τοκετού από την πρώτη ημέρα της τελευταίας περιόδου σας, η πρώτη εβδομάδα ξεκινά με την έναρξη της τελευταίας περιόδου. Αυτό σημαίνει ότι δεν είστε τεχνικά έγκυος ακόμα. Μπορεί ωστόσο να εμφανίσετε κάποια εμμηνορροϊκά συμπτώματα, όπως αιμορραγία, κράμπες, πόνους στο στήθος, εναλλαγές της διάθεσης κ.λπ.

2η εβδομάδα εγκυμοσύνης

Η ωορρηξία συνήθως συμβαίνει κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που θεωρείται δεύτερη. Η ωοθήκη σας θα απελευθερώσει ένα ώριμο ωάριο που θα ταξιδέψει στη σάλπιγγα για να γονιμοποιηθεί. Τα συμπτώματα της ωορρηξίας μπορεί να περιλαμβάνουν πόνο στην κάτω κοιλιακή χώρα, ευαισθησία στο στήθος, κολπικά διάφανα ή λευκά πηχτά υγρά και αυξημένη θερμοκρασία σώματος.

3η εβδομάδα εγκυμοσύνης

Κατά την τρίτη εβδομάδα, το γονιμοποιημένο ωάριο εμφυτεύεται στην μήτρα. Μερικές γυναίκες εμφανίζουν ήπιες κράμπες στην κοιλιά ή λίγες κηλίδες αίματος που είναι γνωστή ως «αιμορραγία εμφύτευσης». Καλέστε το γιατρό σας εάν έχετε έντονη αιμορραγία ή έχετε έντονο πόνο. Αυτό θα μπορούσε να υποδηλώσει έκτοπη εγκυμοσύνη με απλά λόγια δηλαδή όταν το έμβρυο εμφυτεύεται έξω από τη μήτρα (συνήθως στη σάλπιγγα).

4η εβδομάδα εγκυμοσύνης

Το τεστ εγκυμοσύνης στο σπίτι σας μπορεί να είναι θετικό ήδη αυτή την εβδομάδα — συγχαρητήρια! Η ευαισθησία στο στήθος είναι ένα από τα πρώτα σημάδια εγκυμοσύνης ενώ κάποιες άλλες γυναίκες σε αυτή την εβδομάδα αντιμετωπίζουν επίσης αυξημένη αίσθηση όσφρησης ή γεύσης, κόπωση, δυσκοιλιότητα, φούσκωμα και εναλλαγές της διάθεσης. Μην ανησυχείτε εάν δεν έχετε καθόλου συμπτώματα εγκυμοσύνης. Κάποια σίγουρα θα εμφανιστούν σε μερικές εβδομάδες.

5η εβδομάδα εγκυμοσύνης

Οι ορμονικές εναλλαγές της διάθεσης μπορούν να προκαλέσουν πολλά και διάφορα συναισθήματα κατά την πέμπτη εβδομάδα. Τη μια στιγμή θα αισθάνεστε χαρά, την άλλη λύπη ή θυμό χωρίς κανέναν λόγο. Άλλα συμπτώματα πρώιμης εγκυμοσύνης -όπως κόπωση, ευαισθησία στο στήθος, ακόμα και ναυτία- μπορεί να εμφανιστούν και σε αυτό το πρώιμο στάδιο.

6η εβδομάδα εγκυμοσύνης

Για μερικές γυναίκες, η έκτη εβδομάδα φέρνει ένα από τα πιο ενοχλητικά συμπτώματα: την πρωινή ναυτία (μπορεί να ξεκινήσει αργότερα στην εγκυμοσύνη σας ή και καθόλου). Η αυξημένη όσφρηση μπορεί να επιδεινώσει περαιτέρω αυτή την αδιαθεσία, η οποία θέτει τις βάσεις για λαχτάρα και αποστροφή για οποιοδήποτε φαγητό. Η πρωινή ναυτία μπορεί να παραμείνει μέχρι το δεύτερο τρίμηνο, επομένως είναι καλύτερο να βρείτε τρόπους αντιμετώπισης τώρα. Φροντίστε να τρώτε μικρότερα γεύματα, να καταναλώνετε τζίντζερ και να αποφεύγετε τις τροφές που προκαλούν καούρες.

7η εβδομάδα εγκυμοσύνης

Η συχνοουρία είναι ένα άλλο σύμπτωμα εγκυμοσύνης. Η αναπτυσσόμενη μήτρα σας πιέζει την ουροδόχο κύστη γι' αυτό θα πρέπει να κάνετε αρκετά διαλείμματα για να πάτε στο μπάνιο.

8η εβδομάδα εγκυμοσύνης

Για πολλούς, τα συμπτώματα εγκυμοσύνης εμφανίζονται πλέον αρκετά συχνά: ναυτία, ευαισθησία στο στήθος, κόπωση, συχνουρία, εναλλαγές της διάθεσης, φούσκωμα κ.λπ. Ένα άλλο ασυνήθιστο σύμπτωμα είναι το επιπλέον σάλιο στο στόμα, το οποίο μερικές φορές διαρκεί μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου. Οι πονοκέφαλοι είναι επίσης συχνοί χάρη, εν μέρει, στις ορμονικές εκρήξεις.

9η εβδομάδα εγκυμοσύνης

Γνωρίζατε ότι η εγκυμοσύνη μπορεί να επηρεάσει το πεπτικό σας σύστημα; Οι ορμόνες της εγκυμοσύνης μπορούν να αλλάξουν την κινητικότητα του εντέρου σας, με αποτέλεσμα να κινείται πιο αργά από το συνηθισμένο. Πολλές έγκυες έρχονται αντιμέτωπες με τη δυσκοιλιότητα και υπερβολικά αέρια, εκτός από τη ναυτία που συνοδεύει την πρωινή ναυτία. Επιπλέον, καθώς το μωρό μεγαλώνει, τόσο περισσότερο επιβραδύνεται το πεπτικό σας σύστημα, γι' αυτό μιλήστε με τον γιατρό σας ώστε να αντιμετωπίσετε τη δυσκοιλιότητα.

10η εβδομάδα εγκυμοσύνης

Λάμπετε; Κάποιες γυναίκες κατά το πρώτο τρίμηνο θα βιώσουν τη «λάμψη εγκυμοσύνης», αλλά είναι επίσης σύνηθες να εμφανίζουν ακμή που προκαλείται από τις ορμόνες. Από εδώ και πέρα το στήθος —και η κοιλιά— θα μεγαλώνουν κάθε εβδομάδα.

11η εβδομάδα εγκυμοσύνης

Το μωρό που μεγαλώνει μπορεί να προκαλέσει πόνους και κράμπες γύρω από την κοιλιά σας. Αυτός ο πόνος μπορεί να είναι άβολος και κάποιες φορές επώδυνος. Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε μια διαυγή ή πηχτή έκκριση (γνωστή ως λευκόρροια) στα εσώρουχά σας που δείχνει ότι το σώμα σας προσπαθεί να καθαρίσει τα βακτήρια. Μην ανησυχείτε είναι φυσιολογικό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

12η εβδομάδα εγκυμοσύνης

Γνωρίζατε ότι ο όγκος του αίματος αυξάνεται κατά περίπου 50 τοις εκατό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης; Δεν είναι λοιπόν καθόλου περίεργο που οι φλέβες στο δέρμα είναι ορατές. Εκτός από ορατές όμως είναι και ιδιαίτερα αισθητές σε άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα.

13η εβδομάδα εγκυμοσύνης

Καθώς πλησιάζετε στο τέλος του πρώτου τριμήνου, πολλά από τα πρώτα συμπτώματα της εγκυμοσύνης θα μειωθούν. Μπορεί να αρχίσετε ωστόσο να αισθάνεστε ζάλη όλη την ημέρα. Μπορείτε να ευχαριστήσετε τις ορμονικές αλλαγές, τη μειωμένη ροή αίματος και τη μείωση της αρτηριακής πίεσης για αυτές τις ζαλάδες.

14η εβδομάδα εγκυμοσύνης

Βρίσκεστε επίσημα στο δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, το οποίο οι περισσότερες θεωρούν ότι είναι το πιο «εύκολο» τρίμηνο. Πολλές γυναίκες αναφέρουν αυξημένη όρεξη, ενέργεια και σεξουαλική ορμή. Αν νιώθετε όλα τα παραπάνω, επωφεληθείτε από αυτό το τρίμηνο. Ρωτήστε μάλιστα τον γιατρό αν σας επιτρέπει να βάλετε και ένα πρόγραμμα γυμναστικής στην καθημερινότητά σας.

15η εβδομάδα εγκυμοσύνης

Το δεύτερο τρίμηνο μπορεί επίσης να συνοδεύεται από μερικά περίεργα συμπτώματα. Μπορεί να εμφανίσετε βουλωμένη μύτη, κράμπες στα πόδια και ευαίσθητα ούλα.

16η εβδομάδα εγκυμοσύνης

Περίπου το 90 τοις εκατό των εγκύων εμφανίζουν σκουρόχρωμο δέρμα γύρω από τις θηλές, το εσωτερικό των μηρών, τις μασχάλες και τον αφαλό. Κάποιες φορές αυτό το σκούρο χρώμα εμφανίζεται στα μάγουλα και τη μύτη (γνωστή ως «μάσκα της εγκυμοσύνης»)—ειδικά αν έχετε πιο σκούρα επιδερμίδα.

17η εβδομάδα εγκυμοσύνης

Οι πόνοι στην πλάτη είναι πολύ συχνοί κατά την εγκυμοσύνη(μπορείτε να ευχαριστήσετε και πάλι τις ορμόνες γι' αυτό). Αυτή την περίοδο ίσως να γίνετε αδέξιες ή ξεχασιάρες. Επιπλέον, πολλές μέλλουσες μαμάδες αρχίζουν να νιώθουν το μωρό τους να κλωτσάει μεταξύ 18ης και 22ης εβδομάδας, οπότε να είστε σε επιφυλακή!

18η εβδομάδα εγκυμοσύνης

Μέχρι τώρα, η κοιλιά σας είναι πιθανό να φαίνεται φουσκωμένη (κάποιοι ίσως να μην το παρατηρήσουν και καθόλου). Επίσης, το στήθος σας έχει αρχίσει να μεγαλώνει και προετοιμάζεται για την παρασκευή μητρικού γάλακτος. Κάθε εβδομάδα θα παίρνετε κάποια γραμμάρια και μην εκπλαγείτε αν μεγαλώσει και το πόδι σας. Ναι, ναι κάποιες γυναίκες ισχυρίζονται ότι φορούν ένα νούμερο μεγαλύτερο κατά την κύηση.

19η εβδομάδα εγκυμοσύνης

Κατά το δεύτερο τρίμηνο, μερικές έγκυες εμφανίζουν καούρες. Αυτό συμβαίνει επειδή οι ορμόνες της εγκυμοσύνης χαλαρώνουν τους μύες του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα. Εάν εμφανίσετε αυτό το δυσάρεστο σύμπτωμα, δοκιμάστε να τρώτε μικρότερα γεύματα, να παραμένετε όρθιες μετά το φαγητό και να αποφεύγετε οτιδήποτε όξινο, λιπαρό ή πικάντικο. Μπορεί επίσης να εμφανιστεί και δυσκοιλιότητα.

20η εβδομάδα εγκυμοσύνης

Μέχρι τώρα, το μικρό σας μπορεί να έχει δείξει το ποδοσφαιρικό του ταλέντο. Οι πρώτες κλωτσιές μοιάζουν με φτερούγισμα στο στομάχι σας. Επίσης συχνές κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου είναι οι κράμπες στα πόδια, η ξηροφθαλμία και η δυσκολία στον ύπνο.

21η εβδομάδα εγκυμοσύνης

Αν και μπορεί να είχατε πόνο στη λεκάνη σας , αυτός ο πόνος τείνει να αυξάνεται καθώς το μωρό μεγαλώνει. Μπορεί να νιώσετε ενόχληση στο ισχίο, τη βουβωνική χώρα και την κοιλιά σας.

22η εβδομάδα εγκυμοσύνης

Η εγκυμοσύνη κάνει συχνά τα μαλλιά πιο πυκνά, πιο λαμπερά και τα νύχια πιο δυνατά χάρη στην αυξημένη προγεστερόνη. Επιπλέον μπορεί επίσης να έχετε ξηρό, ερεθισμένο δέρμα στην περιοχή της κοιλιάς καθώς τεντώνεται συνεχώς. Φροντίστε να ενυδατώνετε συχνά την περιοχή αυτή για να αποφύγετε τυχόν ραγάδες.

23η εβδομάδα εγκυμοσύνης

Η κοιλιά σας που μεγαλώνει συνεχώς μπορεί να αλλάξει την εμφάνιση του αφαλού σας, αλλά να είστε σίγουρες ότι θα επιστρέψει στην κανονική του κατάσταση μετά τον τοκετό. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, πιθανότατα θα συνεχίσετε να αντιμετωπίζετε κράμπες στα πόδια, ζαλάδα, πονοκέφαλο, οσφυαλγίες, αυξημένες κολπικές εκκρίσεις, δυσκοιλιότητα και άλλα συμπτώματα του δεύτερου τριμήνου.

24η εβδομάδα εγκυμοσύνης

Ενώ ορισμένες έγκυες εξακολουθούν να έχουν υψηλές σεξουαλικές ορμές, άλλες παρατηρούν μειωμένη λίμπιντο. Μπορεί να νιώθουν πολύ πόνο και κούραση. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν μυρμήγκιασμα των χεριών και αιμορραγία των ούλων.

25η εβδομάδα εγκυμοσύνης

Νιώθετε τσούξιμο στα χέρια και τα δάχτυλά σας; Μπορεί να αντιμετωπίζετε σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, το οποίο όταν εμφανιστεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι συχνά αποτέλεσμα φυσιολογικού οιδήματος και κατακράτησης υγρών. Αυτή η αίσθηση μουδιάσματος πρέπει να φύγει μετά τον τοκετό.

26η εβδομάδα εγκυμοσύνης

Μπορεί να αντιμετωπίζετε δυσκολία στον ύπνο καθώς πλησιάζετε το τρίτο τρίμηνο, είτε λόγω άγχους, είτε λόγω των κραμπών στα πόδια, τη συχνουρία ή γενικά λόγω της δυσφορίας που μπορεί να νιώθετε. Μπορεί επίσης να εμφανίσετε κνησμό στα χέρια και τα πόδια σας. Ο ήπιος κνησμός μπορεί να αντιμετωπιστεί με αντιισταμινικά, αλοιφές ή ηρεμιστικές λοσιόν. Ο έντονος κνησμός, ωστόσο, θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια ηπατική διαταραχή που ονομάζεται χολόσταση της εγκυμοσύνης. Γι' αυτό αν εμφανίσετε έντονο κνησμό επικοινωνήστε με τον γιατρό σας.

27η εβδομάδα εγκυμοσύνης

Σαν να μην έφταναν οι πόνοι στην πλάτη και οι κράμπες στα πόδια, μερικές γυναίκες εμφανίζουν αιμορροΐδες κατά το δεύτερο τρίμηνο.

28η εβδομάδα εγκυμοσύνης

Καλώς ήρθατε στο τρίτο τρίμηνο! Καθώς πλησιάζετε στο τέλος της εγκυμοσύνης σας, μπορεί να αρχίσετε να αισθάνεστε σωματικά εξαντλημένες.

29η εβδομάδα εγκυμοσύνης

Καθώς το σώμα σας προετοιμάζεται για να ταΐσει το μωρό σας μετά τη γέννηση, μπορεί να παρατηρήσετε ότι διαρρέει κιτρινωπό πρωτόγαλα από το στήθος σας. Αυτό το υγρό χρησιμεύει ως πρόδρομος για το ώριμο μητρικό γάλα και βοηθά το σώμα του μικρού σας να προσαρμοστεί στη ζωή έξω από τη μήτρα. Επίσης, η αρτηριακή πίεση αρχίζει να αυξάνεται από την 28η εβδομάδα και μετά.

30η εβδομάδα εγκυμοσύνης

Εάν είχατε φαγούρα, πρήξιμο, πόνο και καούρες, πιθανότατα να μην έχουν υποχωρήσει ακόμη αυτά τα συμπτώματα. Εάν έχετε ραγάδες όπως η πλειοψηφία των εγκύων, πιθανότατα να γίνονται επίσης πιο έντονες. Αυτές οι κόκκινες, ροζ, μοβ ή ακόμα και σκούρες καφέ ραβδώσεις δεν μπορούν να αποφευχθούν —στην πραγματικότητα, είναι συνήθως γενετικά καθορισμένες— αλλά θα εξασθενίσουν σημαντικά με τον καιρό.

31η εβδομάδα εγκυμοσύνης

Ίσως να χαρήκατε που κάποια συμπτώματα εγκυμοσύνης να μην σας ενόχλησαν αρκετά, αλλά τώρα μερικά από αυτά μπορεί να επιστρέψουν. Κάποιες γυναίκες μπορεί να μην ησύχασαν ποτέ από αυτά. Για παράδειγμα, το στήθος σας μπορεί να γίνει ξανά ευαίσθητο και οι επισκέψεις στην τουαλέτα λόγω συχνοουρίας μπορεί να αυξηθούν.

32η εβδομάδα εγκυμοσύνης

Μετά την 20η εβδομάδα εγκυμοσύνης, το σώμα σας μπορεί να εμφανίσει τις συσπάσεις Braxton Hicks. Εμφανίζονται πιο συχνά καθώς προχωρά η εγκυμοσύνη. Οι συσπάσεις Braxton Hicks διαρκούν συνήθως από 30 δευτερόλεπτα έως δύο λεπτά και εμφανίζονται ακανόνιστα. Καλέστε το γιατρό σας εάν εμφανίσετε συσπάσεις που αρκετά δυνατές και συχνές, καθώς αυτό μπορεί να είναι σημάδι πρόωρου τοκετού.

33η εβδομάδα εγκυμοσύνης

Το μωρό σας μεγαλώνει και εξακολουθεί να πιέζει τα εσωτερικά σας όργανα. Αποτέλεσμα; Να εμφανίσετε ακράτεια, δύσπνοια, καούρα και γενική δυσφορία. Επίσης, πολλές γυναίκες νιώθουν πόνο στην άνω κοιλιακή χώρα κοντά στην κορυφή της μήτρας τους.

egk

34η εβδομάδα εγκυμοσύνης

Πλησιάζετε όλο και πιο κοντά στον τοκετό, αλλά να θυμάστε: Κάθε μέρα μετράει για την ανάπτυξη του μωρού σας . Μπορεί να παρατηρήσετε κάποια αλλαγή στην συχνότητα κίνησης του μωρού σας. Αυτό συμβαίνει καθώς το μικρό σας μεγαλώνει και παίρνει τη θέση του τοκετού.

35η εβδομάδα εγκυμοσύνης

Καθώς ο τοκετός πλησιάζει, θα παρατηρήσετε πιο συχνές συσπάσεις Braxton Hicks. Βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε να ξεχωρίζετε αυτές τις συσπάσεις από τις πραγματικές συσπάσεις τοκετού. Περίπου αυτή την περίοδο, πολλές γυναίκες δυσκολεύονται να κοιμηθούν το βράδυ.

36η εβδομάδα εγκυμοσύνης

Το μικρό σας έχει πάρει θέση. Περίπου δύο έως τέσσερις εβδομάδες πριν από τον τοκετό, το μωρό σας θα γυρίσει με το κεφάλι προς τα κάτω. Αυτή η κίνηση μπορεί να σας επιτρέψει να αναπνέετε πιο εύκολα.

37η εβδομάδα εγκυμοσύνης

Η νέα θέση του μικρού σας μπορεί να οδηγήσει σε πυελική δυσφορία και αυξημένη κοιλιακή πίεση. Αν παρατηρήσετε κάποιο υγρό ή κηλίδες αίματος επικοινωνήστε με τον γιατρό σας.

38η εβδομάδα εγκυμοσύνης

Γύρω στην 37η ή 38η εβδομάδα, οι περισσότερες έγκυες δεν εμφανίζουν κολπικά υγρά (βλέννα). Η βλέννα φράζει το άνοιγμα στον τράχηλό σας για να προστατεύσει το μωρό σας από τα μικρόβια. Συνήθως απελευθερώνεται μερικές ημέρες έως μερικές εβδομάδες πριν από τον τοκετό και μοιάζει με παχύρρευστο ροζ υγρό.

39η εβδομάδα εγκυμοσύνης

Εάν τα νερά σας σπάσουν, μπορεί να παρατηρήσετε μια μικρή ποσότητα υγρού. Άλλα πρώιμα σημάδια του τοκετού περιλαμβάνουν τακτικές συσπάσεις, πυελική πίεση, ελαφρύ πόνο στην πλάτη και αίσθημα ανησυχίας. Πολλοί γιατροί συνιστούν στις μητέρες να πάνε στο νοσοκομείο όταν οι συσπάσεις έρχονται κάθε τέσσερα ή πέντε λεπτά, διαρκούν για ένα λεπτό και συνεχίζουν σε αυτό το μοτίβο για μία ώρα (το 4-1-1 ή 5-1 -1 κανόνας.

40η εβδομάδα εγκυμοσύνης

Πιθανότατα να συνεχίζετε να έχετε συμπτώματα εγκυμοσύνης όπως αϋπνία, πρήξιμο, συχνουρία και πυελική δυσφορία μέχρι να έρθει το μωρό σας. Εάν έχετε προγραμματίσει φυσιολογικό τοκετό ή καισαρική τομή, μπορεί να συμβεί εντός των επόμενων ημερών. Μετά από την 40η εβδομάδα, συνιστάται υπερηχογράφημα για την παρακολούθηση της θέσης, του μεγέθους και των επιπέδων υγρών του μωρού για να διασφαλιστεί ότι όλα πάνε καλά.

41η εβδομάδα εγκυμοσύνης

Μετά την 40η εβδομάδα, το μωρό σας θεωρείται "καθυστερημένο" καθώς έχει περάσει την ημερομηνία τοκετού, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτό είναι απολύτως εντάξει και είναι στην πραγματικότητα αρκετά συνηθισμένο. Ο γιατρός σας θα σας ζητήσει να επισκεφθείτε το μαιευτήριο ώστε να γεννήσετε με ασφάλεια είτε με φυσιολογικό τοκετό είτε με καισαρική τομή.

πηγή: parents.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved