Διάρροια στην εγκυμοσύνη: Πιθανά αίτια και τρόποι αντιμετώπισης
Τι προκαλεί τη διάρροια στην εγκυμοσύνη και τι να κάνετε.
Η διάρροια μπορεί να προκληθεί από την κατανάλωση κάποιας τροφής, τη δηλητηρίαση, την γαστρεντερίτιδα, ωστόσο στην εγκυμοσύνη πιθανά να είναι αποτέλεσμα των ορμονικών αλλαγών.
Είναι η διάρροια στην εγκυμοσύνη ένα φυσιολογικό σύμπτωμα;
Διαταραχές που σχετίζονται με το έντερο, όπως είναι η δυσκοιλιότητα και η διάρροια, είναι αρκετά συχνές στην περίοδο της εγκυμοσύνης. Τα αίτια ποικίλουν και συνήθως είναι ένας συνδυασμός διατροφικών επιλογών, ορμονικών αλλαγών και αύξησης του μεγέθους της μήτρας.
Τι προκαλεί τη διάρροια στην εγκυμοσύνη;
Οι λόγοι ποικίλουν. Πρώτα από όλα η μήτρα μεγαλώνει μέρα με τη μέρα πιέζοντας τα όργανα στην ευρύτερη περιοχή. Επίσης, ήδη από το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης παρατηρούνται ορμονικές αλλαγές που επηρεάζουν, όχι μόνο την ψυχολογία, αλλά και το σώμα της εγκύου. Πλησιάζοντας προς το τέλος της εγκυμοσύνης, οι συσπάσεις Braxton Hicks προκαλούν αύξηση των κινήσεων στην περιοχή της μήτρας, οι οποίες επίσης μπορεί να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν συμπτώματα διάρροιας.
Άλλοι λόγοι είναι επίσης:
- Αλλαγή στη διατροφή: Κατανάλωση περισσότερων τροφών πλούσιες σε φυτικές ίνες
- Αύξηση στρες
- Φαρμακευτική αγωγή ή συμπληρώματα διατροφής όπως είναι το σίδηρο
Μην πάρετε κάποια φαρμακευτική αγωγή για τη διάρροια χωρίς πρώτα να έχετε συμβουλευτεί τον γιατρό σας.
Μπορεί να είναι τροφική δηλητηρίαση, γρίπη ή γαστρεντερίτιδα;
Η διάρροια φυσικά μπορεί να είναι σύμπτωμα γρίπης, γαστρεντερίτιδας ή και δηλητηρίασης, για αυτό καλό είναι, εφόσον παρατηρήσετε κάποια ενόχληση, να απευθυνθείτε στον γιατρό σας.
Σε περίπτωση που η αιτία της διάρροιας είναι η γαστρεντερίτιδα, ξεκουραστείτε όσο μπορείτε, πίνετε πολύ νερό και καταναλώνετε ελαφριά φαγητά ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
Η διάρροια σε σπάνιες περιπτώσεις θεωρείται επικίνδυνη για το έμβρυο και μπορείτε να προκαλέσει αποβολή. Οι συσπάσεις της μήτρας που παρατηρούνται κατά την αποβολή, ωστόσο, μπορούν να προκαλέσουν αποβολή. Έτσι,
Πότε σταματάει η διάρροια;
Αυτό εξαρτάται από τα αίτια που την προκαλούν. Έτσι, εάν για παράδειγμα είναι αποτέλεσμα αλλαγών στη διατροφή και την αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, η διάρροια θα περάσει, μόbigλις το έντερο συνηθίσει τις φυτικές ίνες.
Μετά τη γέννηση του μωρού, τα έντερα και τα υπόλοιπα όργανα επιστρέφουν στην αρχική τους θέση, κάτι το οποίο μπορεί να προκαλέσει εντερικές διαταραχές.
Τι να κάνετε για να αντιμετωπίσετε τη διάρροια στην εγκυμοσύνη:
- Μην λαμβάνετε φαρμακευτικά σκευάσματα αν ο γιατρό σας δεν έχει δώσει την άδειά του.
- Αποφύγετε τρόφιμα που θα κάνουν τη διάρροιά σας χειρότερη. Όπως, τηγανητά, γαλακτοκομικά, φυτικές ίνες κλπ.
- Μην κάνετε αυτοθεραπεία.
- Παραμείνετε ενυδατωμένη. Η πρόσληψη νερού και χυμών θα σας βοηθήσει να καταπολεμήσετε την αφυδάτωση και να αντικαταστήσετε τα χαμένα σωματικά υγρά και τους ηλεκτρολύτες.
- Προβιότικά: Ο γιατρός σας ίσως σας συνταγογραφήσει ορισμένα προβιοτικά για να σας βοηθήσει να ελέγξετε τη διάρροια.
Με πληροφορίες από motherandbaby.co.uk