Βιταμίνη Α στην εγκυμοσύνη - Γιατί είναι απαραίτητη
Σε ποιες τροφές μπορείτε να βρείτε βιταμίνη Α.
Η παραπάνω πρόσληψη βιταμίνης Α είτε μέσω της διατροφής είτε μέσω συμπληρωμάτων μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το αναπτυσσόμενο μωρό. Μάθετε περισσότερα παρακάτω.
Η επαρκής πρόσληψη βιταμίνης Α στην εγκυμοσύνη μπορεί να ωφελήσει τόσο την έγκυο μητέρα όσο και το αναπτυσσόμενο έμβρυο. Μπορείτε να λάβετε τη βιταμίνη Α μέσω διαφόρων τροφών. Τα συμπληρώματα βιταμίνης Α μπορούν επίσης να ληφθούν εάν τα συνταγογραφήσει ο γιατρός σας. Παρά τα οφέλη της βιταμίνης Α όμως, η υπερβολική πρόσληψη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο συγγενών δυσπλασιών.
Γιατί είναι σημαντική η βιταμίνη Α κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;
Η βιταμίνη Α είναι ένα απαραίτητο μικροθρεπτικό συστατικό που διατίθεται σε αφθονία στα περισσότερα τρόφιμα και εμφανίζεται σε δύο μορφές :
- η ρετινόλη, η μορφή της βιταμίνης Α που απορροφάται κατά την κατανάλωση ζωικών τροφών, είναι μια κίτρινη, λιποδιαλυτή ουσία. Δεδομένου ότι η καθαρή μορφή αλκοόλης είναι ασταθής, η βιταμίνη βρίσκεται στους ιστούς σε μορφή ρετινυλεστέρα. Παράγεται εμπορικά και χορηγείται ως εστέρες όπως ο οξεικός ή ο παλμιτικός ρετινυλεστέρας.
- Τα καροτένια άλφα-καροτένιο, βήτα-καροτένιο και γάμμα-καροτένιο και η ξανθοφύλλη βήτα-κρυπτοξανθίνη (όλα περιέχουν δακτυλίους βήτα-ιονόνης), αλλά κανένα άλλο καροτενοειδές, λειτουργούν ως προβιταμίνη Α σε φυτοφάγα και παμφάγα ζώα, τα οποία διαθέτουν το ένζυμο βήτα-καροτένιο 15,15'-διοξυγενάση που διασπά το βήτα-καροτένιο στον εντερικό βλεννογόνο και το μετατρέπει σε ρετινόλη.
Η βιταμίνη Α συμβάλλει στην υγεία της μέλλουσας μητέρας και του εμβρύου με τους ακόλουθους τρόπους.
Για τη μητέρα:
- Βοηθά στην ανάρρωση μετά τον τοκετό
- Ενισχύει την όραση
- Ενισχύει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού
- Διατηρεί τη λειτουργική ικανότητα του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος
Για το έμβρυο:
- Ενισχύει την ανάπτυξη των οστών
- Προωθεί την ανάπτυξη των οργάνων του εμβρύου
- Βοηθά στο σχηματισμό του επιθηλιακού ιστού
Πόση βιταμίνη Α απαιτείται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;
Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας, η συνιστώμενη διατροφική δόση (RDA) βιταμίνης Α για έγκυες γυναίκες μεταξύ 19 και 50 ετών είναι 770 μικρογραμμάρια.
Ποιες είναι οι καλές πηγές βιταμίνης Α;
Οι παρακάτω τροφές είναι πλούσιες σε βιταμίνη Α
- Μοσχαρίσιο συκώτι, ψητό
- Γλυκοπατάτα, ψητή με τη φλούδα
- Κολοκυθόπιτα
- Ωμά καρότα
- Παγωτό βανίλια
- Τυρί, ricotta
- Γάλα, χωρίς λιπαρά
- Πεπόνι
- Πιπεριές, γλυκές, κόκκινες, ωμές
- Μάνγκο
- Δημητριακά (η συσκευασία τους αναφέρει αν έχουν βιταμίνη Α ή όχι)
- Αβγά, σφιχτά, βρασμένα
- Μαυρομάτικα φασόλια, βρασμένα
- Βερίκοκα
- Μπρόκολο, βρασμένο
- Σολομός, καπνιστός ή μαγειρεμένος
- Χυμός τομάτας, κονσέρβα
- Γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά
- Τόνος, κονσέρβα σε λάδι
- Στήθος κοτόπουλο με το δέρμα (ψητό)
- Φιστίκια
Μια ισορροπημένη διατροφή θα πρέπει να παρέχει την απαιτούμενη βιταμίνη Α κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, εάν έχετε ελλείψεις σε μικροθρεπτικά συστατικά, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει συμπληρώματα βιταμινών. Μην παίρνετε συμπληρώματα εκτός εάν σας έχει συνταγογραφηθεί από γιατρό, καθώς μπορεί να έχουν παρενέργειες.
με πληροφορίες από mumjunction.com