Αυξημένη όρεξη στην εγκυμοσύνη: Πώς να τη διαχειριστείτε

Bigstock

Τι προκαλεί την αυξημένη όρεξη για φαγητό και τι να κάνετε.

Η αυξημένη όρεξη είναι σύνηθες φαινόμενο στην εγκυμοσύνη. Σε κάποιες περιπτώσεις η όρεξη αυξάνεται ήδη από το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Ωστόσο οι περισσότερες έγκυες παρατηρούν αλλαγή στην όρεξή τους για φαγητό συνήθως στο δεύτερο τρίμηνο κύησης, όταν και τελειώνουν οι πρωινές ναυτίες.

Μπορεί να νιώθετε πιο έντονη πείνα οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, αλλά πιο πιθανό είναι το αίσθημα αυτό να γίνεται εντονότερο το βράδυ ή τις πρώτες πρωινές ώρες δεδομένου ότι τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα πέφτουν κατά τη διάρκεια της νύχτας που μεσολαβεί μεγαλύτερο διάστημα μεταξύ των γευμάτων.

Γιατί νιώθω έντονη πείνα στην εγκυμοσύνη;

Είναι απλό. Η αυξημένη όρεξη στην εγκυμοσύνη οφείλεται στο αναπτυσσόμενο έμβρυο το οποίο χρειάζεται θρέψη, επομένως αυξάνονται και οι απαιτήσεις του οργανισμού.

Ξεκινώντας από το δεύτερο τρίμηνο, το βάρος σας θα αρχίσει σταδιακά να αυξάνεται μέχρι και το τρίτο τρίμηνο. Για να μπορεί να υποστηρίξει τις ανάγκες του εμβρύου, χρειάζεστε περίπου 300 με 350 παραπάνω θερμίδες την ημέρα το δεύτερο τρίμηνο και 500 θερμίδες παραπάνω το τρίτο τρίμηνο σε σχέση με πριν την εγκυμοσύνης. Αν και το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης δεν θα χρειαστεί να προσλαμβάνετε παραπάνω θερμίδες, οι ανάγκες του μωρού σε συγκεκριμένα συστατικά όπως είναι το φυλλικό οξύ και η χολίνη, αυξάνονται, είναι συνεπώς αναγκαίο να προσέξετε τη διατροφή σας.

Αυξημένη όρεξη για φαγητό μπορεί επίσης να έχετε από τις λιγούρες της εγκυμοσύνης, ένα σύνηυθες και φυσιολογικό σύμπτωμα. Ωστόσο, περιστασιακά μπορεί να δείχνουν ανεπάρκεια σε κάποιο θρεπτικό συστατικό, καλό είναι να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Πώς να διαχειριστείτε την αυξημένη όρεξη για φαγητό στην εγκυμοσύνη;

Για να διαχειριστείτε την αυξημένη όρεξη για φαγητό στην εγκυμοσύνη είναι αρχικά σημαντικό να ακούτε το σώμα σας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα προτιμήσετε τροφές υψηλής διατροφικής αξίας που θα είναι ωφέλιμες για το έμβρυο και εσάς. Επιπλέον:

Μείνετε ενυδατωμένες

Το σώμα δουλεύει υπερωρίες την περίοδο της εγκυμοσύνης και το διάστημα αυτό χρειάζεστε περισσότερα υγρά από ποτέ. Στοχεύστε σε δέκα περίπου ποτήρια νερό την ημέρα και ακόμα περισσότερα τους καλοκαιρινούς μήνες ή γενικά όταν ιδρώνετε.

Μην μετράτε τις θερμίδες

Ιδιαίτερα από το δεύτερο τρίμηνο και έπειτα θα πρέπει να αυξήσετε τις θερμίδες που προσλαμβάνετε καθημερινά. Στο δεύτερο τρίμηνο κατά 300-350 θερμίδες και στο τρίτο κατά 500 θερμίδες. Στις πολύδυμες κυήσεις, υπολογίστε 300 επιπλέον θερμίδες για το κάθε έμβρυο. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι πρέπει να θερμιδομετράτε κάθε τι που καταναλώνετε. Καλό είναι να έχετε μία γενική εικόνα του τι και πόσο έχετε φάει κατά τη διάρκεια της ημέρας, το σημαντικότερο όμως είναι να κάνετε υγιεινές διατροφικές επιλογές και το καθημερινό σας διαιτολόγιο να αποτελείται από τροφές υψηλής διατροφικής αξίας.

Έχετε το ψυγείο και τα ντουλάπια υγιεινά σνακ

Εφόσον γνωρίζετε ότι έχετε λιγούρες συχνά, φροντίστε να έχετε στο σπίτι επιλογές από υγιεινά σνακ. Για παράδειγμα μπορείτε να έχετε ποικιλία ξηρών καρπών και αποξηραμένων φρούτων στα ντουλάπια και φρούτα, λαχανικά και γαλακτοκομικά στο ψυγείο.

Συχνά και μικρά γεύματα

Μην το παρακάνετε με τις ποσότητες στα κυρίως γεύματα της ημέρας γιατί το πιθανότερο είναι να νιώθετε έντονο φούσκωμα αμέσως μετά. Αντί αυτού προτιμήστε τα συχνά και μικρά γεύματα θα οποία θα σας κρατάνε χορτάτους καθ’ όλη της διάρκεια της ημέρας και θα μειώσουν τις πιθανότητες να σας αφήσουν πεινασμένους.

Παρακολουθήστε την αύξηση του βάρους σας

Εάν δεν πήρατε πολύ βάρος το πρώτο τρίμηνο η αυξημένη όρεξη για φαγητό είναι ίσως ο τρόπος για να πάρει το σώμα το βάρος που χρειάζεται για την υγιή ανάπτυξη του παιδιού.

Με πληροφορίες από whattoexpect.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved