31η εβδομάδα εγκυμοσύνης: Όλα όσα πρέπει να ξέρει μία εγκυμονούσα

Bigstock

Οι αλλαγές στο σώμα της εγκύου και στο έμβρυο κατά την 31η εβδομάδα εγκυμοσύνης.

Εάν είστε έγκυος 31 εβδομάδων, διανύετε τον 7ο μήνα της εγκυμοσύνης και σας απομένουν δύο μήνες μέχρι να γεννήσετε.

Αλλαγές στο σώμα σας

Η μήτρα σας έχει πλέον μεγαλώσει αρκετά και καταλαμβάνει μεγάλο μέρος της κοιλιάς σας. Συγκεκριμένα, ο θόλος της μήτρας – έτσι ονομάζουμε την πλευρά της μήτρας, που είναι στραμμένη προς το θώρακα – εντοπίζεται περίπου 10 εκατοστά πάνω από τον ομφαλό σας. Αυτό σημαίνει, πως η μήτρα σας καταλαμβάνει πλέον το χώρο άλλων οργάνων, που πριν την εγκυμοσύνη είχαν μια «άνετη» θέση εντός της κοιλιάς σας.

Δυσκολία στην αναπνοή

Καθώς η μήτρα σπρώχνει όλα τα εσωτερικά όργανα, το διάφραγμα πιέζετε κι εσείς δυσκολεύεστε να αναπνεύσετε. Πιθανόν να έχετε συχνά και δύσπνοια αλλά το μωρό σας δεν θα επηρεάζεται καθώς θα παίρνει οξυγόνο από τον πλακούντα.
Για να ανακουφιστείτε, φροντίστε να κάθεστε σε ορθή γωνία ( όσο εύκολο μπορεί να είναι αυτό) δεδομένου του βάρους, να τρώτε μικρότερα και πιο ελαφριά γεύματα και να κοιμάστε στην αριστερή πλευρά, έτσι ώστε οι πνεύμονες σας να μην πιέζονται.

Έντονες συσπάσεις

Πιθανόν να παρατηρήσετε όταν είστε ξαπλωμένες ότι έχετε συσπάσεις. Τις βιώνουν πολλές γυναίκες ειδικά προς το τέλος της εγκυμοσύνης τους. Είναι ένδειξη ότι το σώμα προετοιμάζεται για τον τοκετό, ωστόσο σύμφωνα με το motherandbaby.co.uk, μπορούν να προκληθούν και από την αφυδάτωση ή την κούραση.

Οι συσπάσεις Braxton Hicks είναι πολύ πιο ήπιες από τις πραγματικές συσπάσεις τοκετού. Εντοπίζονται μόνο στην περιοχή της κοιλιάς, δεν εμφανίζονται ανά συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και μπορούν να έχουν διάρκεια 15 με 40 δευτερόλεπτα. Αντίθετα, οι πραγματικές συσπάσεις τοκετού εντοπίζονται σε όλη την περιοχή της κοιλιάς και της μέσης, διαρκούν περισσότερο και έρχονται όλο και πιο συχνά όσο περνάει η ώρα.

Συχνή ούρηση

Η μήτρα καθώς μεγαλώνει ασκεί πίεση στην ουροδόχο κύστη κατά το τρίτο τρίμηνο με αποτέλεσμα να υπάρχει λιγότερος χώρος για την αποθήκευση των ούρων.

Προβλήματα ύπνου

Εκτός από το μέγεθος της κοιλιάς πολλές έγκυες στην 31η εβδομάδα κύησης έχουν αναφέρει καούρες, κράμπες αλλά και άγχος με αποτέλεσμα να μην μπορούν να κοιμηθούν.

Επίσης μπορεί να παρατηρήσετε:

  • Πόνους στην πλάτη
  • Αδεξιότητα
  • Περιστασιακούς πονοκεφάλους

Πόσο μεγάλο είναι το μωρό μου στις 31η εβδομάδα εγκυμοσύνης

Το μωράκι σας συνεχίζει να μεγαλώνει με ταχείς ρυθμούς. Αν και έχει σχεδόν φτάσει το τελικό μήκος του, πρόκειται να πάρει ακόμα αρκετό βάρος. Το μήκος των άκρων του είναι πλέον αναλογικό σε σχέση με το υπόλοιπό του σώμα.

Το μωρό κοιμάται περισσότερο

Κοιμάται μεγαλύτερες ώρες, γι' αυτό πιθανότατα παρατηρείτε ότι είναι ήσυχο για μεγαλύτερα διαστήματα. Το «πρόγραμμά» του πιθανόν να σας είναι πλέον πιο ξεκάθαρο: υπάρχουν ώρες ύπνου, οπότε και οι κινήσεις του είναι λιγοστές έως και ανύπαρκτες και ώρες έντονης δραστηριότητας.

Το μωρό αναπτύσσει τις πέντε αισθήσεις

Ο εγκέφαλος του μωρού σας δουλεύει υπερωρίες αυτές τις μέρες.Η ανάπτυξη των συνδέσεων μεταξύ των νευρικών κυττάρων του εγκεφάλου είναι συνυφασμένη και με την εξέλιξη των αισθήσεων του μωρού. Το έμβρυο είναι πια σε θέση να «επεξεργαστεί» πληροφορίες και να αντιληφθεί φωτεινά ερεθίσματα αλλά και να λάβει σήματα και από τις πέντε αισθήσεις του. Φυσικά η αίσθηση της όσφρησης δεν λειτουργεί, όσο το μωρό βρίσκεται μέσα στο ασφαλές περιβάλλον της μήτρας και «κολυμπά» μέσα στο αμνιακό υγρό.

Πιπίλισμα δαχτύλου

Το μωρό στην 31η εβδομάδα κύησης έχει λόξιγκα, κάνει γκριμάτσες και το πιο χαρακτηριστικό; Πιπιλάει τον αντίχειρά του. Στην πραγματικότητα, μερικά μωρά πιπιλίζουν τους αντίχειρές τους τόσο έντονα όσο βρίσκονται στη μήτρα που γεννιούνται με μια μικρή φουσκάλα στο συγκεκριμένο σημείο.

Ανάπτυξη οργάνων

Τα όργανα του μωρού συνεχίζουν να αναπτύσσονται γρήγορα. Κατά τον υπερηχογραφικό έλεγχο πιθανόν αν δείτε την ουροδόχο κύστη του γεμάτη με «ούρα». Επίσης ο μυελός των οστών του έχει πλέον αντικαταστήσει πλήρως το ήπαρ όσον αφορά την παραγωγή των ερυθρών κυττάρων του αίματος, τα οποία μεταφέρουν το οξυγόνο στους ιστούς.

Με πληροφορίες από το whattoexpect.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved