Γιατί είναι επικίνδυνος ο πυρετός κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
Αίτια, πιθανοί κίνδυνοι και αντιμετώπιση του πυρετού στην εγκυμοσύνη.
Ο πυρετός είναι ένας από τους πιο συχνούς λόγους για επισκέψεις στα επείγοντα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Δεδομένου ότι συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για γενετικές ανωμαλίες και αυτισμό, η παρακολούθηση της θερμοκρασίας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι σημαντική.
Τι θεωρείται πυρετός κατά την εγκυμοσύνη;
Ο πυρετός είναι μια αυξημένη θερμοκρασία σώματος. Αλλά για να προσδιορίσετε εάν έχετε πραγματικά πυρετό, πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα θερμόμετρο για να μετρήσετε τη θερμοκρασία σας.
Ο πυρετός μπορεί να μην έχει σταθερή θερμοκρασία. Για παράδειγμα, η θερμοκρασία σας μπορεί να είναι αυξημένη και να επανέλθει στο φυσιολογικό, πηγαινοερχόμενος (διακοπτόμενος πυρετός).
Ο πυρετός σας μπορεί επίσης να ποικίλλει με διαφορετικές αυξημένες θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της ημέρας ή για αρκετές ημέρες (διαλείποντας πυρετός). Γενικά, οι πυρετοί είναι συνήθως σημάδι ότι το σώμα σας καταπολεμά μια μόλυνση. Συνήθως, μια
αυξημένη θερμοκρασία δεν αποτελεί σοβαρή αιτία ανησυχίας, εκτός εάν είναι πολύ υψηλή ή επιμένει. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ο πυρετός παρουσιάζει περισσότερους κινδύνους. Εάν είστε έγκυος με πυρετό, θα πρέπει να είστε πιο προσεκτικές και να παρακολουθείτε την κατάστασή σας. Ο πυρετός μπορεί να διαρκέσει όσο η ασθένεια ή η μόλυνση που τον προκάλεσε.
Δυστυχώς, μπορεί να είναι ευκολότερο να έχετε πυρετό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Καθώς το σώμα σας περνά από αλλαγές, το ανοσοποιητικό σας σύστημα εξασθενεί και γίνεται πιο ευαίσθητο σε ασθένειες.
Γενικά, ο κανόνας είναι ο ίδιος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης: Η θερμοκρασία ανω των 37.8 θεωρείται πυρετός. Εάν η θερμοκρασία σας φτάσει τους 38.5 βαθμούς καλέστε αμέσως τον ιατρό σας, ακόμα κι αν είναι στη μέση της νύχτας.
Εάν δεν αντιμετωπίζετε επείγοντα συμπτώματα κρυολογήματος ή γρίπης και ο πυρετός σας ανεβαίνει στο 38, αρχίστε να τον μειώνετε αμέσως με ακεταμινοφαίνη και καλέστε το γιατρό σας την ίδια μέρα ή αν μετρήσατε τη θερμοκρασία σας στη μέση της νύχτας, το επόμενο πρωί.
Διαφορετικά, ένας χαμηλός πυρετός ή θερμοκρασία που είναι κάτω από 37.8 βαθμούς συνήθως δεν είναι κάτι που πρέπει να ανησυχείτε όταν είστε έγκυος.
Μπορεί ο πυρετός να βλάψει το έμβρυο;
Το να έχετε πυρετό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης - ειδικά κατά το 1ο τρίμηνο - μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο μωρό σας. Από μελέτες φαίνεται ότι όσες είχαν πυρετό λίγο πριν ή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είχαν περισσότερες από διπλάσιες πιθανότητες να αποκτήσουν μωρό με ελάττωμα του νευρικού σωλήνα
(NTD) από εκείνες που δεν είχαν πυρετό. Τα NTDs είναι γενετικές ανωμαλίες του εγκεφάλου, της σπονδυλικής στήλης και του νωτιαίου μυελού. Σύμφωνα με έρευνες η λήψη 400 μικρογραμμαρίων φυλλικού οξέος κάθε μέρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ελαττωμάτων του νευρικού σωλήνα, ακόμη και αν έχετε πυρετό.
Μια θερμοκρασία υψηλότερη από 39,4 C κατά τη διάρκεια του 1ου τριμήνου μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο για:
- Διαταραχή του φάσματος του αυτισμού (απαιτείται περισσότερη έρευνα σε αυτόν τον τομέα)
- Σχιστό χείλος και σχιστία υπερώας
- Συγγενείς καρδιακές ανωμαλίες
- Το να έχετε πυρετό αργότερα στην εγκυμοσύνη σας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού
Συμπτώματα πυρετού εγκύου
Λάβετε υπόψη ότι ο πυρετός είναι σύμπτωμα κάτι άλλου, όπως ασθένεια ή μόλυνση.
Ο μόνος τρόπος για να μάθετε εάν έχετε πυρετό είναι να χρησιμοποιήσετε ένα θερμόμετρο για να ελέγξετε τη θερμοκρασία σας.
Άλλα συμπτώματα ενός πυρετού εγκύου περιλαμβάνουν:
- Το μέτωπο αισθάνεται ζεστό στην αφή
- Ιδρώτας
- Ρίγη
- Αδυναμία
- Πονοκέφαλος
- Μυϊκοί πόνοι
- Απώλεια όρεξης
- Αφυδάτωση
- Γρήγορος καρδιακός ρυθμός ή αναπνοή
- Γνωστικές αλλαγές, όπως σύγχυση
Τι μπορεί να προκαλέσει πυρετό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;
Ορισμένες πιθανές αιτίες πυρετού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να περιλαμβάνουν:
Ιλαρά
Ερυθρά
Το κοινό κρυολόγημα. Στην πραγματικότητα, είναι πιθανώς πιο πιθανό να υποφέρετε από κοινές ιογενείς λοιμώξεις όπως κρυολογήματα ενώ είστε έγκυος . Αυτό συμβαίνει επειδή το ανοσοποιητικό σας σύστημα υφίσταται αλλαγές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης προκειμένου να προστατεύσει το έμβρυό σας, το οποίο το σώμα σας θεωρεί ξένο, από την απόρριψη.
Η γρίπη. Όπως και με το κρυολόγημα, οι αλλαγές του ανοσοποιητικού συστήματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο να κολλήσετε γρίπη. Ο χαμηλός πυρετός μπορεί να είναι αποτέλεσμα μιας καλοήθους ιογενούς λοίμωξης όπως το κρυολόγημα, ενώ οι υψηλότεροι πυρετοί μπορεί να είναι σύμπτωμα της γρίπης. Τα συμπτώματα της γρίπης μπορεί να περιλαμβάνουν πόνους στο σώμα και ρίγη εκτός από πυρετό.
Βακτηριακές λοιμώξεις. Μερικές φορές, ένας πυρετός μπορεί να προκληθεί από μια βακτηριακή λοίμωξη - όπως λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος , λοίμωξη των νεφρών ή στρεπτόκοκκο, για παράδειγμα - που μπορεί να απαιτεί αντιβιοτικά.
Λιστερίωση. Αν και οι πιθανότητες να μολυνθείτε από λιστερίωση είναι πολύ χαμηλές, διατρέχετε μεγαλύτερο κίνδυνο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι έγκυες γυναίκες θα πρέπει να αποφεύγουν να τρώνε ωμό κρέας, ψάρι και μη παστεριωμένο τυρί για να αποφύγουν την έκθεση σε βακτήρια λιστέρια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης , που μπορεί επίσης να προκαλέσει υψηλό πυρετό.
COVID 19. Ο πυρετός μπορεί επίσης να είναι σύμπτωμα του COVID-19 , της ασθένειας που προκαλείται από τον νέο κορωνοϊό. Εάν πιστεύετε ότι μπορεί να έχετε εκτεθεί στον COVID-19, καλέστε αμέσως το γιατρό σας, καθώς οι έγκυες γυναίκες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για επιπλοκές από τη νόσο.
Θεραπεία για τον πυρετό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
Εάν είστε έγκυος με πυρετό, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας. Σε πολλές περιπτώσεις χαμηλού πυρετού, ο γιατρός σας θα σας πει να παρακολουθείτε τον πυρετό σας και μπορεί να σας προτείνει:
Λήψη ακεταμινοφαίνης
Τοποθετήστε μια κρύα πετσέτα στο μέτωπό σας
Μείνετε ενυδατωμένες
Ορισμένες εγκυμοσύνες, όπως οι περιπτώσεις υψηλού κινδύνου, μπορεί να απαιτούν ιατρική αξιολόγηση—οπότε φροντίστε να λάβετε συγκεκριμένες οδηγίες από το γιατρό σας. Προσέξτε ιδιαίτερα εάν έχετε πυρετό και:
- Έχετε κινδύνους για την υγεία ή μια χρόνια πάθηση, όπως ο διαβήτης
- Παρατηρείτε και άλλα συμπτώματα μαζί με τον πυρετό (όπως λοίμωξη των νεφρών)
- Είστε αφυδατωμένες
- Ο πυρετός σας επανέρχεται περισσότερο από μία φορά κάθε 3 εβδομάδες
- Επίσης, εάν αντιμετωπίζετε κολπικές αλλαγές, όπως αυξημένες εκκρίσεις ή οσμή
Μπορεί να χρειαστεί να θεραπεύσετε την υποκείμενη ασθένεια. Ενώ ασθένειες όπως η γρίπη μπορεί να χρειαστεί να συνεχίσουν την πορεία τους, άλλες λοιμώξεις που προκαλούν πυρετό χρειάζονται ιατρική θεραπεία, όπως τα αντιβιοτικά.
Πολλά φάρμακα που μπορείτε να χρησιμοποιείτε στην καθημερινή ζωή μπορεί να εγκυμονούν κινδύνους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Θα πρέπει να αποφεύγετε τη λήψη άλλων μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων όπως η ιβουπροφαίνη , η ναπροξένη και η ασπιρίνη
Τι μπορώ να πάρω για πυρετό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;
Ενώ περιμένετε να μιλήσετε με το γιατρό σας, πάρτε ακεταμινοφαίνη για να μειώσετε τον πυρετό σας. Αποφύγετε την ασπιρίνη ή την ιβουπροφαίνη όταν είστε έγκυος, εκτός εάν σας συνιστώνται συγκεκριμένα από τον γιατρό σας.
Μερικές ακόμη συμβουλές για τη θεραπεία του πυρετού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης:
- Κάντε ένα χλιαρό μπάνιο ή ντους
- Πίνετε άφθονο νερό και άλλα κρύα ροφήματα για να δροσιστείτε και να αποτρέψετε την αφυδάτωση
- Διατηρήστε τα ρούχα και τα καλύμματα ελαφριά
Τι μπορώ να κάνω για να αποτρέψω τον πυρετό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;
Αποφύγετε να κολλήσετε κρυολόγημα ή γρίπη πλένοντας συχνά τα χέρια σας, αποφεύγοντας άρρωστους ανθρώπους και κάνοντας εμβόλιο κατά της γρίπης. Το να κολλήσετε τη γρίπη όχι μόνο μπορεί να προκαλέσει πυρετό, αλλά μπορεί ενδεχομένως να οδηγήσει σε άλλες επιπλοκές - πολύ περισσότερος λόγος για να κάνετε το εμβόλιο της γρίπης στην αρχή της περιόδου της γρίπης, ιδανικά τον Οκτώβριο, εάν είστε έγκυος ή σχεδιάζετε να μείνετε έγκυος.
Σκουπίστε τις επιφάνειες που αγγίζετε συχνά, όπως τηλέφωνα, τραπέζια, τηλεχειριστήρια κ.λπ.
Κρατήστε απόσταση από άρρωστα μέλη της οικογένειας
Αποφύγετε το άψητο κρέας, συμπεριλαμβανομένου του ψαριού
Αγγελική Ρέβελα
Γενικός-Οικογενειακός Ιατρός ΜD,MSc,PhD
email: drrevela@gmail.com