Συσπάσεις μήτρας στον 5ο μήνα κύησης - Τι να γνωρίζετε
Είναι φυσιολογικές οι συσπάσεις κατά τον 5ο μήνα της εγκυμοσύνης;
Η μήτρα είναι κατ’ ουσίαν ένας σάκος με μεγάλου πάχους τοιχώματα. Η κοιλότητα της μήτρας ονομάζεται ενδομητρική κοιλότητα και εντός αυτής αναπτύσσεται προστατευμένο το μωρό. Το τοίχωμα της μήτρας αποτελείται βασικά από μυϊκό ιστό.
Ο μυϊκός ιστός του μητρικού τοιχώματος – όπως άλλωστε συμβαίνει και με κάθε μυ του σώματος – σε κάποιες περιπτώσεις συσπάται. Όταν η συγκεκριμένη σύσπαση λαμβάνει χώρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τότε μιλάμε για συσπάσεις της μήτρας.
Είναι φυσιολογικές οι συσπάσεις κατά τον 5ο μήνα;
Συσπάσεις δεν αποκλείεται να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε στάδιο της κύησης. Χονδρικά, λέμε, πως μία έγκυος διανύει τον 5ο μήνα της εγκυμοσύνης, όταν η ηλικία της κύησης κυμαίνεται μεταξύ των 17 και των 22 εβδομάδων.
Στο στάδιο αυτό της εγκυμοσύνης κανονικά το μυϊκό τοίχωμα της μήτρας αναμένεται να «βρίσκεται εν ηρεμία». Επομένως, κατά κανόνα δεν εκδηλώνονται συσπάσεις της μήτρας τότε.
Ενίοτε όμως κάποιες κυοφορούσες αναφέρουν, πως αντιλαμβάνονται τη μήτρα τους να συσπάται.
Έγκυος πιάνει την κοιλιά της
Πώς γίνονται αντιληπτές οι συσπάσεις της μήτρας;
Σε γενικές γραμμές καταλαβαίνετε, πως η μήτρα σας συσπάται, αν ξαπλώσετε και βάλετε την παλάμη σας στην κοιλιά σας. Σε περίπτωση σύσπασης της μήτρας θα νιώσετε το κοιλιακό τοίχωμα να «σκληραίνει» ομοιόμορφα. Με τον όρο ομοιόμορφα εννοούμε, πως η σκλήρυνση εκτείνεται σε όλη την κοιλιά και όχι τοπικά, όπως θα συνέβαινε για παράδειγμα, αν ακουμπούσατε κάποιο άκρο του μωρού σας.
Υπάρχει τρόπος να καταγραφούν οι συσπάσεις αυτές;
Η καταγραφή των συσπάσεων είναι δυνατή, αν η γυναίκα υποβληθεί σε καρδιοτοκογράφημα. Το πρόβλημα όμως είναι, πως συχνά τέτοιου είδους συσπάσεις δεν εκδηλώνονται για μεγάλα χρονικά διαστήματα, οπότε ενδέχεται, όταν επισκεφθείτε τον ιατρό, προκειμένου να υποβληθείτε στην εξέταση αυτή, τότε η μήτρα σας να μην συσπάται.
Οι συσπάσεις στον 5ο μήνα είναι επιζήμιες για την κύηση;
Τέτοιου είδους συσπάσεις είναι κατά βάση επιζήμιες, αφού ένεκα αυτών αυξάνεται η πιθανότητα για πρόωρο τοκετό. Τούτο συμβαίνει, διότι δια των συσπάσεων «προωθείται» το μωρό στη λεκάνη και έτσι ασκείται πίεση στον τράχηλο της μήτρας, ο οποίος ενδέχεται να «ενδώσει» και να «ανοίξει».
Έγκυος ξαπλωμένη πιάνει τη φουσκωμένη της κοιλίτσα
Μπορούμε να δούμε, αν ο κίνδυνος για πρόωρο τοκετό είναι αυξημένος;
Όταν μία έγκυος αναφέρει συσπάσεις, ενίοτε της γίνεται σύσταση για υποβολή της σε κολπικό υπερηχογράφημα. Δια της εξέτασης αυτής εκτιμάται το μήκος του τραχήλου της μήτρας. Το μήκος αυτό επιθυμητόν είναι να υπερβαίνει τα 2,5 εκατοστά. Σε αντίθετη περίπτωση, οι πιθανότητες για πρόωρο τοκετό θεωρούνται αυξημένες.
Επιπροσθέτως, δια του κολπικού υπερηχογραφήματος ελέγχουμε και κατά πόσον ο τράχηλος είναι κλειστός. Ο τράχηλος, που έχει αρχίσει να «ανοίγει» ή – όπως λέμε να «διαστέλλεται» – είναι σημείο αυξημένου κινδύνου για πρόωρο τοκετό.
Πώς αντιμετωπίζονται οι συσπάσεις του πρόωρου τοκετού;
Οι συστάσεις είναι συνήθως οι εξής:
- Ανάπαυση στο κρεβάτι
- Χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής, που αναστέλλει τις συσπάσεις
- Ενδοκολπική χορήγηση προγεστερόνης, η οποία ενισχύει τον τράχηλο της μήτρας
- Χορήγηση κορτιζόνης, η οποία προωθεί την ωρίμανση των πνευμόνων του εμβρύου
Δείτε ΕΔΩ σε ποιο στάδιο της κύησης βρίσκεστε!
Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας
www.eleftheia.gr