Εγκυμοσύνη και καούρες: Πώς θα τις αποφύγετε στο πασχαλινό τραπέζι

Το φετινό Πάσχα είναι διαφορετικό από τα προηγούμενα. Γιατί; Μα φυσικά γιατί είστε έγκυος και περιμένετε να φέρετε στον κόσμο το μικρό σας βλασταράκι.

Εγκυμοσύνη και καούρες: Πώς θα τις αποφύγετε στο πασχαλινό τραπέζι

Γιαγιά και κόρη βοηθούν την έγκυο μαμά να ετοιμάσει το πασχαλινό τραπέζι

Bigstock

Το Πάσχα είναι μια οικογενειακή γιορτή και το πασχαλινό τραπέζι μας φέρνει όλους πιο κοντά όσο τρώμε και πίνουμε χωρίς περιορισμούς. Χωρίς περιορισμούς οι άλλοι... γιατί εσείς θα πρέπει να φάτε με προσοχή και μικρές ποσότητες φαγητού για να μην έρθετε αντιμέτωπες με τις καούρες. Όσο για το αλκοόλ; Ούτε λόγος.

Τι είναι οι καούρες;

Όπως αναφέρει και ο γυναικολόγος του Mothersblog, Μενέλαος Λυγνός, «ο επίσημος ιατρικός, όρος με τον οποίο περιγράφουμε τις κοινώς λεγόμενες καούρες είναι οπισθοστερνικός καύσος. Ο όρος "οπισθοστερνικός" αναφέρεται στον εντοπισμό του ενοχλητικού αυτού συμπτώματος, ήτοι στο κέντρο του θώρακα, κατά μήκος του στέρνου, δηλαδή "ακολουθεί" την πορεία του οισοφάγου. Ο όρος "καύσος" είναι μάλλον αυτονόητος, αφού προέρχεται από το ρήμα "καίω" και δια αυτού περιγράφεται μία δυσάρεστη φλογερή αίσθηση».

1656117047446-409961184-kaoures-1.jpg

Γυναίκα με καούρες

Λόγοι που μία έγκυος εμφανίζει καούρες

Τρεις φαίνεται, πως είναι κατά βάσιν οι παράγοντες, που αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης καούρας κατά την εγκυμοσύνη:

  1. το μέγεθος της μήτρας
  2. η μειωμένη ταχύτητα κένωσης του στομάχου
  3. μεταβολές στη λειτουργία του σφιγκτήρα του οισοφάγου

Πώς θα αποφύγετε τις καούρες στην εγκυμοσύνη το Πάσχα

Κατά το πασχαλινό τραπέζι υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να προσέξουν περισσότερο οι έγκυες. Για παράδειγμα:

  • θα πρέπει να καταναλώνουν μικρά και συχνά γεύματα ώστε να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος, προκειμένου να αδειάσει το στομάχι
  • θα πρέπει να αποφύγουν την κατάκλιση για τουλάχιστον 3 ώρες μετά την κατανάλωση γεύματος, διότι η κατάκλιση αυξάνει την πίεση στο σφιγκτήρα του οισοφάγου
  • θα πρέπει αν αποφύγουν την κατανάλωση τροφίμων που αυξάνουν την οξύτητα του γαστρικού περιεχομένου, όπως είναι τα πικάντικα και τα καυτερά.
  • θα πρέπει να αποφύγουν τα γλυκά που είναι πλούσια σε ζάχαρη και λιπαρά.
  • θα πρέπει να αποφύγουν την υπερκατανάλωση ροφημάτων με ανθρακικό.
  • και τέλος θα πρέπει ΠΑΝΤΑ σε συνεννόηση με τον θεράποντα μαιευτήρα-γυναικολόγο τους να λαμβάνουν αντιόξινα φάρμακα, που μειώνουν την οξύτητα του γαστρικού περιεχομένου και φαρμάκων, που μειώνουν την παραγωγή οξέων από το γαστρικό βλεννογόνο.

για περισσότερες συμβουλές για τις καούρες δείτε το άρθρο του γυναικολόγου μας εδώ ή το βίντεο που δημιούργησε αποκλειστικά για τις αναγνώστριές μας εδω.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved