Επιτρέπεται το παγωτό στην εγκυμοσύνη;

Παγωτό περιπτέρου, μηχανής, σπιτικό: Τι να προσέξετε στην εγκυμοσύνη.

Επιτρέπεται το παγωτό στην εγκυμοσύνη;

Έγκυος κάθεται στην πολυθρόνα και τρώει παγωτό.

Bigstock

Το παγωτό είναι το αγαπημένο γλυκό του καλοκαιριού και παρότι ακόμα δεν έχει μπει καν ο Μάης, ήδη έχουμε φάει κάμποσα.

Την περίοδο της εγκυμοσύνης, οι ειδικοί συμβουλεύουν τις έγκυες να αποφεύγουν την κατανάλωση ζάχαρης. Από την άλλη, οι λιγούρες για γλυκό είναι αρκετά συχνές την περίοδο της εγκυμοσύνης και από τις πιο συνηθισμένες είναι αυτές για παγωτό.

Τι απαντούν, όμως, οι ειδικοί;

Επιτρέπεται το παγωτό την περίοδο της εγκυμοσύνης ναι ή όχι;

Εξαρτάται από το είδος του παγωτού. Ας τα δούμε αναλυτικά.

Παγωτό χύμα σε μαγαζί ή συσκευασμένο. Φτιάχνεται από παστεριωμένο γάλα και θεωρείται ασφαλές για κατανάλωση την περίοδο της εγκυμοσύνης. Στα παγωτά περιπτέρου προτιμήστε εκείνα που είναι στο κάτω μέρος τα οποία είναι και πιο δύσκολο να αλλοιωθούν από το συχνό άνοιγμα του καταψύκτη.

Παγωτό μηχανής. Καλό είναι να το αποφύγετε καθώς ενδέχεται στο σημείο εξόδου του παγωτού να εμφανιστούν βακτήρια επιβλαβή για εσάς και το μωρό.

Σπιτικό παγωτό. Εάν δεν είστε σίγουροι για την παρασκευή του καλό είναι να μην το φάτε. Μπορεί να έχει φτιαχτεί από μη παστεριωμένο γάλα ή μη παστεριωμένα αυγά. Εάν βέβαια το έχετε φτιάξει εσείς είναι όχι μόνο ασφαλές, αλλά και η καλύτερη επιλογή.

Έγκυος τρώει παγωτό στον καναπέ.

Bigstock

Ποιες γεύσεις να αποφεύγετε

Οι περισσότερες γεύσεις θεωρούνται ασφαλείς για κατανάλωση. Ωστόσο, οι ειδικοί συμβουλεύουν τις έγκυες να αποφεύγουν τα παγωτά με γεύση καφέ και ιδιαίτερα εάν καταναλώνουν καφεΐνη και σε άλλες μορφές. Το πράσινο τσάι επίσης περιέχει καφεΐνη, και αυτή συνεπώς είναι ακόμα μία γεύση που καλό είναι να αποφεύγετε.

Τι να προσέξετε

Το «στην εγκυμοσύνη τρως για δύο» έχει καταρριφθεί προ πολλού. Ακόμα λοιπόν και αν θεωρείται επιτρεπτό να ενδώσετε στις λιγούρες σας, είναι σημαντικό να τηρείτε το μέτρο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, στην εγκυμοσύνη θα πρέπει να καταναλώνετε περίπου 340 θερμίδες παραπάνω την ημέρα στο δεύτερο τρίμηνο και 450 θερμίδες στο τρίτο τρίμηνο.

Η μεγάλη αύξηση του σωματικού βάρους, αξίζει να πούμε στο σημείο αυτό έχει συσχετιστεί με περιστατικά διαβήτη κύησης και πρόωρου τοκετού.

Με πληροφορίες από healthline.com

© 2012-2025 Mothersblog.gr - All rights reserved