Εγκυμοσύνη: Έντεκα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Έγκυος ξαπλωμένη ανάσκελα στον καναπέ.

Bigstock

Συμπτώματα της εγκυμοσύνης που ίσως αποτελούν ένδειξη για ένα πιο σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Η εγκυμοσύνη συνεπάγεται αλλαγές στο σώμα από τις πρώτες κιόλας εβδομάδες της κύησης. Το διάστημα αυτό κάνουν την εμφάνισή τους τα πρώτα συμπτώματα της εγκυμοσύνης όπως είναι ο πόνος στο στήθος, το πρήξιμο και οι πρωινές ναυτίες.

Τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης είναι πολλά και ο τρόπος που η κάθε γυναίκα τα βιώνει. Τα περισσότερα θεωρούνται φυσιολογικά και αναμενόμενα. Ωστόσο, υπάρχουν και συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Συχνές ναυτίες και εμετοί

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων οι πρωινές ναυτίες θεωρούνται ένα φυσιολογικό σύμπτωμα της εγκυμοσύνης. Εάν ωστόσο οι εμετοί είναι τόσο συχνοί που δεν μπορείτε να φάτε και να πιείτε τίποτα ή εάν παρατηρήσετε αλλαγές στη συχνότητα της ούρησης, θα πρέπει να ενημερώσετε τον αμέσως τον γιατρό σας.

Οι συχνοί εμετοί είναι ένδειξη υπερέμεσης της κύησης και εάν δεν αντιμετωπισθεί έγκαιρα μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση.

Έγκυος με πρωινή ναυτία.

Κολπική αιμορραγία

Η κολπική αιμορραγία στην εγκυμοσύνη μπορεί να υποδεικνύει πολλά πράγματα, ακόμα και αποβολή. Για αυτό και είναι ένα σύμπτωμα αρκετά σύνηθες ειδικά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Σύμφωνα με έρευνες, περίπου το 25% των γυναικών έχουν αιμορραγία, ήπια ή πιο έντονη, κάποια στιγμή τις πρώτες 13 εβδομάδες κύησης.

Το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης η αιμορραγία μπορεί να αποτελεί ένδειξη αποβολής, ειδικά εάν συνοδεύεται από έντονους πόνους χαμηλά στην κοιλιά. Ωστόσο, δεν αποκλείεται η αιμορραγία να προκύπτει από την εμφύτευση του ωαρίου στη μήτρα.

Πιο ανησυχητική είναι η αιμορραγία στο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο, η οποία παρατηρείται σε σοβαρές περιπτώσεις όπως η αποκόλληση του πλακούντα.

Δυνατός πονοκέφαλος

Ο ήπιος πονοκέφαλος στις περισσότερες περιπτώσεις δεν είναι ένα ανησυχητικό σύμπτωμα σε αντίθεση με τον δυνατό πονοκέφαλο που συνοδεύεται από ζάλη, θολή όραση ή και λιποθυμία.

Στο δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο ο έντονος πονοκέφαλος πιθανά να είναι σύμπτωμα προεκλαμψίας η οποία χαρακτηρίζεται από την υψηλή αρτηριακή πίεση και από άλλα συμπτώματα όπως η θολή όραση, το πρήξιμο των ματιών, η γρήγορη αύξηση βάρους και ο πόνος στην δεξιά πλευρά της κοιλιάς.

Έγκυος κάθεται στον καναπέ και κρατά το κεφάλι της.

Έντονος κοιλιακός πόνος

Ο έντονος πόνος στην κοιλιά είναι πιο ανησυχητικός τις πρώτες 12 εβδομάδες της εγκυμοσύνης, καθώς και τις τελευταίες. Στην πρώτη περίπτωση, ο γιατρός κάνει υπερηχογράφημα για να αποκλείσει την έκτοπη κύηση.

Ρίγη ή υψηλός πυρετός

Ο πυρετός είναι επικίνδυνος για το έμβρυο, το οποίο χρειάζεται σταθερή θερμοκρασία σώματος για την υγιή ανάπτυξή του. Ο πυρετός μπορεί να προκύψει από κάποια λοίμωξη, μόλυνση ή ίωση.

Πολλές κολπικές εκκρίσεις

Η αύξηση των κολπικών υγρών στην εγκυμοσύνη δεν είναι κάτι ασυνήθιστο στην εγκυμοσύνη. Ωστόσο εάν αυτή παρατηρηθεί μετά την 37η εβδομάδα εγκυμοσύνης, μπορεί να σημαίνει διαρροή του αμνιακού υγρού από τον αμνιακό σάκο το οποίο συνεπάγεται και την ανάγκη για πρόωρο τοκετό.νιακό σάκο το οποίο συνεπάγεται και την ανάγκη για πρόωρο τοκετό.

Συσπάσεις

ΟΙ συσπάσεις είναι ένα ακόμα σύμπτωμα πρόωρου τοκετού. Ωστόσο, όσο πλησιάζετε στον τοκετό δεν αποκλείεται να έχετε και τις ψευτοωδίνες, γνωστές και ως συσπάσεις Braxton Hicks. Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολλέγιο Γυναικολόγων, «εάν η ενυδάτωση και η ξεκούραση κάνουν τις συσπάσεις να εξαφανιστούν, δεν είναι αληθινές συσπάσεις τοκετού».

Έγκυος ξαπλωμένη στο κρεβάτι κρατά την κοιλιά της.

Επώδυνη ούρηση

Πιθανά να αποτελεί ένδειξη κάποια λοίμωξης στο ουροποιητικό σύστημα, θεραπεία της οποίας είναι σημαντική για να προλάβετε τον πρόωρο τοκετό ή άλλες επιπλοκές.

Φαγούρα

Ο έντονος κνησμός, ειδικά στα χέρια και τα πόδια, μπορεί να υποδηλώνει χολοστάση εγκυμοσύνης, μία πάθηση του ήπατος που πρέπει να παρακολουθείται από τον γιατρό και η οποία σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει πρόωρο τοκετό.

Απουσία εμβρυϊκής κίνησης

Μετά την 28η εβδομάδα εγκυμοσύνης, η κινητικότητα του εμβρύου αυξάνεται και σύμφωνα με τους ειδικούς θα πρέπει να αναζητάτε περίπου 10 κινήσεις σε διάστημα 10 λεπτών. Εάν περάσουν δυο ώρες και δεν νιώθετε το μωρό ακόμα και εάν έχετε αλλάξει στάση σώματος ή έχετε φάει κάτι γλυκό, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Πόνος στο πόδι

Οι ορμονικές αλλαγές αυξάνει τις πιθανότητες πήξης του αίματος. Έρευνες δείχνουν ότι μία έγκυος είναι έξι φορές πιο πιθανό να εμφανίσει θρόμβους στο αίμα στις φλέβες των ποδιών, μία κατάσταση η οποία ονομάζεται εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση. Στις περιπτώσεις αυτές και σε αντίθεση με τις απλές κράμπες στα πόδια, ο πόνος εμφανίζεται συνήθως στο ένα μόνο πόδι και η περιοχή είναι κόκκινη και πρησμένη.

Με πληροφορίες από parents.com

© 2012-2025 Mothersblog.gr - All rights reserved