Γιατί οι γυναίκες χρειάζονται καρδιακό έλεγχο πριν την εγκυμοσύνη – Τι συμβαίνει κατά την κύηση
Ιδιαίτερα σημαντική είναι η καρδιακή λειτουργία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς η καρδιά της γυναίκας υποχρεώνεται να ανταπεξέλθει στις ανάγκες της κατάστασής της, αλλά και του εμβρύου.
Η επιβάρυνση αυτή, στην πλειονότητα των περιπτώσεων αντιμετωπίζεται στο πλαίσιο του φυσιολογικού, όμως υπάρχουν και περιπτώσεις κατά τις οποίες απαιτείται προσεκτική, τακτική και λεπτομερής παρακολούθηση, όπως αυτή που παρέχουν τα διαγνωστικά κέντρα του Ομίλου Affidea.
Με μια σειρά τακτικών εξετάσεων, βάσει των οδηγιών του γιατρού που παρακολουθεί κάθε γυναίκα, η έγκυος γνωρίζει ανά πάσα στιγμή την κατάσταση στην οποία βρίσκεται. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως κάθε γυναίκα οφείλει να υποβάλλεται στις κατάλληλες εξετάσεις, ειδικά εφόσον ανήκει στις λεγόμενες ομάδες υψηλού κινδύνου, ώστε να διαπιστωθεί και να διαγνωσθεί εγκαίρως τυχόν πάθηση που θα καθορίσει τη συνέχεια, το αν δηλαδή μπορεί να μείνει έγκυος ή αυτό μπορεί να θέσει σε κίνδυνο ακόμα και τη ζωή της.
Όπως αναφέρει σε άρθρο του για τις καρδιοπάθειες στην εγκυμοσύνη ο δρ Κωνσταντίνος Τσοβόλας, PhD, Καρδιολόγος του Ομίλου διαγνωστικών κέντρων Affidea, με εξειδίκευση στις κληρονομικές μυοκαρδιοπάθειες στο HEART Hospital του Πανεπιστημίου UCL στη Μ. Βρετανία, το 2004, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης διαπιστώνονται αναμενόμενες, φυσιολογικές αιμοδυναμικές αλλαγές που θέτουν πρόσθετες απαιτήσεις στο καρδιαγγειακό σύστημα, ήδη από την έναρξη του 1ου τριμήνου.
Πέραν όμως από αυτή την επιβάρυνση, η οποία επίσης παρακολουθείται με συγκεκριμένες εξετάσεις, υπάρχει η περίπτωση η εγκυμοσύνη να γίνει ο «καταλύτης» που θα αναδείξει τυχόν καρδιοπάθειες της γυναίκας. Σε μια τέτοια περίπτωση, η έγκυος θεωρείται πως ανήκει στις ομάδες υψηλού κινδύνου και η παρακολούθησή της μέσω εξετάσεων είναι απαραίτητη.
Η εγκυμοσύνη είναι μια χαρούμενη περίοδος για κάθε γυναίκα που ανυπομονεί να κρατήσει το παιδάκι της στην αγκαλιά της και να γίνει μανούλα. Με τις απαραίτητες εξετάσεις σε έγκυρα διαγνωστικά κέντρα όπως αυτά του Ομίλου Affidea σε όλη την Ελλάδα, κάθε γυναίκα μπορεί να παρακολουθεί πώς εξελίσσεται η εγκυμοσύνη της για τον ίδιο της τον οργανισμό και να αισθάνεται ασφάλεια κατά τη διάρκεια αυτού του μοναδικού ταξιδιού.
Καρδιαγγειακό σύστημα και εγκυμοσύνη
Κατά τη διάρκεια του τοκετού, ακόμα περισσότερες απαιτήσεις τίθενται στο καρδιαγγειακό σύστημα. Η καρδιακή παροχή αυξάνεται επιπλέον 20% σε κάθε συστολή της μήτρας, λόγω των 300-400ml αίματος που εισέρχονται στην κυκλοφορία από την μήτρα και λόγω της αντίδρασης του συμπαθητικού νευρικού συστήματος στον πόνο.
Η καρδιακή παροχή παραμένει σημαντικά υψηλότερη έως και 1-2 ώρες μετά τον τοκετό, ενώ οι καρδιαγγειακές προσαρμογές επιστρέφουν στα φυσιολογικά επίπεδα περίπου έξι εβδομάδες μετά τον τοκετό.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο κίνδυνος μιας εγκυμοσύνης για τη μητέρα είναι πολύ μεγάλος και η αποφυγή ή ακόμα και ο τερματισμός της μπορεί να συστηθεί μετά από την έγκαιρη ενημέρωση του γιατρού.
Αξίζει να αναφερθεί ότι για τις περισσότερες καρδιοπαθείς εγκυμονούσες, ο κολπικός τοκετός είναι εφικτός και προτιμητέος, ενώ η καισαρική τομή ενδείκνυται μόνο για μαιευτικούς λόγους.
Οι εγκυμονούσες γυναίκες, που θεωρούνται υψηλού κινδύνου για την εμφάνιση σημαντικών καρδιαγγειακών επεισοδίων, πρέπει να απευθύνονται σε εξειδικευμένα και κατάλληλα οργανωμένα κέντρα με ικανό και έμπειρο προσωπικό, προετοιμασμένο για την έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση επικίνδυνων καταστάσεων.
Συνοψίζοντας, η εγκυμοσύνη είναι μια κατάσταση αυξημένων απαιτήσεων για το καρδιαγγειακό σύστημα και ως εκ τούτου οι επαγγελματίες υγείας θα πρέπει να γνωρίζουν τόσο τις επερχόμενες, φυσιολογικές αιμοδυναμικές μεταβολές όσο και τις καταστάσεις υψηλού κινδύνου για την μητέρα και το έμβρυο και αρκετές φορές μάλιστα να συμβουλεύουν κατά μίας επιθυμητής ή επερχόμενης εγκυμοσύνης.