Διαβήτης κύησης: Επτά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε
O διαβήτης κύησης εμφανίζεται συνήθως από το δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης και έπειτα και χαρακτηρίζεται από την «απορρύθμιση» του μεταβολισμού των σακχάρων, τα οποία αποτελούν και την κύρια πηγή ενέργειας του οργανισμού.
Διαβήτης κύησης είναι μία μορφή διαβήτη που εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Εμφανίζεται σε ποσοστό 4-8%, συνήθως από το δεύτερο τρίμηνο της κύησης και έπειτα.
Συμπτώματα
Ο διαβήτης κύησης δεν έχει συγκεκριμένα συμπτώματα. Η διάγνωση, ωστόσο, γίνεται όταν τα επίπεδα του σακχάρου είναι υψηλότερα του φυσιολογικού, χωρίς η μέλλουσα μητέρα να έχει ιστορικό διαβήτης πριν την εγκυμοσύνη.
Επτά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τον διαβήτη κύησης
- Στον διαβήτη κύησης, το σώμα δε μπορεί να χρησιμοποιήσει τη ζάχαρη και τους υδατάνθρακες που παίρνει ως τροφή για να παράγει ενέργεια. Ως αποτέλεσμα, η επιπλέον γλυκόζη συσσωρεύεται στο αίμα σας, προκαλώντας βλάβη σε μικρά αγγεία σε όλο το σώμα.
- Η παχυσαρκία πριν ή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ή το ιστορικό διαβήτη στην οικογένεια αυξάνει τον κίνδυνο για εμφάνιση διαβήτη κύησης.
- Ο διαβήτης κύησης μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο. Η ισορροπημένη διατροφή, η συστηματική άσκηση μπορεί να ισορροπήσει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα.
- Εάν ο διαβήτης κύησης δεν τεθεί υπό έλεγχο μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη και την υγεία του μωρού. Πιο συγκεκριμένα, αυξάνεται ο κίνδυνος να γεννηθεί με βάρος πολύ μεγαλύτερο από το μέσο όρο, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα κατά τον τοκετό.
- Οι γυναίκες με διαβήτη κύησης είναι πιθανότερο να πάθουν προεκλαμψία. Συμπτώματα της προεκλαμψίας είναι η υψηλή αρτηριακή πίεση, η πρωτεΐνη στα ούρα, το πρήξιμο στα πόδια, τα δάχτυλα και τα χέρια. Η προεκλαμψία μπορεί ακόμα να προκαλέσει κρίσεις ή και εγκεφαλικό.
- Η διαβήτης κύησης αυξάνει τον κίνδυνο το μωρό να γεννηθεί υπέρβαρο μεγαλώνοντας, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη τύπου 2.
- Πολλές γυναίκες που έχουν διαβήτη κύησης μπορεί να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 αργότερα στην ζωή τους. Για αυτό και είναι σημαντικό το βάρος την περίοδο της εγκυμοσύνης να είναι ελεγχόμενο.
Η ισορροπημένη διατροφή και η συστηματική άσκηση είναι οι δύο κύριοι τρόποι για να διατηρήσετε σταθερά τα επίπεδα του σακχάρου. Εντάξτε στη διατροφή σας τροφές όπως φρούτα, λαχανικά και τροφές ολικής άλεσης. Αποφύγετε τα αναψυκτικά, τους έτοιμους χυμούς που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και τα γλυκά. Όσον αφορά την άσκηση μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε τα επίπεδα της γλυκόζης υπό έλεγχο, ωστόσο, είναι σημαντικό πριν ξεκινήσετε τη γυμναστική στην εγκυμοσύνη να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.
Με πληροφορίες από bundoo.com