Αναιμία στην εγκυμοσύνη: Τι πρέπει να γνωρίζετε
Η αναιμία είναι σύνηθες φαινόμενο στην εγκυμοσύνη.
Στην εγκυμοσύνη η μέλλουσα μαμά είναι πιθανό να εμφανίσει αναιμία. Η αναιμία περιγράφει μία κατάσταση κατά την οποία ο οργανισμός δεν έχει αρκετά ερυθρά αιμοσφαίρια τα οποία μεταφέρουν οξυγόνο στο σώμα και στο έμβρυο.
Την περίοδο της εγκυμοσύνης το σώμα παράγει περισσότερο αίμα για να στηρίξει την ανάπτυξη του μωρού. Η ανεπάρκεια σε σίδηρο και άλλα θρεπτικά συστατικά συνεπάγεται την αδυναμία του οργανισμού να παράγει αρκετά ερυθρά αιμοσφαίρια τα οποία είναι απαραίτητα για την παραγωγή του επιπλέον αίματος.
Η ήπια αναιμία είναι εν μέρει φυσιολογική στην εγκυμοσύνη. Η μέτρια και πιο σοβαρή μπορεί να προκληθεί από την ανεπάρκεια σε σίδηρο ή άλλα θρεπτικά συστατικά. Τα κύρια συμπτώματα είναι η αδυναμία και το μόνιμο αίσθημα κόπωσης. Εάν είναι μέτρια ή ήπια και δεν αντιμετωπισθεί αυξάνει τον κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές και πρόωρο τοκετό.
Οι τύποι της αναιμίας στην εγκυμοσύνη
Υπάρχουν διάφοροι τύποι αναιμίας στην εγκυμοσύνη.
Αναιμία λόγω ανεπάρκειας σιδήρου. Είναι και ο πιο συνήθης τύπος αναιμίας στην εγκυμοσύνη. Εμφανίζεται όταν το σώμα δεν έχει αρκετό σίδηρο για να παράγει επαρκείς ποσότητες αιμοσφαιρίνης, την πρωτεΐνη που υπάρχει στα ερυθρά αιμοσφαίρια τα οποία μεταφέρουν οξυγόνο από τους πνεύμονες στο υπόλοιπο σώμα.
Αναιμία λόγω ανεπάρκειας σε φολικό οξύ. Το φολικό οξύ είναι μία βιταμίνη που βρίσκεται ορισμένα τρόφιμα όπως τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Πιο συγκεκριμένα είναι ένας τύπος βιταμίνης Β ο οποίος είναι απαραίτητος για να παράγει το σώμα νέα κύτταρα, συμπεριλαμβανομένων και των ερυθρών αιμοσφαιρίων.
Αναιμία λόγω ανεπάρκειας σε βιταμίνη Β12. Η βιταμίνη Β12 είναι επίσης απαραίτητη για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων. Τροφές που θεωρούνται πηγή βιταμίνης Β12 είναι το κρέας, τα πουλερικά, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Ποιες γυναίκες έχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν αναιμία στην εγκυμοσύνη;
Την περίοδο της εγκυμοσύνης γενικά αυξάνονται οι πιθανότητες για αναιμία λόγω των αυξημένων αναγκών του οργανισμού για φολικό οξύ και σίδηρο. Ο κίνδυνος είναι υψηλότερος, ωστόσο, στις παρακάτω περιπτώσεις:
- Πολύδυμη κύηση
- Μεσολαβεί μικρό χρονικό διάστημα μεταξύ δύο εγκυμοσύνων
- Έντονες πρωινές ναυτίες και συχνοί εμετοί
- Αναιμία πριν την εγκυμοσύνη
- Η διατροφή της εγκύου δεν περιλαμβάνει αρκετές τροφές πλούσιες σε σίδηρο
Κίνδυνοι αναιμίας στην εγκυμοσύνη
Εάν η αναιμία δεν αντιμετωπισθεί κατάλληλα αυξάνει τον κίνδυνο για:
- Πρόωρο τοκετό
- Χαμηλό βάρος γέννησης μωρού
- Επιλόχεια κατάθλιψη
- Αναιμία βρέφους
- Καθυστέρηση στην ανάπτυξη του μωρού
Αντιμετώπιση
Πιθανά να χρειαστεί να πάρετε συμπλήρωμα σιδήρου, φολικού οξέος ή βιταμίνης Β12, επιπλέον από τις προγεννητικές βιταμίνες. Ο γιατρός σας είναι επίσης πιθανό να σας προτείνει να προσθέσετε περισσότερες τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο, φολικό οξύ και βιταμίνη Β12.
Πρόληψη αναιμίας
Για να αποτρέψετε την αναιμία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, φροντίστε να εντάξετε στη διατροφή σας τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο, τουλάχιστον τρεις μερίδες την ημέρα. Αυτές είναι:
- άπαχο κόκκινο κρέας, πουλερικά και ψάρια
- φυλλώδη πράσινα λαχανικά (όπως σπανάκι, μπρόκολο και λάχανο)
- δημητριακά και δημητριακά εμπλουτισμένα σε σίδηρο
- φασόλια, φακές και τόφου
- ξηροί καρποί και σπόροι
- αυγά
Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C μπορούν να βοηθήσουν το σώμα σας να απορροφήσει περισσότερο σίδηρο. Αυτές είναι:
- εσπεριδοειδή φρούτα
- φράουλες
- ακτινίδια
- ντομάτες
- πιπεριές
Προσπαθήστε να τρώτε αυτά τα τρόφιμα όταν καταναλώνετε και τις τροφές που περιέχουν σίδηρο. Για παράδειγμα, μπορείτε να πιείτε ένα ποτήρι χυμό πορτοκαλιού και να φάτε δημητριακά ενισχυμένα με σίδηρο για πρωινό .
Επίσης, επιλέξτε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φολικό οξύ για να αποτρέψετε την ανεπάρκεια φολικού οξέος. Αυτές είναι:
- πράσινα φυλλώδη λαχανικά
- εσπεριδοειδή φρούτα
- φασόλια
- ψωμιά και δημητριακά εμπλουτισμένα με φολικό οξύ
Ακολουθήστε τις οδηγίες του γιατρού σας για τη λήψη προγεννητικών βιταμινών που περιέχουν επαρκή ποσότητα σιδήρου και φολικού οξέος.
Εάν είστε χορτοφάγος ή vegan συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για το εάν θα χρειαστεί να λάβετε συμπλήρωμα βιταμίνης Β12 στην εγκυμοσύνη και αργότερα στον θηλασμό.
Με πληροφοριες από webmd.com