Υπομαγνησιαιμία στην εγκυμοσύνη: Ποια τα συμπτώματα
Τι είναι η υπομαγνησιαιμία στην εγκυμοσύνη;
Το μαγνήσιο είναι ένα πολύτιμο θρεπτικό συστατικό για τον οργανισμό και απαραίτητο για πάνω από 600 χημικές αντιδράσεις που συμβαίνουν στο σώμα. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η επαρκής πρόσληψή του την περίοδο της εγκυμοσύνης καθώς είναι απαραίτητο για την υγιή ανάπτυξη του εμβρύου.
Γιατί είναι σημαντικό το μαγνήσιο στην εγκυμοσύνη;
Στην εγκυμοσύνη, το μαγνήσιο παίζει ρόλο στα παρακάτω:
- Ανάπτυξη οστών του εμβρύου
- Ενισχύει την καρδιακή λειτουργία της μαμάς και του μωρού
- Αποτρέπει τις κρίσεις
- Προκαλεί τις συσπάσεις της μήτρας
- Είναι σημαντικό στη σύνθεση των πρωτεϊνών
- Ρυθμίζει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα
Υπομαγνησιαιμία
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η ανεπάρκεια μαγνησίου είναι συνήθεις σε υποανάπτυκτες και αναπτυγμένες κόρες. Πολλοί αποδίδουν την ανεπάρκεια στην μη επαρκή κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο.
Επίσης, έρευνες δείχνουν η ποσότητα του μαγνησίου σε συγκεκριμένα τρόφιμα έχει μειωθεί κατά 20-27% από το 1968. Σύμφωνα με ανάλυση από το National Health και το Nutrition Examination Survey, το 65% των γυναικών ηλικίας 19-30 έχουν έλλειψη σε μαγνήσιο.
Στην εγκυμοσύνη, η απαραίτητη ποσότητα μαγνησίου είναι 300-400 mg μαγνησίου κάθε μέρα. Επίσης, και την περίοδο του θηλασμού θα χρειαστείτε περισσότερο μαγνήσιο, από3100-360 mg μαγνησίου κάθε μέρα.
Συμπτώματα της υπομαγνησιαιμίας είναι η απώλεια όρεξης, η ναυτία, ο εμετός, η έντονη κόπωση και η αδυναμία. Εάν η υπομαγνησαιμία δεν τεθεί υπό έλεγχο για μεγάλο χρονικό διάστημα, παρατηρούνται σε πολλές περιπτώσεις τα παρακάτω:
- Ανισορροπία στους ηλεκτρολύτες
- Κράμπες σε μύες
- Κρίσεις
- Ακανόνιστος καρδιακός ρυθμός
- Πέτρες στα νεφρά
Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο
Το μαγνήσιο υπάρχει σε πολλά τρόφιμα, έτσι ακόμα και αυτή τη στιγμή έχετε έλλειψη σε μαγνήσιο, μπορείτε να αυξήσετε τα επίπεδα μαγνησίου στο σώμα σας εντάσσοντας συγκεκριμένα τρόφιμα στον οργανισμό σας.
Τροφές που είναι καλή πηγή μαγνησίου είναι:
- Πράσινα φυλλώδη λαχανικά: σπανάκι, argula
- Σπόροι: Κολοκύθας και chia
- Ξηροί καρποί: Αμύγδαλα, κάσιους, φιστικοβούτυρο
- Όσπρια: κυρίως τα μαύρα φασόλια
- Επίσης πλούσιες σε μαγνήσιο είναι γενικά οι τροφέ με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες
Με πληροφορίες από healthnews.com