Εγκυμοσύνη μετά τα 35; Δέκα πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε
Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες γυναίκες κάνουν παιδιά μετά την ηλικία των 35 ετών. Ένα στα δέκα μωρά που γεννιούνται δεν παρουσιάζουν επιπλοκές, όπως και οι μητέρες τους.
Ωστόσο γιατροί και μαίες λαμβάνουν επιπλέον προφυλάξεις όταν οι μέλλουσες μανούλες είναι άνω των 35 χρόνων, δεδομένου ότι είναι επιρρεπείς σε αποβολές, στο να παρουσιάσουν διαβήτη ή ακόμη και στο να γεννήσουν μωρό με χρωμοσωματικές ανωμαλίες όπως το σύνδρομο Down.
Σας παρουσιάζουμε δέκα πράγματα που πρέπει να έχετε στο νου, αν σκοπεύετε να κάνετε παιδί σε αυτές τις ηλικίες.
• Διατρέχετε μεγαλύτερο κίνδυνο να παρουσιάσετε επιπλοκές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όπως διαβήτη ή υψηλή αρτηριακή πίεση. Έτσι οι επισκέψεις στον γιατρό σας για προγεννητικό έλεγχο πρέπει να είναι συχνότερες.
• Μία υγιεινή ισορροπημένη διατροφή είναι σημαντική για όλες τις έγκυες γυναίκες, ανεξαρτήτως ηλικίας. Πολλές φορές όμως μία μεγαλύτερη γυναίκα, παίρνει περισσότερα κιλά, λόγω της διατροφής της, τα οποία σε συνδυασμό με την ηλικία, μπορούν να προκαλέσουν επιπλοκές στην εγκυμοσύνη. Μία διατροφή πλούσια σε πρωτείνες και φυσικές τροφές, είναι ιδανική στο να μην πάρετε κιλά.
• Εάν είστε έγκυος μετά την ηλικία των 35 ετών, ο γιατρός θα σας υποβάλλει σε μία σειρά εξετάσεων για την παρακολούθηση ορισμένων χρωμοσωματικών ανωμαλιών, που είναι αυξημένες σε αυτές τις ηλικίες, όπως αυτή του συνδρόμου Down.
• Σε αυτές τις ηλικίες διατρέχετε μεγαλύτερο κίνδυνο αποβολής. Για παράδειγμα οι γυναίκες που είναι 35 ετών έχουν 20% περισσότερες πιθανότητες να αποβάλλουν, ενώ εκείνες που είναι 45 ετών και άνω, έχουν 35%.
• Όσες γυναίκες είναι άνω των 35 ετών, παρουσιάζουν μεγαλύτερες πιθανότητες να κάνουν δίδυμα!
• Η καισαρική τομή είναι πολύ συχνή σε αυτές τις ηλικίες, προκειμένου να αποφευχθούν οι επιπλοκές κατά τη διάρκεια της γέννας, όπως ακατάσχετη αιμορραγία και ο παρατεταμένος τοκετός.
• Οι συναισθηματικές μεταπτώσεις σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι σύνηθες φαινόμενο. Ωστόσο αυτές είναι πολύ συχνές αν η γυναίκα είναι άνω των 35, καθώς το άγχος είναι μεγαλύτερο.
• Σε αυτές τις ηλικίες η ωορρηξία δεν είναι τακτική. Το ωάριο φθίνει μεταξύ των 30-40 ετών.
• Η σύλληψη είναι δυσκολότερη. Για παράδειγμα, όταν ένα ζευγάρι είναι στην ηλικία των 20 ετών, μέσα σε λίγους μήνες μπορεί να συλλάβει σε σύγκριση με ένα ζευγάρι που είναι άνω των 35 ετών που μπορεί να περάσουν και χρόνια μέχρι να συλλάβουν.
• Τέλος, να θυμάστε ότι κάθε γυναίκα είναι διαφορετική. Τα 35 χρόνια είναι ένας απλός αριθμός. Η βιολογική ηλικία διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα. Υπάρχουν 40αρες που λόγω της άσκησης και της σωστής διατροφής μπορούν να συλλάβουν ευκολότερα και από μία 20χρονη.