Ριβοφλαβίνη (βιταμίνη Β2): Γιατί είναι απαραίτητη στην εγκυμοσύνη

Η ριβοφλαβίνη, γνωστή και ως βιταμίνη Β2, είναι απαραίτητη την περίοδο της εγκυμοσύνης.

Bigstock

Γιατί είναι σημαντική η ριβοφλαβίνη την περίοδο της κύησης και σε ποιες τροφές θα τη βρείτε.

Η ριβοφλαβίνη, γνωστή και ως βιταμίνη Β2, βοηθά το σώμα να παράγει ενέργεια. Στην εγκυμοσύνη είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη του εμβρύου, την υγεία των ματιών και την υγεία του δέρματος. Ενισχύει επίσης την ανάπτυξη των οστών του εμβρύου, των μυών του και του νευρικού του συστήματος.

Κάποιες έρευνες δείχνουν ότι οι γυναίκες που δεν προσλαμβάνουν αρκετή ριβοφλαβίνη την περίοδο της εγκυμοσύνης έχουν αυξημένο κίνδυνο για προεκλαμψία.

Πόση ριβοφλαβίνη χρειάζονται οι έγκυες γυναίκες;

Την περίοδο της εγκυμοσύνης και του θηλασμού οι γυναίκες χρειάζονται περισσότερη ριβοφλαβίνη από ότι συνήθως. Επίσης, η ριβοφλαβίνη είναι μία υδατοδιαλυτή βιταμίνη, το οποίο σημαίνει ότι δεν αποθηκεύεται στο σώμα άρα θα πρέπει να προσλαμβάνετε αρκετή ποσότητα μέσα στη μέρα.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Έγκυες γυναίκες: 1,4 mg καθημερινά
  • Γυναίκες που θηλάζουν: 1,6 mg καθημερινά

Ποιες τροφές είναι καλή πηγή ριβοφλαβίνης;

Το γάλα, το άπαχο κρέας, και τα εμπλουτισμένα δημητριακά είναι οι καλύτερες πηγές βιταμίνης Β2. Το ψωμί είναι επίσης πηγή βιταμίνης Β2. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ηλιακή ακτινοβολία καταστρέφει την ριβοφλαβίνη για αυτό αποφύγετε να έχετε στον ήλιο τα τρόφιμα που περιέχουν το συγκεκριμένο συστατικό.

Πιο συγκεκριμένα, τροφές που περιέχουν ροβοφλαβίνη και αξίζει να εντάξετε στη διατροφή σας είναι:

  • Δημητριακά
  • Γιαούρτι
  • Γάλα
  • Μπριζόλα μοσχαρίσια
  • Αμύγδαλα
  • Αυγό
  • Κοτόπουλο
  • Σολομός
  • Σπνανάκι
  • Φασόλια

Χρειάζεστε συμπλήρωμα ριβοφλαβίνης στην εγκυμοσύνη;

Το πιθανότερο είναι όχι. Εάν η διατροφή σας περιλαμβάνει γαλακτοκομικά προϊόντα, άπαχο κρέας, αυγά, πράσινα λαχανικά και εμπλουτισμένα με Β2 δημητριακά, το πιθανότερο είναι να μη χρειαστείτε συμπλήρωμα ριβοφλαβίνης στην εγκυμοσύνης. Επίσης, οι περισσότερες προγεννητικές βιταμίνες περιέχουν βιταμίνη Β2.

Κάποιες γυναίκες έχουν αυξημένο κίνδυνο για ανεπάρκεια βιταμίνης Β2 και είναι αυτές που ακολουθούν μία vegan ή χορτοφαγική διατροφή και εκείνες που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη. Η αναιμία, η δερματίτιδα και τα ξηρά χείλη είναι μεταξύ των συμπτωμάτων για ανεπάρκεια σε ριβοφλαβίνη.

Με πληροφορίες από babycenter.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved