Οι επιπτώσεις της συχνής κατανάλωσης ζάχαρης στην εγκυμοσύνη
Πώς επηρεάζει η υπερκατανάλωση ζάχαρης τη μαμά και το έμβρυο;
Τα περισσότερα γλυκά τρόφιμα και ροφήματα περιέχουν σακχαρόζη, δηλαδή επιτραπέζια ζάχαρη. Χαρακτηριστικό της σακχαρόζης είναι ότι απελευθερώνει γρήγορα ενέργεια, προκαλώντας αύξηση της γλυκόζης στο αίμα και γρήγορη παραγωγή ινσουλίνης για να την απορροφήσει.
Το αποτέλεσμα βέβαια μετά από λίγη ώρα, δεν είναι η ανεβασμένη διάθεση και ενέργεια, αλλά, αντίθετα, η κατάπτωση και η ακόμα πιο έντονη αίσθηση κόπωσης.
Πόση ζάχαρη μπορείτε να καταναλώνετε στην εγκυμοσύνη;
Σύμφωνα με τους ειδικούς συνολικά τα σάκχαρα δεν θα πρέπει να ξεπερνούν το 5% των θερμίδων που λαμβάνει η έγκυος σε καθημερινή βάση. Αυτό κατά μέσο όρο ισοδυναμεί με 30 γραμμάρια σακχάρων, δηλαδή επτά κουταλάκια ζάχαρης.
Γιατί πρέπει να μειώσετε την κατανάλωση ζάχαρης στην εγκυμοσύνης;
Η ζάχαρη δεν είναι απαγορευτική στη διατροφή της εγκύου, ωστόσο, ο περιορισμός της κατανάλωσής της, μόνο οφέλη μπορεί να έχει για τη μαμά και το αναπτυσσόμενο έμβρυο.
Αυξάνει τις πιθανότητες το παιδί να έχει προβλήματα παχυσαρκίας μεγαλώνοντας
Μελέτη στην οποία συμμετείχαν 1.078 μητέρες και τα παιδιά τους έδειξε ότι εκείνες που κατανάλωναν περισσότερα ροφήματα με ζάχαρη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είχαν περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσουν παχύσαρκα παιδιά όταν εκείνα θα έφταναν στην ηλικία των 7 ετών. Η μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Pediatrics, αναφέρει ότι κάθε επιπλέον μερίδα ζαχαρούχου ροφήματος που έπινε μια μέλλουσα μαμά την ημέρα συσχετίστηκε με επιπλέον 0,15 kg/m2 λίπους.
Η κατανάλωση ζάχαρης στην εγκυμοσύνη μπορεί να συνδέεται με αλλεργίες στα παιδιά
Μια άλλη μελέτη του 2017 από το Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου διαπίστωσε ότι η πρόσληψη ζάχαρης από τις μητέρες συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο τα παιδιά τους να αναπτύξουν άσθμα και αλλεργίες. Οι ερευνητές εξέτασαν 9.000 μητέρες και έκαναν τεστ αλλεργίας και εξετάσεις για άσθμα στα παιδιά τους όταν ήταν 7 ετών. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της υπερκατανάλωσης ζάχαρης στην εγκυμοσύνης και στις αλλεργίες και το αλλεργικό άσθμα που εμφάνισαν παιδιά μεγαλώνοντας.
Η πρόσληψη μεγάλης ποσότητας φρουκτόζης μπορεί να επηρεάσει τον πλακούντα και την ανάπτυξη του εμβρύου
Η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις μελέτησε τα αποτελέσματα μιας δίαιτας με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σε ποντίκια και ανθρώπους. Επειδή η φρουκτόζη διασπάται διαφορετικά από τη γλυκόζη, έχει και διαφορετικές επιπτώσεις στην υγεία. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα ποντίκια που έκαναν δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη είχαν αυξημένα επίπεδα ουρικού οξέος και τριγλυκεριδίων, καθώς και μικρότερα έμβρυα και μεγαλύτερους πλακούντες – όλα αυτά θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε προβλήματα μεταβολισμού για τα μωρά αργότερα στη ζωή. Οι ερευνητές δοκίμασαν παρόμοια μελέτη σε μια μικρή ομάδα γυναικών και τα ευρήματα ήταν αντίστοιχα.
Αποφύγετε γενικά τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες
Δυστυχώς, αν επιλέγετε τακτικά πατατάκια αντί για σοκολάτα, δεν επιβαρύνεται λιγότερο ο οργανισμός. Εξάλλου, τα επεξεργασμένα τρόφιμα - από το άσπρο ψωμί μέχρι τα ζυμαρικά - απλώς διασπώνται σε σάκχαρα στο σώμα. Μια μελέτη του 2017 που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Clinical Nutrition διαπίστωσε ότι οι γυναίκες με διαβήτη κύησης που έκαναν δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε επεξεργασμένα δημητριακά είχαν περισσότερες πιθανότητες να κάνουν παιδιά παχύσαρκα μέχρι την ηλικία των 7 ετών.
Τέλος, η συχνή κατανάλωση ζάχαρης έχει συσχετιστεί με τον αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη κύησης και προεκλαμψία.
Με πληροφορίες από todaysparent.com, aptaclub.co.uk