Εγκυμοσύνη: Οκτώ θρεπτικά συστατικά απαραίτητα για την ανάπτυξη του μωρού

Η διατροφή της εγκύου παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του μωρού.

Bigstock

Πόση ποσότητα χρειάζεστε από το κάθε θρεπτικό συστατικό; 

Την περίοδο της εγκυμοσύνης, οι ανάγκες του οργανισμού αυξάνονται και το σώμα δουλεύει πολύ πιο σκληρά για να υποστηρίξει τη συνεχή ανάπτυξη του μωρού. Το έμβρυο προσλαμβάνει τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για την ανάπτυξή του από τις τροφές που καταναλώνει η μέλλουσα μητέρα. Όλα τα θρεπτικά συστατικά παίζουν κάποιον ρόλο στην ομαλή εξέλιξη της εγκυμοσύνης, βέβαια κάποια είναι πιο σημαντικά από άλλα.

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολλέγιο των Γυναικολόγων οι παραπάνω βιταμίνες και μέταλλα είναι πιο σημαντικά την περίοδο της εγκυμοσύνης.

Ασβέστιο

Η ποσότητα που χρειάζεστε είναι 1.000 mg την ημέρα. Μπορείτε να καλύψετε τις ανάγκες σας σε ασβέστιο από την καθημερινή σας διατροφή και από τις προγεννητικές σας βιταμίνες. Εάν, ωστόσο, το κρίνει απαραίτητο ο γιατρός σας ενδέχεται να πάρετε και συμπληρώματα διατροφής.

Το ασβέστιο είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για την ανάπτυξη των οστών, των μυών, των δοντιών, του μυϊκού και του νευρικού συστήματος του μωρού.

Καλέ πηγές ασβεστίου είναι το γιαούρτι, το γάλα και γενικά τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Σίδηρος

Καθημερινά χρειάζεστε 27 mg σιδήρου. Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για τον σχηματισμός της αιμοσφαιρίνης, μίας πρωτεΐνης που υπάρχει στα ερυθρά αιμοσφαίρια τα οποία μεταφέρουν το οξυγόνο στο αίμα. Επίσης συμβάλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικό και την ανάπτυξη του μωρού.

Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο είναι τα όσπρια, το σπανάκι και ο τόνος. Ίσως χρειαστεί να πάρετε κάποιο συμπλήρωμα εάν οι ανάγκες σας σε σίδηρο δεν καλύπτονται από τη διατροφή σας.

Ιώδιο

Το ιώδιο ρυθμίζει τον μεταβολισμό και βοηθά στην εγκεφαλική ανάπτυξη, στην ανάπτυξη του σκελετού και στη νευρική ανάπτυξη του μωρού. Καλές πηγές ιωδίου είναι το γάλα και το αυγό. Καθημερινά χρειάζεστε 220 mcg, ποσότητα που συνήθως προσλαμβάνετε σε επάρκεια από την καθημερινή σας διατροφή για αυτό και σπάνια χρειάζεστε κάποιο συμπλήρωμα.

Χολίνη

Η χολίνη είναι ένα βασικό θρεπτικό συστατικό για την σωστή εγκεφαλική ανάπτυξη και την ανάπτυξη του νωτιαίου μυελού του εμβρύου. Έρευνες δείχνουν επίσης ότι η επαρκής πρόσληψη σε χολίνη προστατεύει το έμβρυο από ανωμαλίες του νευρικού σωλήνα, όπως το ίδιο ισχύει και για την επαρκή πρόσληψη φολικού οξέος.

Καθημερινά χρειάζεστε 450 mg χολίνης ποσότητα που για να καλυφθεί σε πολλές περιπτώσεις είναι απαραίτητη η λήψη συμπληρώματος. Τροφές που περιέχουν χολίνη είναι το αυγό, το μπρόκολο και το κοτόπουλο.

Βιταμίνες Α, C, D και Β12

Η βιταμίνη Α συμβάλλει στην υγεία της μέλλουσας μητέρας και του εμβρύου με τους ακόλουθους τρόπους.

Για τη μητέρα:

  • Βοηθά στην ανάρρωση μετά τον τοκετό
  • Ενισχύει την όραση
  • Ενισχύει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού
  • Διατηρεί τη λειτουργική ικανότητα του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος

Για το έμβρυο:

  • Ενισχύει την ανάπτυξη των οστών
  • Προωθεί την ανάπτυξη των οργάνων του εμβρύου
  • Βοηθά στο σχηματισμό του επιθηλιακού ιστού

Η προτεινόμενη ποσότητα ανά ημέρα είναι τα 770 mcg RAE.

Η βιταμίνη C:

  • Έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες της βιταμίνης C προστατεύουν τη μαμά και το μωρό από τοξίνες και λοιμώξεις.
  • Συμβάλλει στην ανάπτυξη και την υγεία των οστών
  • Είναι σημαντική για την παραγωγή κολλαγόνου, της δομικής πρωτεΐνης των οστών, των τενόντων και του δέρματος
  • Συμβάλλει στη γρήγορη επούλωση των πληγών
  • Βοηθάει τον οργανισμό να απορροφήσει το σίδηρο
  • Κάνει καλό στα μαλλιά και τα νύχια
  • Συμβάλλει στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας

Η προτεινόμενη ποσότητα ανά ημέρα είναι 85 mg.

Η βιταμίνη Β12 είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη και τη λειτουργία του εγκεφάλου του εμβρύου αλλά και για τη δημιουργία νέων κυττάρων, κυρίως των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Επίσης, βοηθά στη διαδικασία σύνθεσης DNA, δηλαδή του γενετικού υλικού σε όλα τα κύτταρα του μωρού σας.

Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι τα μωρά που γεννιούνται από γυναίκες με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Β12 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης πιθανά έχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν προβλήματα στην ανάπτυξη του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Με πληροφορίες από babycenter.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved