Μέλι στην εγκυμοσύνη: Τα οφέλη και τι να προσέξετε
Τι πρέπει να γνωρίζει μία έγκυος για την κατανάλωση μελιού την περίοδο της εγκυμοσύνης.
Το μέλι είναι νόστιμο, θρεπτικό και η με μέτρο κατανάλωσή του έχει πολλά οφέλη για τον οργανισμό. Σε κάποιες περιπτώσεις, ωστόσο, όπως στα παιδιά μικρότερα του ενός έτους θεωρείται επικίνδυνο λόγω του βακτηρίου Clostridium botulinum που περιέχει. Αυτό το βακτήριο μπορεί να αναπτυχθεί γρήγορα στο έντερο και να παράγει νευροτοξίνες που οδηγούν σε αλλαντίαση , μια σπάνια αλλά σοβαρή ασθένεια που μπορεί να προκαλέσει αδυναμία και παράλυση στα χέρια, τα πόδια, την κοιλιακή περιοχή και το αναπνευστικό σύστημα.
Τι ισχύει, όμως, στην εγκυμοσύνη;
Ο κίνδυνος της αλλαντίασης δεν είναι ανησυχητικός για τα περισσότερα παιδιά και ενήλικες. «Τα παιδιά άνω του 1 έτους και οι υγιείς ενήλικες—συμπεριλαμβανομένων των εγκύων— μπορούν να καταναλώνουν μέλι με ασφάλεια, επειδή το ανοσοποιητικό τους σύστημα προστατεύει από οποιοδήποτε βακτήριο μπορεί να περιέχει το μέλι» αναφέρει στο Very Well Family η Sandy Procter, καθηγήτρια διατροφής στο Kansas State University.
Στην περίπτωση εγκυμοσύνης, για να βλάψουν και να φτάσουν τα βακτήρια το έμβρυο, θα πρέπει να εισέλθουν μέσω το πλακούντα, πράγμα απίθανο. Μόλις, ωστόσο γεννηθεί το μωρό και δεν είναι πλέον μέσα στο προστατευμένο περιβάλλον της μήτρας, είναι ευάλωτο στα βακτήρια αυτά για αυτό και το μέλι προτείνεται να αποφεύγεται για τον πρώτο χρόνο.
Τα οφέλη του μελιού στην εγκυμοσύνη
Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά. Το μέλι, ειδικά οι σκουρόχρωμες ποικιλίες, περιέχουν αντιοξειδωτικά που μπορεί να ενισχύσουν την υγεία του οργανισμού.
Η κατανάλωσή του βοηθάει στο άσθμα. Κάποιες μελέτες αναφέρουν ότι η κατανάλωση μελιού μπορεί να βοηθήσει στο άσθμα όταν συνδυάζεται με Nigella sativa (μαύρο κύμινο) ή σπόρους σέλινου.
Είναι πιο υγιεινό από τη ζάχαρη. Το μέλι είναι ένα φυσικό γλυκαντικό, σίγουρα πιο υγιεινό από τη ζάχαρη. Μπορεί με μέτρο να χρησιμοποιηθεί ως υποκατάστατο σε ροφήματα ή συνταγές.
Τι να προσέξετε
Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας εάν έχετε γαστρεντερικές διαταραχές. Ειδικά εάν έχετε κάνει χειρουργική επέμβαση στομάχου, εντέρου ή εάν έχετε νόσο του Crohn. Πιθανά να σας συμβουλεύσει να αποφύγετε την κατανάλωση του μελιού, τουλάχιστον στην εγκυμοσύνη.
Περιορίστε την πρόσληψη μελιού εάν παίρνετε βαριά αντιβιοτικά. Τα βαριά αντιβιοτικά επηρεάζουν την χλωρίδα του εντέρου και ίσως να πρέπει να αποφεύγετε το μέλι για ένα διάστημα.
Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας εάν έχετε διαβήτη κύησης. «Εάν έχετε διαβήτη κύησης καλό είναι να ελαχιστοποιήσετε τυχόν πρόσθετες γλυκαντικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένου του μελιού, καθώς μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σας», αναφέρει η dr Chisolm. Ωστόσο, η ειδικός υποστηρίζει ότι το μέλι είναι προτιμότερο από την την επιτραπέζια ζάχαρη σε περιστασιακή βάση: «Το μέλι έχει ελαφρώς χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη και πρόσθετες βιταμίνες και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, καθιστώντας το καλύτερη επιλογή ως γλυκαντικό».