Αϋπνία στην εγκυμοσύνη: Αίτια, πιθανές επιπτώσεις και τρόποι αντιμετώπισης
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζει μία μέλλουσα μαμά για την αϋπνία στην εγκυμοσύνη.
Τα προβλήματα ύπνου είναι πολύ συχνά την περίοδο της εγκυμοσύνης. Με τον όρο αϋπνία περιγράφεται μία κατάσταση κατά την οποία το άτομο δυσκολεύεται να κοιμηθεί ή κάνει κακής ποιότητας ύπνο.
Έρευνες αναφέρουν ότι 3 στις 4 έγκυες αντιμετωπίζουν προβλήματα ύπνου κάποια στιγμή στην εγκυμοσύνη τους και παρόλο που η αϋπνία δεν θεωρείται επικίνδυνη για το έμβρυο, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα της ζωής της μέλλουσας μαμάς.
Πότε ξεκινάει η αϋπνία στην εγκυμοσύνη;
Η αϋπνία μπορεί να ξεκινήσει από τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης και να συνεχιστεί καθ’ όλη της διάρκεια της κύησης. Πιο συνήθης, σύμφωνα με έρευνες, είναι στο τρίτο τρίμηνο. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Sleep Research αναφέρει τα εξής:
- Το 38,2% των εγκύων που συμμετείχαν στην έρευνα είχαν αϋπνία καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους
- Η εγκυμοσύνης είναι πιο συνήθης στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης και ένα ποσοστό 39,7% των εγκύων ανέφεραν ότι είχαν συμπτώματα το διάστημα αυτό.
- Μόλις το 25,3% και 27,2% των εγκύων ανέφεραν ότι είχαν συμπτώματα αϋπνία το πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης τους αντίστοιχα.
Αίτια της αϋπνίας
Η εγκυμοσύνη συνεπάγεται πολλές αλλαγές στο σώμα ήδη από τις πρώτες εβδομάδες. Η αϋπνία προκαλείται συνήθως από έναν συνδυασμό παραγόντων, όπως η αύξηση στα επίπεδα των οιστρογόνων, της προγεστερόνης και η αναμενόμενη αύξηση του σωματικού βάρους. Τα παραπάνω προκαλούν πόνο στους μύες, ροχαλητό και υπνική άπνοια, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε αϋπνία.
Τα αίτια της αϋπνίας διαφέρουν ανά τρίμηνο. Για παράδειγμα στο πρώτο τρίμηνο, τα πιο συνήθη αίτια είναι οι ναυτίες και η συχνοουρία. Στο δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο είναι οι κράμπες στα πόδια, η δυσκολία στην αναπνοή λόγω του αυξημένου μεγέθους της μήτρας, οι καούρες και η κινητικότητα του εμβρύου.
Αυξημένες πιθανότητες να έχουν αϋπνία στην εγκυμοσύνη έχουν οι γυναίκες με ιστορικό κατάθλιψης, αγχώδη διαταραχή και εκείνες που καπνίζουν.
Επιπτώσεις αϋπνίας στην εγκυμοσύνη
Η αϋπνία στην εγκυμοσύνης δεν θεωρείται επικίνδυνη για το έμβρυο, ωστόσο, έχει συσχετιστεί με επιπλοκές που καλό είναι να γνωρίζετε. Πιο συγκεκριμένα, τα επίμονα προβλήματα ύπνου αυξάνουν τον κίνδυνο για τα παρακάτω:
- Διαβήτη κύηση
- Προεκλαμψία
- Κυκλοθυμία
- Αυξημένο πόνοςκατά τον τοκετό
- Χαμηλό βάρος γέννησης μωρού
Τι να κάνετε
Η αϋπνία στην εγκυμοσύνη μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα ζωής σας. Ωστόσο, υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να την αντιμετωπίσετε.
Αλλαγές στον τρόπο ζωής
- Μειώστε τη κατανάλωση καφεΐνης. Έτσι και αλλιώς την περίοδο της εγκυμοσύνης, οι ειδικοί συνιστούν να αποφεύγετε την κατανάλωση πάνω από 200 mg καφεΐνης την ημέρα.
- Εντάξτε την άσκηση στην καθημερινότητά σας.
- Περιορίστε την κατανάλωση νερού πριν την ώρα του ύπνου.
- Χρησιμοποιήστε ένα μαξιλάρι εγκυμοσύνης.
Αλλαγές στη ρουτίνα ύπνου
- Προσπαθήστε να πέφτετε για ύπνο και να κοιμάστε την ίδια ώρα κάθε μέρα
- Χαμηλώστε τα φώτα στο υπνοδωμάτιο
- Περιορίστε τον χρόνο στις οθόνες (κινητό, τηλεόραση κτλ) πριν τον ύπνο
- Αποφύγετε τους σύντομους ύπνους μέσα στην ημέρα
Θεραπεία
Για την αντιμετώπιση της αϋπνίας κάποιοι προτείνουν έναν τύπο θεραπείας που ονομάζεται γνωσιακή ή γνωστική συμπεριφορική θεραπεία (CBT). Έρευνες αναφέρουν ότι η CBT είναι πιο αποτελεσματική από τη φαρμακευτική αγωγή, ωστόσο, δεν έχουν γίνει μελέτες που να αφορούν συγκεκριμένα την περίοδο της εγκυμοσύνης.
Η γνωστική ή γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία είναι ουσιαστικά μια μορφή ψυχοθεραπείας στην οποία ο θεραπευτής και ο θεραπευόμενος συνεργάζονται ως ομάδα για τον εντοπισμό και την επίλυση προβλημάτων. Επίσης, ο θεραπευτής μπορεί επίσης να σας διδάξει τεχνικές και συμβουλές για να τροποποιήσετε τις καθημερινές σας συνήθειες και να κοιμάστε καλύτερα.
Με πληροφορίες από health.com