Πώς επηρεάζουν τα αντιβιοτικά φάρμακα τη γονιμότητα;
Οι επιπτώσεις των αντιβιοτικών στην ανδρική και τη γυναικεία γονιμότητα.
Η γονιμότητα ενός ζευγαριού επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες όπως τη συνολική υγεία του άντρα ή της γυναίκας, την κληρονομικότητα, τη διατροφή, τον τρόπο ζωής.
Τι ισχύει, όμως, για τα αντιβιοτικά φάρμακα; Επηρεάζουν τη σύλληψη ή όχι;
Τι είναι τα αντιοβιοτικά φάρμακα
Τα αντιβιοτικά είναι φάρμακα τα οποία χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία ή πρόληψη βακτηριακών λοιμώξεων, είτε σκοτώνοντας, είτε αναστέλλοντας την ανάπτυξη βακτηρίων. Μπορούν, επίσης, να έχουν αποτέλεσμα ενάντια σε άλλες κατηγορίες μικροοργανισμών, όπως οι μύκητες και τα παράσιτα, αλλά δεν είναι αποτελεσματικά ενάντια στους ιούς.
Αντιβιοτικά φάρμακα και γονιμότητα
Πολλές γυναίκες φοβούνται ότι τα αντιβιοτικά μπορεί να εμποδίσουν την έμμηνο ρύση, την ωορρηξία ή την εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου στη μήτρα. Ωστόσο, τα ευρήματα από τις σχετικές έρευνες έχουν πραγματοποιηθεί σήμερα, δεν δείχνουν να ισχύει κάτι τέτοιο.
Οι περισσότερες μελέτες, σύμφωνα με το Parenting Firstcry, έχουνε επικεντρωθεί στις επιπτώσεις της ανδρικής γονιμότητας και εκεί τα συμπεράσματα των ειδικών είναι διαφορετικά από τα παραπάνω. Οι έρευνες δείχνουν ότι αρκετά αντιβιοτικά όπως η τετρακυκλίνη, η πενικιλλίνη, η ερυθρομυκίνη μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την ποιότητα του σπέρματος και τη γονιμότητα του άντρα.
Ωστόσο, η χρήση αντιβιοτικών φαρμάκων θεωρείται απίθανο να επηρεάζει τις πιθανότηες σύλληψης. Ειδικά σε ό,τι αφορά τη γυναικεία γονιμότητα, μάλλον ισχύει το αντίθετο, δεδομένου ότι η μία λοίμωξη επιβαρύνει το σώμα και θεωρείται αιτία υπογονιμότητας, έστω προσωρινά.