Αυτισμός και διατροφή: Τι πρέπει να γνωρίζετε
Συχνά τα παιδιά με αυτισμό έχουν συγκεκριμένες διατροφικές συνήθειες.
Τα παιδιά με αυτισμό συχνά εκδηλώνουν μια επιλεκτικότητα στις τροφές. Μπορεί να αρνούνται την κατανάλωση τροφών με έντονα χρώματα, να τρώνε ασταμάτητα, να εκδηλώνουν φόβο για το ζεστό ή κρύο φαγητό ή απλά να μη θέλουν να δοκιμάσουν μια τροφή καθώς θεωρούν ότι θα τα βλάψει.
Η Moira Pena, εργοθεραπεύτρια και Υπεύθυνη Ομάδας Προγραμμάτων και Έργων Αυτισμού στο Holland Bloorview Kids Rehabilitation Hospital, εξηγεί ότι έως και το 90% των αυτιστικών παιδιών εκδηλώνουν συγκεκριμένες διατροφικές συμπεριφορές. Ορισμένα προτιμούν την ομοιομορφία συμπεριλαμβανομένου του χρώματος, της υφής και της θερμοκρασίας.
Επίσης:
- Μένουν καθισμένα στο τραπέζι για αρκετά λεπτά χωρίς να αντιδρούν
- Αρνούνται να φάνε
- Τρώνε μόνο συγκεκριμένες τροφές
Σύμφωνα με ειδικούς, τα παιδιά με αυτισμό συχνά πρέπει να εκτεθούν σε μια νέα τροφή σχεδόν 30 φορές πριν τη δοκιμάσουν. Επίσης, όπως αναφέρει η ψυχολόγος Emily Kuschner, μέλος του Autism Speaks Autism Treatment Network , πολλά δυσκολεύονται να περιγράψουν τι τους αρέσει ή τι αντιπαθούν σε ορισμένα τρόφιμα. Επομένως, μπορεί να είναι δύσκολο να προσδιορίσετε γιατί ένα συγκεκριμένο φαγητό του αρέσει ή του προκαλεί απέχθεια.
Όπως προέκυψε επίσης από έρευνα πολλά άτομα με αυτισμό τείνουν να έχουν έντονες προτιμήσεις για υδατάνθρακες και επεξεργασμένα τρόφιμα, ενώ απορρίπτουν τα φρούτα και τα λαχανικά. Αυτό, επίσης, μπορεί να αντανακλά μια αποστροφή για έντονες γεύσεις και υφές. Δυστυχώς, μπορεί να οδηγήσει σε διατροφικές ελλείψεις και υπερβολική αύξηση βάρους, ειδικά εάν η άσκηση είναι περιορισμένη.
Η ανάγκη για ομοιότητα που είναι κοινή στα άτομα με Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος ( ΔΑΦ) μπορεί επίσης να δυσκολέψει την εισαγωγή νέων τροφών στη διατροφή τους.
Τρόποι αντιμετώπισης
Σε γενικές γραμμές, είναι σημαντικό να αποφεύγετε το φαγητό πηγή συγκρούσεων.
Όταν εισάγετε ένα νέο φαγητό, να θυμάστε ότι μια πινελιά συνέπειας μπορεί να σας βοηθήσει να κρατήσετε τα πράγματα ήρεμα. Συμπεριλάβετε λοιπόν ένα ή δύο παλιά αγαπημένα σε κάθε γεύμα μαζί με οποιαδήποτε νέα εισαγωγή.
Προχωρήστε ήρεμα στην εισαγωγή νέων τροφών. Μπορείτε να πείτε «δοκίμασε μια μπουκιά» ή να ξεκινήσετε ζητώντας παιδί σας να μυρίσει το φαγητό την πρώτη φορά που του προσφέρεται.
Επίσης, επιλέξτε μαζί τα νέα τρόφιμα από το σούπερ μάρκετ, αποφεύγοντας τις εκπλήξεις.
Πώς επηρεάζει ο αυτισμός την συμπεριφορά των παιδιών
Σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρία Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων, οι Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές χαρακτηρίζονται από σοβαρά και εκτεταμένα αναπτυξιακά προβλήματα, που αφορούν διάφορους τομείς της ανάπτυξης.
Εκτός από τα σοβαρά προβλήματα στη γλώσσα και τις κοινωνικές σχέσεις, τα άτομα με Αυτισμό βιώνουν συχνά μια τρομερή υπερκινητικότητα ή ασυνήθιστη παθητικότητα στις καθημερινές τους δραστηριότητες, καθώς επίσης και στις σχέσεις τους με τους γονείς τους, τα μέλη της οικογένειας και τα άλλα άτομα.
Τα προβλήματα συμπεριφοράς διακυμαίνονται από πολύ σοβαρής έως και πολύ ελαφριάς μορφής. Τα σοβαρά προβλήματα συμπεριφοράς εκδηλώνονται με τη μορφή πολύ ασυνήθιστης, επιθετικής και, σε κάποιες περιπτώσεις, ακόμα και αυτοκαταστροφικής συμπεριφοράς. Αυτοί οι τρόποι συμπεριφοράς μπορεί να είναι επίμονοι και πολύ δύσκολο να αλλάξουν.
Στην πιο ελαφριά του μορφή, ο Αυτισμός μοιάζει με μαθησιακή δυσκολία. Συχνά, όμως, ακόμα και άτομα που πάσχουν από ελαφριά μορφή αυτισμού έχουν σημαντικές αναπηρίες στην καθημερινή τους ζωή, λόγω των ελλείψεων τους στους τομείς της επικοινωνίας και των κοινωνικών σχέσεων.