Fun facts σχετικά με την ανάπτυξη του μωρού σας ανά τρίμηνο
Αν και μπορεί να φαίνεται ότι δεν συμβαίνουν πολλά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας - ειδικά στο πρώτο τρίμηνο - το μωρό σας μεγαλώνει και μάλιστα γρήγορα!
Εννέα μήνες είναι πολύς καιρός για να περιμένετε να γνωρίσετε το μωρό σας. Ξέρετε ότι είναι εκεί και μεγαλώνει μέσα σας, αλλά όλοι αυτοί οι υπέρηχοι και οι χτύποι της καρδιάς σας του σας κάνουν ακόμα πιο ενθουσιασμένες!
Πρώτο τρίμηνο (0-13 εβδομάδες)
Το πρώτο τρίμηνο έχει πολλές αλλαγές - είναι η εποχή που το σώμα βιώνει για πρώτη φορά την εγκυμοσύνη, άλλωστε! Αυτή είναι η περίοδος κατά την οποία μεταβαίνετε από το να φροντίζετε μόνο τον εαυτό σας, στο να φροντίζετε εσάς και το έμβρυο που κυοφορείτε.
Αυτή η αλλαγή μπορεί να είναι κάπως εξαντλητική, καθώς προσαρμόζεστε. Ακολουθούν μερικά μόνο από τα πράγματα που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου:
- Γνωρίζατε ότι η καρδιά του μωρού θα χτυπήσει περίπου 54 εκατομμύρια φορές πριν γεννηθεί; Μάλιστα, θα αρχίσει να χτυπά για πρώτη φορά περίπου 3 εβδομάδες μετά τη σύλληψη .
- Ήδη από την 6η εβδομάδα, το μωρό παρουσιάζει αντανακλαστικά (πιάνει, κινεί το σαγόνι του, δείχνει τα δάχτυλα των ποδιών του ως απάντηση στο άγγιγμα) και μπορεί ακόμη και να γυρίσει ανάποδα.
- Στις 6,5 εβδομάδες, η καρδιά του μωρού έχει 4 θαλάμους και είναι ήδη ως επί το πλείστον πλήρης. Σε αυτό το σημείο, χτυπά περισσότερες από 160 φορές το λεπτό!
- Τα υπόλοιπα όργανα αρχίζουν σιγά- σιγά να αναπτύσσονται, όπως ο εγκέφαλος και ο νωτιαίος μυελός.
- Μπορεί να καταπιεί και οι κινήσεις του εντέρου αρχίζουν περίπου στις 6 εβδομάδες
- Είναι πιθανό να έχει λόξυγκα ήδη από την 7η εβδομάδα.
- Στις 9 εβδομάδες μπορεί να αναστενάζει και έχει αρχίσει να πιπιλίζει τον αντίχειρά του.
- Το 75% των μωρών δείχνουν κυριαρχία του δεξιού χεριού στις 8 εβδομάδες.
Δεύτερο τρίμηνο (14-26 εβδομάδες)
Για πολλές γυναίκες, το δεύτερο τρίμηνο θεωρείται το πιο εύκολο όσον αφορά στα συμπτώματα. Συνήθως, η πρωινή ναυτία και γενικότερα η ναυτία τείνουν να μειώνονται σημαντικά και ίσως αρχίσετε να έχετε περισσότερη ενέργεια.
Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι το σώμα σας έχει σταματήσει να εργάζεται σκληρά για να παρέχει τροφή στο μωρό σας. Κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου:
- Στις 16 εβδομάδες, το μωρό μπορεί να ακούσει τόσο εξωτερικούς όσο και εσωτερικού ήχους που συμβαίνουν μέσα στο σώμα σας, όπως τους χτύπους της καρδιάς, την αναπνοή σας. Μπορεί επίσης να σας ακούσει να μιλάτε και να τραγουδάτε. Έρευνες έχουν δείξει πως τα έμβρυα αντιδρούν στον ήχο της φωνής της μητέρας τους και πιθανότατα βρίσκουν αυτούς τους ήχους ανακουφιστικούς.
- Παρόλο που δεν τα ανοίγει ακόμα, τα μάτια του έχουν αναπτυχθεί μέχρι την 20η εβδομάδα.
- Τα νύχια, τα δακτυλικά αποτυπώματα αλλά και τα αποτυπώματα των ποδιών έχουν σχηματιστεί πλήρως.
Τρίτο τρίμηνο (27-40+ εβδομάδες)
Πλησιάζετε στο τέλος!
Το μωρό σας πλέον δεν έχει πια χώρο στη μήτρα και αρχίζετε να το νιώθετε! Με το μωρό να πιέζει τα όργανά σας, πιθανότατα αισθάνεστε μεγάλη δυσφορία και χρειάζεται να χρησιμοποιείτε τακτικά την τουαλέτα .
Είστε, επίσης, σε θέση να αισθάνεστε το μωρό να κινείται όλο και περισσότερο, και ίσως να μπορείτε να το δείτε να κινείται και εξωτερικά! Μερικά διασκεδαστικά facts σχετικά με την ανάπτυξη του μωρού στο τρίτο τρίμηνο:
- Στις 27 εβδομάδες, τα μάτια του μωρού σας ανοίγουν. Η όρασή του είναι λίγο θολή, αλλά μπορεί να διακρίνει το φως από το σκοτάδι και μπορεί να ανιχνεύσει το φως που εισέρχεται από το εξωτερικό του σώματός σας. Μάλιστα, εάν κρατήσετε έναν φακό στην κοιλιά σας, θα το δει!
- Μέχρι το τρίτο τρίμηνο , το μωρό μπορεί να διακρίνει τη διαφορά μεταξύ της φωνής της μητέρας του και των άλλων.
- Μέχρι το τέλος της εγκυμοσύνης σας, η μήτρα σας είναι 500-1000 φορές μεγαλύτερη από το φυσιολογικό της μέγεθος!
Μόνο συγχαρητήρια αξίζουν σε εσάς και στο σώμα σας! Η εγκυμοσύνη δεν είναι μια εύκολη υπόθεση και αναγνωρίζουμε όλη τη σκληρή δουλειά που συνεπάγεται με την κύηση .
Έτσι, εάν κανένας άλλος δεν σας το έχει πει ακόμα, όλες οι θυσίες που κάνετε για το μικρό σας κατά τη διάρκεια αυτών των εννέα μηνών είναι βαθιά εκτιμητέες.
Πηγή: jmjpc.org