6 τρόποι να βοηθήσετε το παιδί σας να βρει ένα χόμπι που αγαπά

Πώς να ανακαλύψει το παιδί σας ποιο χόμπι του ταιριάζει.

6 τρόποι να βοηθήσετε το παιδί σας να βρει ένα χόμπι που αγαπά
Bigstock

Τα χόμπι βοηθούν τα παιδιά να χαλαρώσουν, να νιώσουν μια ιδιαίτερη σύνδεση με κάτι που απολαμβάνουν και παράλληλα ενισχύουν την αυτοπεποίθηση και την κοινωνικότητά τους.

Αντί λοιπόν να επιβάλλετε στο παιδί σας ένα χόμπι, αφήστε το να αναπτύξει τα δικά του ενδιαφέροντα. Κι αυτές οι 6 συμβουλές θα σας βοηθήσουν να καθοδηγήσετε το παιδί σας σε αυτό το συναρπαστικό ταξίδι αυτο-ανακάλυψης.

xompi-gia-paidia-ti-na-kanoyn-2.jpg

Να έχετε υπομονή

Τα παιδιά αλλάζουν συχνά γνώμη κι είναι ένα φυσικό μέρος της ανάπτυξής τους. «Αυτό που ενδιαφέρει ένα παιδί στα πέντε του χρόνια (για παράδειγμα οι δεινόσαυροι) μπορεί να πάψει να είναι ενδιαφέρον ακόμη και ένα ή δύο χρόνια αργότερα. Δώστε στο παιδί σας το περιθώριο να διαλέξει τα χόμπι και τις δραστηριότητές του και μην το ντρέπεστε που «τα παρατά», αν απλά δεν το ενδιαφέρει πια. Θα βρουν γρήγορα άλλο ενδιαφέρον και μπορείτε να το βοηθήσετε να το ενισχύσει», λέει η Lorie Anderson, blogger για γονείς στο MomInformed.com, η οποία είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στην εκπαίδευση από το Πανεπιστήμιο Purdue.

Δείξτε ενδιαφέρον

Μπορεί να φαίνεται προφανές αλλά δεν είναι. «Το παιχνίδι και η δημιουργική έκφραση μπορούν να αποκαλύψουν πολλά για τα ενδιαφέροντα του παιδιού σας και αυτός μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να προσδιορίσετε τα χόμπι που μπορεί να το ενδιαφέρουν», υποστηρίζει η Lorie Anderson.

Μοιραστείτε κοινά ενδιαφέροντα

Αν στο παιδί σας αρέσουν τα ίδια πράγματα με εσάς, μπορείτε να τα κάνετε από κοινού. Ωστόσο, μην το παίρνετε προσωπικά εάν το ενδιαφέρει κάτι άλλο ή τελείως διαφορετικό από τα μέχρι τώρα ενδιαφέροντά σας.

Τα χόμπι πρέπει να είναι διασκεδαστικά, όχι αναγκαστικά

Εάν δεν ασχολείται με τον αθλητισμό ή με κάτι που εσείς θεωρείτε παραγωγικό, δεν σημαίνει πώς δεν είναι κατάλληλο χόμπι για το παιδί σας. Προφανώς και πρέπει να το ενθαρρύνετε να δοκιμάσει νέα πράγματα όμως το ζητούμενο είναι να περνάει καλά κι όχι να το θεωρεί ως αγγαρεία.

xompi-gia-paidia-ti-na-kanoyn-5.jpg

Δώστε του ερεθίσματα

Η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου, η ενασχόληση με ένα άθλημα, με τη ρομποτική είναι μερικές ιδέες για χόμπι που βοηθούν το παιδί σε πολλά επίπεδα κι όχι μόνο στην παιδική ηλικία.

Παραμείνετε ενθαρρυντικοί χωρίς να το πιέζετε

Θα πρέπει να ενθαρρύνετε το παιδί σας να δοκιμάσει κάτι νέο… Ακόμα κι αν δεν δείξει το αναμενόμενο ενδιαφέρον, συνεχίστε την προσπάθεια χωρίς να το πιέσετε. Το ξέρετε καλά ώστε να γνωρίζετε πότε πραγματικά μισεί μια δραστηριότητα ή θα μπορούσε απλώς να χρησιμοποιήσει μια μικρή ώθηση για να προσπαθήσει ξανά.

Με πληροφορίες από mommynearest.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved