Ασφαλής χρήση διαδικτύου: Πώς να βοηθήσω το παιδί μου;

Τι σημαίνει ασφάλεια στο διαδίκτυο και πώς μπορούμε να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά μας;

Ασφαλής χρήση διαδικτύου: Πώς να βοηθήσω το παιδί μου;
Bigstock

Τα παιδιά του σήμερα μεγαλώνουν σε έναν ψηφιακό κόσμο. Όσο ευεργετικό μπορεί να είναι κρύβει μερικές με απειλές. Η λύση δεν είναι να απαγορεύσουμε στο παιδί τη χρήση του διαδικτύου. Ο καλύτερος τρόπος για ασφάλεια στο διαδίκτυο είναι να ενημερώνεστε για το τι συμβαίνει στον ψηφιακό κόσμο και να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά να κάνουν την ορθή χρήση του διαδικτύου, ώστε να ξέρουν να αντιμετωπίζει του κινδύνους που υπάρχουν.

Πότε να ξεκινήσετε να συζητάτε για την ασφάλεια στο διαδίκτυο;

Από τη στιγμή που το παιδί σας αρχίζει να χρησιμοποιεί μια συσκευή, είναι σημαντικό να μιλήσετε για την ασφάλεια στο διαδίκτυο με τρόπο κατάλληλο για την ηλικία του . Ακόμη και τα μικρά παιδιά μπορούν άθελά τους να εκτεθούν σε πράγματα που δε θέλετε να δουν και πιθανόν να έρθουν σε επαφή με επιβλαβές λογισμικό χωρίς να συνειδητοποιήσετε τι κάνουν.

School Teacher And Child Pupil Learning At Laptop Computer, Studying With Online Education E-learnin

Γιατί η ασφάλεια στο διαδίκτυο είναι σημαντική για τα παιδιά

Όταν τα παιδιά σχολικής ηλικίας αρχίζουν να χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο, γρήγορα γίνονται ανεξάρτητα και συχνά μπορεί να συνδεθούν στο διαδίκτυο χωρίς επίβλεψη. Υπάρχουν ιδιαίτεροι κίνδυνοι επίσης εάν το παιδί σας χρησιμοποιεί το διαδίκτυο για να επικοινωνεί με άλλους σε εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή σε παιχνίδια.

Όταν λαμβάνετε κάποιες πρακτικές προφυλάξεις για την ασφάλεια στο διαδίκτυο, προστατεύετε το παιδί σας από δυνητικά επιβλαβές ή ακατάλληλο περιεχόμενο και δραστηριότητες. Επίσης, διδάσκετε στο παιδί σας δεξιότητες για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου που μπορεί να εφαρμόζει από μόνο του. Έτσι το παιδί σας αξιοποιεί στο έπακρο την διαδικτυακή του εμπειρία, με τις δυνατότητές του να μαθαίνει, να εξερευνά, να είναι δημιουργικός και να συνδέεται με άλλους.

Πέντε τρόποι για να είσαι σίγουρη πως το παιδί σου «σερφάρει» με ασφάλεια

Ποιοι είναι οι κυριότεροι κίνδυνοι του διαδικτύου;

Υπάρχουν αρκετοί πιθανοί κίνδυνοι στο διαδίκτυο. Μερικοί από αυτούς είναι

  1. Διαδικτυακός εκφοβισμός: Ο διαδικτυακός εκφοβισμός είναι κάθε επιθετική, απειλητική ή κακόβουλη δραστηριότητα που διεξάγεται μέσω ηλεκτρονικής επικοινωνίας (email, αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μηνύματα κειμένου κ.λπ.).
  2. Διαδικτυακοί θηρευτές: Οι ενήλικες που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για να δελεάσουν τα παιδιά για σεξουαλική ή άλλου είδους καταχρηστική εκμετάλλευση θεωρούνται διαδικτυακοί θηρευτές. Τα παιδιά θύματα μπορεί να είναι ηλικίας από 1 έως 18 ετών.
  3. Έκθεση σε ακατάλληλο περιεχόμενο: Το ακατάλληλο περιεχόμενο είναι μια από τις πιο κοινές διαδικτυακές απειλές που αντιμετωπίζουν τα παιδιά. Υβριστικά σχόλια, βίαιες ή σεξουαλικές εικόνες μπορούν να έχουν επιβλαβή επίδραση σε ένα παιδί
tiktok-ereuna-adynatisma.jpg

Τι είναι ο εθισμός στο διαδίκτυο;

Όταν μιλάμε για εθισμό στο διαδίκτυο, οι περισσότεροι αντιλαμβάνονται ότι είναι ο χρόνος που περνάει ένα παιδί μπροστά σε μία συσκευή. Δεν είναι όμως αυτό. Είναι μία σειρά από συμπεριφορικά κριτήρια, που το παιχνίδι και η διαδικτυακή δραστηριότητα, μονοπωλούν τη σκέψη του παιδιού και έχουν τη μεγαλύτερη σημασία στην καθημερινότητά του. Αυτή η ανάγκη να είναι συνεχώς στο διαδίκτυο, δυσκολεύει την οργάνωση της καθημερινότητάς του, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό να το παρατηρήσουν οι γονείς και να απευθυνθούν σε κάποιον ειδικό.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι της υπερβολικής χρήσης του διαδικτύου;

Όπως ανακάλυψε πρόσφατη μελέτη, η υπερβολική ενασχόληση με συσκευές που δίνουν πρόσβαση στο διαδίκτυο από νωρίς στη ζωή οδηγεί συχνά σε γνωστικά προβλήματα αργότερα στην παιδική ηλικία. Όταν ένα μωρό εκτίθεται στην οθόνη, καλείται να επεξεργαστεί τις πληροφορίες που βλέπει στην οθόνη, καθώς προορίζεται για τον πιο ανεπτυγμένο εγκέφαλο μεγαλύτερων παιδιών και ενηλίκων. Οι κυριότερες επιπτώσεις είναι:

  • Εθισμός
  • Μείωση ενεργητικότητας
  • Προβλήματα ύπνου
  • Επιπτώσεις στις σχολικές επιδόσεις
  • Αύξηση βάρους
  • Διάσπαση Ελλειματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ)
  • Διαταραχή Ηλεκτρονικού Παιχνιδιού (Gaming Disorder)

Ό,τι ανεβαίνει στο διαδίκτυο μένει εκεί για πάντα - Τι να μάθετε στα παιδιά

7 +1 βήματα για να διατηρήσετε το παιδί σας ασφαλές στο διαδίκτυο

  1. Ενημερωθείτε για τους κινδύνους: Μάθετε ό,τι μπορείτε για το διαδίκτυο. Η εξοικείωση με το διαδίκτυο όχι μόνο θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε τους κινδύνους, αλλά θα σας βοηθήσει να δώσετε στα παιδιά σας τις σωστές κατευθύνσεις και πληροφορίες.
  2. Ενημερώστε με τακτικές συζητήσεις: Δημιουργήστε ανοιχτή και ειλικρινή σχέση εμπιστοσύνης με το παιδί. Οι κίνδυνοι στο διαδίκτυο αλλάζουν συνεχώς. Επομένως φροντίστε να κάνετε τακτικές συζητήσεις με τα παιδιά σας σχετικά με τους κινδύνους διαδικτυακής απάτης, δεδομένων και ιών.
  3. Βεβαιωθείτε ότι πρώτα εσείς δίνετε το παράδειγμα: Τα παιδιά λαμβάνουν πολλά μηνύματα για την ασφάλεια στο διαδίκτυο στο σχολείο και στο σπίτι, αλλά αυτό μπορεί να τους προκαλέσει σύγχυση εάν οι ενήλικες γύρω τους φαίνεται να μην ακολουθούν τις συμβουλές που δίνουν. Ως καλό πρότυπο για το παιδί σας, φροντίστε να τηρείτε κι εσείς τους κανόνες που έχετε ορίσει ως οικογένεια.
  4. Χρησιμοποιήστε την τεχνολογία μαζί: Μελέτες έχουν δείξει ότι η εμπειρία είναι πολύ πιο σημαντική όταν οι γονείς μοιράζονται την τεχνολογία μαζί με τα παιδιά τους. Το να περάσετε χρόνο μαζί, να κάνετε ερωτήσεις για ένα παιχνίδι ή να αναπτύξετε μια νέα δεξιότητα κάνει την εμπειρία πιο πλούσια. Είστε ο πρώτος δάσκαλος του παιδιού σας και θα μάθει κατάλληλα την τεχνολογία μέσω της καθοδήγησής σας.
  5. Κρατήστε όλες τις συσκευές σε μια κοινή περιοχή: Για την παρακολούθηση της διαδικτυακής δραστηριότητας, όλη η τεχνολογία θα πρέπει να βρίσκεται σε έναν κοινό χώρο για γρήγορη επίβλεψη. Αποφύγετε την τοποθέτηση υπολογιστών ή ψηφιακών συσκευών σε ένα υπνοδωμάτιο.
  6. Εκπαιδεύστε τους για την ιδιωτικότητα: Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας γνωρίζει πώς μπορεί να συλλέγονται τα προσωπικά του δεδομένα από διάφορες εφαρμογή. Ενημερώστε το παιδί ότι απαγορεύεται να δίνει προσωπικά στοιχεία, όπως όνομα, διεύθυνση, αριθμό τηλεφώνου, όνομα σχολείου ή οικονομικές πληροφορίες.
  7. Όρια και Γονικοί έλεγχοι: Τηρήστε τα όρια οθόνης ανάλογα την ηλικία του παιδιού και θέστε χρόνο για τη χρήση του διαδικτύου. Υπάρχουν πολλά εργαλεία ασφαλείας που μπορούν να σας βοηθήσουν στην παρακολούθηση της διαδικτυακής συμπεριφοράς. Για πολύ μικρά παιδιά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χρονόμετρο.
  8. Δώστε μια υπόσχεση ασφάλειας στο Διαδίκτυο: Είναι σημαντικό να συζητήσετε για την ασφάλεια στο διαδίκτυο με τα παιδιά σας και να βεβαιωθείτε ότι όλοι γνωρίζουν και ακολουθούν τους κανόνες. Θα μπορούσατε ακόμη και να εκτυπώσετε και να τοποθετήσετε μια σελίδα όπου όλοι μπορούν να τη δουν ως υπενθύμιση, συμπεριλαμβανομένων και των παππούδων, για να εξασφαλίσετε συνέπεια στο πλαίσιο της οικογένειας.

Extra tip: Μπορείτε να φτιάξετε μια λίστα με τίτλο «Κανόνες Διαδικτύου» και να την έχετε σε εμφανή θέση στο σπίτι γράφοντας μερικούς κανόνες όπως:

  • Δε συναντάμε κάποιον προσωπικά εάν τον έχουμε γνωρίσει μόνο μέσω Διαδικτύου.
  • Δε στέλνουμε μηνύματα ή συνομιλούμε εκτός εάν μας δοθεί άδεια από ενήλικα.
  • Δεν ανοίγουμε ποτέ μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από άγνωστους αποστολείς και δεν κάνετε ποτέ κλικ σε συνδέσμους που δεν αναγνωρίζουμε.
  • Ζητάμε τη βοήθεια ενός ενήλικα εάν κάποιος στο διαδίκτυο μας κάνει να νιώσουμε άβολα.
petrogiannis.jpg

Πλοίαρχος (ΥΙ) Νικόλαος Δ. Πετρογιάννης ΠΝ, MD, PhD, MSc
Γυναικολόγος –Μαιευτήρας, Ειδικός Αναπαραγωγής
Διευθυντής Μονάδας Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Ν.Ν.Α.
Γ. Γραμματέας Ελληνικής Μαιευτικής Γυναικολογικής Εταιρείας (Ε.Μ.Γ.Ε.)
Τηλ. επικοινωνίας : 6932219200

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved