Ψυχικές ασθένειες στα παιδιά: Γνωρίστε τα σημάδια

Προειδοποιητικά σημάδια ψυχικής διαταραχής που πρέπει να προσέξετε στα παιδιά σας.

Μαργαρίτα Νικολάου
Ψυχικές ασθένειες στα παιδιά: Γνωρίστε τα σημάδια
Bigstock

Τα παιδιά μπορεί να έχουν τις ίδιες καταστάσεις ψυχικής υγείας με τους ενήλικες, αλλά τα συμπτώματά τους μπορεί να είναι διαφορετικά. Μάθετε τι να προσέξετε και πώς μπορείτε να βοηθήσετε.

Οι γονείς είναι δύσκολο να παρατηρήσουν αν το παιδί τους έχει κάποια ψυχική ασθένεια. Ως αποτέλεσμα, πολλά παιδιά που θα μπορούσαν να βοηθηθούν με θεραπεία δεν λαμβάνουν τη βοήθεια που χρειάζονται. Μάθετε ποια είναι τα προειδοποιητικά σημάδια της ψυχικής ασθένειας στα παιδιά και πώς μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας.

Τι είναι η ψυχική διαταραχή;

Η ψυχική υγεία είναι η συνολική ευεξία του τρόπου με τον οποίο σκέφτεστε, διαχειρίζεστε τα συναισθήματά σας και συμπεριφέρεστε. Μια ψυχική ασθένεια μπορεί επίσης να ονομαστεί διαταραχή ψυχικής υγείας. Είναι μοτίβα ή αλλαγές στη σκέψη, τα συναισθήματα ή τη συμπεριφορά που προκαλούν δυσφορία ή εμποδίζουν τον τρόπο δράσης.

Οι καταστάσεις ψυχικής υγείας στα παιδιά ορίζονται συχνότερα ως καθυστερήσεις ή αλλαγές στη σκέψη, τις συμπεριφορές, τις κοινωνικές δεξιότητες ή τον έλεγχο των συναισθημάτων. Αυτά τα προβλήματα ενοχλούν τα παιδιά και διαταράσσουν την ικανότητά τους να ενεργούν καλά στο σπίτι, στο σχολείο ή σε άλλα κοινωνικά περιβάλλοντα.

Εμπόδια στη θεραπεία διαταραχών ψυχικής υγείας της παιδικής ηλικίας

Μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστούν καταστάσεις ψυχικής υγείας στα παιδιά, επειδή η τυπική παιδική ανάπτυξη είναι μια διαδικασία που περιλαμβάνει πολλές αλλαγές ανά ηλικιακό στάδιο. Επίσης, τα συμπτώματα μιας πάθησης μπορεί να εξαρτώνται από την ηλικία του παιδιού. Τα μικρά παιδιά μπορεί να μην είναι σε θέση να εκφράσουν πώς αισθάνονται ή να εξηγήσουν γιατί συμπεριφέρονται με έναν συγκεκριμένο τρόπο.

Οι ανησυχίες μπορεί να εμποδίσουν τους γονείς να φροντίσουν ένα παιδί που μπορεί να έχει ψυχική ασθένεια. Οι ανησυχίες μπορεί να αφορούν το στίγμα που συνδέεται με τις ψυχικές ασθένειες, τη χρήση φαρμάκων ή το κόστος της θεραπείας.

Συχνές διαταραχές στα παιδιά

Οι ψυχικές διαταραχές στα παιδιά μπορεί να περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

Αγχώδεις διαταραχές: Οι αγχώδεις διαταραχές στα παιδιά είναι μεγάλοι φόβοι ή ανησυχίες που είναι δύσκολο να ελεγχθούν. Αυτές οι ανησυχίες διαταράσσουν τη δυνατότητα των παιδιών να συμμετέχουν σε παιχνίδι, σχολείο ή κοινωνικές δραστηριότητες.

Διατροφικές διαταραχές: Οι διατροφικές διαταραχές όπως η νευρική ανορεξία, η νευρική βουλιμία και η διαταραχή υπερφαγίας μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα απειλητικές για τη ζωή σωματικές επιπλοκές.

Κατάθλιψη και άλλες διαταραχές της διάθεσης: Η κατάθλιψη είναι μόνιμα συναισθήματα θλίψης, χαμηλής ή ευερέθιστης διάθεσης και απώλεια ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που στο παρελθόν είχαν ενδιαφέρον. Αυτά εμποδίζουν ένα παιδί να τα πάει καλά στο σχολείο και να αλληλεπιδρά με τους άλλους. Η διπολική διαταραχή οδηγεί σε μεγάλες εναλλαγές της διάθεσης.

Διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD): Το PTSD είναι μακροχρόνια συναισθηματική αναστάτωση, ανησυχία, τρομακτικές αναμνήσεις και εφιάλτες. Αυτό έρχεται ως απάντηση στη βία, την κακοποίηση, τον τραυματισμό ή άλλα τραύματα που είχε ή με τα οποία ήρθε σε επαφή ένα παιδί.

Σχιζοφρένεια: Η σχιζοφρένεια κάνει ένα άτομο να χάνει την επαφή με την πραγματικότητα. Για παράδειγμα βλέπει ή ακούει πράγματα που δεν υπάρχουν (παραισθήσεις) και μπορεί επίσης να προκαλέσει περίεργες σκέψεις και συμπεριφορές.

Ποια είναι τα προειδοποιητικά σημάδια ψυχικής διαταραχής στα παιδιά;

Τα προειδοποιητικά σημάδια περιλαμβάνουν:

  • Θλίψη που διαρκεί δύο ή περισσότερες εβδομάδες.
  • Αλλαγή στην κοινωνικοποίηση - δεν έχει επαφή με τον έξω κόσμο.
  • Να πληγώνει τον εαυτό του ή να μιλάει για τον εαυτό του συνέχεια.
  • Να μιλά για τον θάνατο ή την αυτοκτονία.
  • Το να έχει ξεσπάσματα ή να είναι πολύ κυκλοθυμικό.
  • Η συμπεριφορά του να είναι εκτός ελέγχου (συμπεριφορά που μπορεί να είναι επιβλαβής).
  • Μεγάλες αλλαγές στη διάθεση, τη συμπεριφορά ή την προσωπικότητα.
  • Αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες.
  • Απώλεια βάρους.
  • Δυσκολία στον ύπνο.
  • Να έχει συχνά πονοκεφάλους ή στομαχόπονους.
  • Πρόβλημα συγκέντρωσης.
  • Δεν τα πάει καλά στο σχολείο.
  • Δεν πηγαίνει στο σχολείο.

Τι πρέπει να κάνω εάν υποψιάζομαι ότι το παιδί μου έχει μια πάθηση ψυχικής υγείας;

Εάν ανησυχείτε για την ψυχική υγεία του παιδιού σας, συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας. Περιγράψτε τις συμπεριφορές που σας απασχολούν. Μιλήστε με τους δασκάλους, τους στενούς φίλους, τους συγγενείς ή άλλους φροντιστές του παιδιού σας για να δείτε αν έχουν παρατηρήσει αλλαγές στη συμπεριφορά του. Μοιραστείτε αυτές τις πληροφορίες έναν ειδικό.

Ψυχική υγεία παιδιών: Πώς επηρεάζεται ανά ηλικία

Πώς μπορώ να βοηθήσω το παιδί μου να αντιμετωπίσει την ψυχική ασθένεια;

4 τρόποι να ενισχύσετε την ψυχική υγεία των παιδιών

Παίζετε τεράστιο ρόλο στην υποστήριξη γι' αυτό και πρέπει να φροντίσετε τον εαυτό σας και το παιδί σας. Πώς θα το κάνετε αυτό;

  • Μάθετε για την ασθένεια.
  • Ζητήστε συμβουλές από έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας.
  • Παρακολουθήστε προγράμματα κατάρτισης γονέων που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για γονείς παιδιών με ψυχική ασθένεια.
  • Αναζητήστε τρόπους να χαλαρώσετε και να διασκεδάσετε με το παιδί σας.
  • Επαινέστε τα δυνατά σημεία και τις δεξιότητες του παιδιού σας.
  • Συνεργαστείτε με το σχολείο για να λάβετε την υποστήριξη που χρειάζεται το παιδί σας.

πηγή: mayoclinic.org

© 2012-2025 Mothersblog.gr - All rights reserved