Παρβοϊός Β19 στην εγκυμοσύνη - Τι πρέπει να γνωρίζετε

Πόσο επικίνδυνος είναι ο παρβοϊός για τις εγκυμονούσες και τα έμβρυά τους;

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) επεσήμανε σε πολλές χώρες της Ευρώπης μια σημαντική αύξηση των περιστατικών λοίμωξης από τον παρβοϊό Β19 την περίοδο από τα τέλη του 2023 ως το πρώτο τρίμηνο του 2024. Η αυξημένη κυκλοφορία του ιού στην κοινότητα, όπως εξηγεί ο Δρ. Ιωάννης Βασιλόπουλος - Γυναικολόγος Μαιευτήρας, Ιατρός Αναπαραγωγής του κέντρου υποβοηθούμενης αναπαραγωγής Institute of Life θέτει σε κίνδυνο ορισμένες ομάδες πληθυσμού, μεταξύ των οποίων και οι εγκυμονούσες.

Για το πόσο επικίνδυνος είναι ο συγκεκριμένος ιός για τις εγκυμονούσες και τα έμβρυα δίνει όλες τις πληροφορίες παρακάτω ο Δρ. Ι. Βασιλόπουλος:

Τι ξέρουμε για το παρβοϊό; Ότι είναι ένας ιός με έξαρση την άνοιξη και στις αρχές καλοκαιριού, που τον αναγνωρίζουμε συνήθως, εκτός από τα άλλα τυπικά συμπτώματα της ίωσης, από το χαρακτηριστικό του εξάνθημα στο πρόσωπο. Παρόλο που προσβάλλει πιο συχνά τα παιδιά, σπάνια μπορεί να δημιουργήσει επιπλοκές. Παρόλα αυτά ο κίνδυνος είναι πιο αυξημένος για την ομάδα των ανοσοκατασταλμένων. Αυτό που οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν ωστόσο είναι ότι στην ομάδα υψηλού κινδύνου δεν είναι μόνο οι ανοσακατασταλμένοι αλλά και οι έγκυες. Ο γιατρός τονίζει ότι παρβοϊός B19 (Parvovirus B19) μπορεί δυστυχώς να προκαλέσει δυσμενή έκβαση της εγκυμοσύνης. Ο Δρ. Βασιλόπουλος ωστόσο επισημαίνει ότι ο ιός μεταδίδεται από την έγκυο μητέρα στο έμβρυο με κίνδυνο για επιπλοκές του εμβρύου, όταν η μετάδοση συμβεί στις πρώτες 20 εβδομάδες της εγκυμοσύνης. Η πιο συνηθισμένη επιπλοκή είναι η σοβαρή αναιμία.

Πώς μεταδίδεται ο ιός;

Ο παρβοϊός Β19 μεταδίδεται κυρίως μέσω των αναπνευστικών εκκρίσεων, οπότε προϋποθέτει στενή επαφή με άτομο που έχει λοίμωξη. Η μετάδοση μπορεί να γίνει και από την επαφή με μολυσμένες επιφάνειες και εν συνεχεία μεταφορά του ιού με τα χέρια σε μύτη, μάτια και στόμα.

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Η υπόνοια νόσησης από παρβοϊό Β19 τίθεται από τον ιατρό με βάση την κλινική εικόνα και το χαρακτηριστικό εξάνθημα στο πρόσωπο, ενώ η διάγνωση επιβεβαιώνεται με ειδική εξέταση αίματος για την ανίχνευση αντισωμάτων έναντι του ιού ή με μοριακή εξέταση του αίματος για την ανίχνευση του γονιδιακού υλικού του ιού.

Ποια είναι η θεραπεία;

Καθώς δεν υπάρχει διαθέσιμη αντιϊική θεραπεία ή εμβόλιο για την θεραπεία του παρβοϊού, οι ήπιες μορφές αντιμετωπίζονται συμπτωματικά με λήψη αντιπυρετικών, καλή ενυδάτωση και ανάπαυση. Σε περίπτωση που η έγκυος νοσεί σοβαρά για την πρόληψη των επιπλοκών χρειάζεται μεγαλύτερη ιατρική επαγρύπνηση και τακτική παρακολούθηση ή και νοσηλεία αν έχει αναπτυχθεί σοβαρή αναιμία, γιατί μπορεί να χρειαστούν να γίνουν μεταγγίσεις.

Τι πρέπει να προσέχουν οι έγκυες και οι γυναίκες που προσπαθούν να συλλάβουν για να μην κολλήσουν

Όπως τονίζει ο γιατρός, μια γυναίκα που προσπαθεί να συλλάβει είτε με φυσιολογικό τρόπο είτε με εξωσωματική είναι εν δυνάμει έγκυος και για αυτό θα πρέπει να τηρεί τα μέτρα πρόληψης με μεγαλύτερη σχολαστικότητα σαν να είναι όντως έγκυος, σε ό,τι αφορά την μετάδοση ιώσεων, αποφεύγοντας τον συνωστισμό και τις επαφές με άτομα που έχουν συμπτώματα ίωσης ή νοσούν.

Ποια είναι τα μέτρα πρόληψης, αν κάποιος από το περιβάλλον της εγκύου νοσεί;

Αν μια γυναίκα είναι έγκυος κι ένα άτομο από το στενό της περιβάλλον, όπως ο σύζυγός της ή το παιδί της, νοσεί με παρβοϊό, καλό είναι να αλλάξει περιβάλλον για λίγες ημέρες, λαμβάνοντας υπόψη ότι το άτομο που νοσεί είναι πιο μεταδοτικό στα αρχικά στάδια της νόσου, όταν εμφανίζει πυρετό και συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού, ενώ είναι λιγότερο ή καθόλου μεταδοτικό στα μετέπειτα στάδια, όπως όταν εμφανιστεί το εξάνθημα της νόσου.

Ταυτόχρονα θα πρέπει να τηρεί τους κανόνες υγιεινής με τακτικό πλύσιμο χεριών ή χρήση απολυμαντικών μέσων, όταν κυκλοφορεί έξω και δεν μπορεί να πλύνει τα χέρια της.

Έγκυες εργαζόμενες στον τομέα της υγείας ή σε εκπαιδευτικές δομές διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο και, παρόλο που δεν συνίσταται ο αποκλεισμός από την εργασία ως μέτρο πρόληψης, αν υπάρχουν κατά συρροή κρούσματα παρβοϊού στον χώρο εργασίας, θα πρέπει να ζητήσουν άδεια ή να εργαστούν απομακρυσμένα.

Ο Ιωάννης Π. Βασιλόπουλος είναι Μαιευτήρας – Χειρουργός – Γυναικολόγος, με εξειδίκευση στη Γυναικολογική Ενδοκρινολογία και την Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή. Είναι Μέλος της Ιατρικής Ομάδας δημιουργίας της Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Institute Of Life- IASO .

info@drvasilopoulos.com

www.drvasilopoulos.com

www.fertilitypreservation.gr


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Ο Ιωάννης Π. Βασιλόπουλος είναι μαιευτήρας-χειρουργός-γυναικολόγος που ειδικεύεται στην γυναικολογική ενδοκρινολογία και την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και κατέχει μεταπτυχιακό δίπλωμα σπουδών στη λαπαροενδοσκοπικη χειρουργική του Πανεπιστημίου Rene Descartes στο Παρίσι.(Université Paris V)

Από το Σεπτέμβριο του 2015 υπήρξε συνιδρυτής και εξακολουθεί να τελεί ως Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής INSTITUTE OF LIFE – IASO .
Αποφοίτησε από τη Λεόντειο Σχολή και έλαβε ιατρικό πτυχίο από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών το 1998.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής του θητείας στο Ελληνικό Ναυτικό ως ιατρός, μετέβη στην Ελβετία, όπου και εκπαιδεύτηκε στην ειδικότητα της μαιευτικής και γυναικολογίας, ως μέρος του εκπαιδευτικού προγράμματος που θέσπισε η Ελβετική Εταιρεία Γυναικολογίας και Μαιευτικής.
Κατά τη διάρκεια της πολυετούς παραμονής του στην Ελβετία, κέρδισε τον τίτλο του Chef de Clinique.
Μετά την ειδικότητά του στην μαιευτική και γυναικολογία, ακολούθησε τον διεθνούς φήμη καθηγητή Γενεύης ,Dominique de Ziegler στο Παρίσι , όπου και εξειδικεύτηκε στην Γυναικολογική Ενδοκρινολογία και την Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή μέχρι το τέλος του 2009.

Στις αρχές του 2010, έπειτα από μια 10ετια , επέστρεψε μόνιμα στην Αθήνα στο Μαιευτήριο ΙΑΣΩ .Είναι παντρεμένος με την επεμβατική ακτινολόγο και υπεύθυνη του τμήματος Παιδοακτινολογίας του νοσοκομείου Ιασώ Παίδων , Χρυσάνθη Χλαπουτάκη και έχουν αποκτήσει μια κόρη.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved