Παραδοσιακό μωσαϊκό (κορμός) με πτι μπερ (+ 3 ακόμη διαφορετικές συνταγές)
Το καλοκαιρινό γλυκό που φτιάχνουν όλες οι μαμάδες με μπισκότα, μαργαρίνη και κακάο.
Μια συνταγή κλασσική και αγαπημένη κορμός. Κάποιοι το λένε «σαλάμι», κάποιοι το λένε «μωσαϊκό» και κάποιοι κορμό. Τότε που δεν υπήρχαν οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές και η ευκολία να βρεις μια οποιαδήποτε συνταγή (και πολλές παραλλαγές αυτής), τότε που πέρα από τον Τσελεμεντέ ή τα τεφτέρια με τις σημειώσεις δεν υπήρχε κάτι άλλο για να δεις τα υλικά που χρειάζεσαι για να φτιάξεις ένα γλυκό ή φαγητό και τότε που οι μαμάδες πέρα από αλεύρι, ζάχαρη, κακάο, μαργαρίνη και μπισκότα δεν είχαν κάτι άλλο στο ντουλάπι τους, έφτιαχναν ένα απλό μα τόσο νόστιμο γλυκό που πρόσφεραν στα παιδιά και τους φίλους τους, μετά το απογευματινό παιχνίδι - ειδικά την περίοδο του καλοκαιριού.
Συνταγή για φανταστικό κορμό σοκολάτας… σαν της γιαγιάς!
Ο κορμός είναι ένα ένα γλυκό που φέρνει πολλές αναμνήσεις στο μυαλό όλων μας. Όπως το κέικ είναι συνδυασμένο με τις παιδικές μας αναμνήσεις, το ίδιο συμβαίνει και με το παραδοσιακό μωσαϊκό.
Κλασική συνταγή για κορμό, μωσαϊκό, σαλάμι... πείτε το όπως θέλετε
Τα υλικά για να φτιάξει κανείς το κλασσικό παραδοσιακό κορμό, είναι απλά και θα σας τα δώσω έτσι όπως τα έχω σημειωμένα και εγώ στο δικό μου τεφτέρι.
Συνταγή για κλασικό παραδοσιακό κορμό
- 250 γραμμάρια μαργαρίνη
- 500 γραμμάρια μπισκότα πτι μπερ
- 2,5 κ.τ.σ. άγλυκο κακάο σε σκόνη (κοσκινισμένο)
- 2 αβγά
- 150 γραμμάρια ζάχαρη άχνη (βάζετε και πιο λίγη αν θέλετε)
- λίγο κονιάκ
Πώς θα φτιάξετε τον κορμό:
- Βάλτε σε ένα κατσαρολάκι τη μαργαρίνη μέχρι να λιώσει.
- Αποσύρετε από τη φωτιά και ρίξτε μέσα τα αυγά (αφού τα χτυπήσετε καλά πρώτα).
- Ανακατέψτε πολύ καλά και γρήγορα για να μην ψηθούν.
- Προσθέστε τη ζάχαρη άχνη και το κακάο. Ανακατέψτε πολύ καλά και πολύ γρήγορα για να μην δημιουργηθούν σβόλοι.
- Προσθέστε το κονιάκ και ανακατέψτε.
- Τέλος, σπάστε τα μπισκότα μέσα.
- Πάρτε ένα μεγάλο κομμάτι αντικολλητικό χαρτί και απλώστε το μείγμα.
- Ρολάρετε δημιουργώντας ένα «σαλάμι» και βάλτε στην κατάψυξη μέχρι να παγώσει αρκετά καλά.
- Αν δεν τα πάτε καλά με το τύλιγμα, βάλτε διάφανη μεμβράνη σε μια φόρμα του κέικ και απλώστε εκεί το μείγμα σας.
- Φυλάξτε το ρολό στο ψυγείο.
3 ακόμη διαφορετικές συνταγές για κορμό (μωσαϊκό ή σαλάμι)
Πώς θα φτιάξετε κορμό με κουβερτούρα
Υλικά:
- 250 γραμμάρια βούτυρο
- 250 γραμ. κουβερτούρα γάλακτος
- λίγο κονιάκ
- μπισκότα (πτι μπερ)
Εκτέλεση:
- Σε μπεν μαρί λιώστε το βούτυρο με την κουβερτούρα και αφήστε στην άκρη.
- Σε ένα μπολ βάλτε τα μπισκότα που θα θρυμματίσετε με τα χέρια.
- Ραντίστε με κονιάκ και ρίξτε μέσα τη λιωμένη σοκολάτα.
- Ανακατέψτε και τυλίξτε σε ρολό με τη βοήθεια αντικολλητικού χαρτιού.
- Βάλτε στην κατάψυξη για να παγώσει καλά.
- Φυλάξτε το ρολό στο ψυγείο.
Συνταγή της μαμάς: Κορμός σοκολάτας
Πώς θα φτιάξετε κορμό με γλυκό βύσσινο
Υλικά:
- 350 γραμμάρια σοκολάτα κουβερτούρα
- 250 γραμμάρια μαργαρίνη
- 225 γραμμάρια μπισκότα μπι μπερ
- 50 γραμμάρια ζάχαρη άχνη
- 50 γραμμάρια άγλυκο κακάο σε σκόνη (κοσκινισμένο)
- 1 φλιτζάνι ψιλοκομμένα βύσσινα (από γλυκό του κουταλιού)
Εκτέλεση:
- Λιώστε την κουβερτούρα με τη μαργαρίνη σε μπεν μαρί.
- Σε ένα μπολ σπάστε τα μπισκότα.
- Ρίξτε μέσα τη λιωμένη σοκολάτα, την άχνη και προσθέστε τα βύσσινα.
- Ανακατέψτε και ρολάρετε με αντικολλητικό χαρτί. Εναλλακτικά τοποθετήστε σε φόρμα για κέικ.
- Βάλτε στην κατάψυξη για να παγώσει καλά.
- Φυλάξτε το ρολό στο ψυγείο.
Πώς θα φτιάξετε κορμό με ζαχαρούχο γάλα
*μια συνταγή του Άκη Πετρετζίκη
Υλικά:
- 250 γραμμάρια βούτυρο
- 400 γραμμάρια ζαχαρούχο γάλα
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 2 κ.σ. κακάο
- 200 γρ. κουβερτούρα
- 450 γρ. μπισκότα τύπου πτι-μπερ
- 60 γρ. κονιάκ
- 80 γρ. καρύδια
- 1 πρέζα αλάτι
Εκτέλεση:
Δείτε την εκτέλεση της συνταγής από τον Άκη στο βίντεο που ακολουθεί.