Κολπικές εκκρίσεις στην εγκυμοσύνη - Τι «σημαίνει» κάθε χρώμα

Ενώ οι διαυγείς λευκές εκκρίσεις είναι φυσιολογικές, άλλα χρώματα όπως το κίτρινο ή το κόκκινο μπορεί να υποδηλώνουν λοίμωξη ή επιπλοκές.

Κολπικές εκκρίσεις στην εγκυμοσύνη - Τι «σημαίνει» κάθε χρώμα
Bigstock

Τα κολπικά υγρά ποικίλλουν σε χρώμα, υφή και ποσότητα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι περισσότερες εκκρίσεις πρέπει να είναι διαυγές λευκό. Άλλα χρώματα, όπως το κίτρινο ή το κόκκινο μπορεί να υποδηλώνουν λοίμωξη .

Η αύξηση των κολπικών εκκρίσεων είναι συχνά ένα από τα πρώτα σημάδια της εγκυμοσύνης και μπορεί να είναι:

  • Διαυγές λευκό
  • Απαλό κίτρινο
  • Κιτρινο-πράσινο ή
  • Λευκό-γκρι
  • Καφέ
  • Ροζ
  • Κόκκινο

Τι είναι η λευκόρροια

Η λευκόρροια είναι ο ιατρικός όρος για τις κολπικές εκκρίσεις οι οποίες είναι συνηθισμένες και στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Είναι απολύτως φυσιολογικό και οφείλεται στην αυξημένη ροή αίματος στον κόλπο καθώς και στην αύξηση των ορμονών της εγκυμοσύνης.

Οι εκκρίσεις είναι ιδιαίτερα αυξημένες τις τελευταίες εβδομάδες της εγκυμοσύνης . Η βλέννα είναι συνήθως κολλώδης στη συνοχή και υποδεικνύει ότι το σώμα προετοιμάζεται για τον τοκετό.

Χρώματα κολπικών εκκρήσεων και η σημασία τους

1. Διαυγές λευκό

Αυτό το χρώμα υποδηλώνει λευκορροία, η οποία είναι συνήθως ένα φυσιολογικό και υγιές έκκριμα, ειδικά αν μυρίζει ήπια.

Ωστόσο, τυχόν αλλαγές στην ποσότητα ή τη σύσταση μπορεί να υποδηλώνουν κάποιο πρόβλημα. Μια γυναίκα που είναι έγκυος, αλλά δεν έχει φτάσει ακόμα στο τελικό στάδιο της εγκυμοσύνης, θα πρέπει να επικοινωνήσει άμεσα με τον/την γιατρό της εάν παρατηρήσει αύξηση των διαυγών εκκρίσεων, καθώς μια αλλαγή μπορεί να υποδηλώνει πρόωρο τοκετό .

2. Λευκό-γκρι-απαλό κίτρινο

Αν τα κολπικά υγρά είναι λευκά, γκρί ή έχουν απαλό κίτρινο χρώμα και δεν υπάρχουν άλλα συμπτώματα, σημαίνει πως είναι όλα καλά και μιλάμε για υγιή λίπανση. Αν ωστόσο τα υγρά μοιάζουν να είναι πολύ «πηχτά» και έχουν πολύ έντονη και δυσάρεστη οσμή μπορεί να αποτελούν ένδειξη μόλυνσης.

Το κολπικό έκκριμα που είναι σβώλο και είτε λευκό είτε υπόλευκο, μπορεί να υποδηλώνει μόλυνση από ζυμομύκητες.

Οι μολύνσεις ζύμης είναι συχνές και ο οργανισμός είναι ιδιαίτερα ευάλωτος σε αυτές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν κνησμό, κάψιμο και επώδυνη ούρηση ή επαφή.

3. Κιτρινο-πράσινο

Το πράσινο ή κίτρινο κολπικό έκκριμα δεν είναι υγιές και υποδηλώνει σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη (ΣΜΝ ), όπως χλαμύδια ή τριχομονάδες. Άλλα πιθανά συμπτώματα περιλαμβάνουν ερυθρότητα ή ερεθισμό στα γεννητικά όργανα. Τα ΣΜΝ μερικές φορές δεν προκαλούν κανένα σύμπτωμα.

Τα ΣΜΝ μπορεί να προκαλέσουν επιπλοκές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μπορεί να επηρεάσουν τόσο τη μέλλουσα μαμά όσο και το παιδί. Επιπλέον, μπορεί να επηρεάσουν το νευρικό σύστημα και την ανάπτυξη του εμβρύου αλλά και να προκαλέσουν υπογονιμότητα στη γυναίκα.

4. Γκρι

Το γκρίζο κολπικό έκκριμα μπορεί να υποδηλώνει μια κολπική λοίμωξη που ονομάζεται βακτηριακή κολπίτιδα (BV), ιδίως αν έχει επίσης μια μυρωδιά ψαριού που γίνεται εντονότερη μετά τη σεξουαλική επαφή.

Η BV είναι το αποτέλεσμα μιας βακτηριακής ανισορροπίας στον κόλπο. Η επαφή με πολλαπλούς συντρόφους αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την βακτηριακή κολπίτιδα.

5. Καφέ

Οι εκκρίσεις είναι συνήθως καφέ λόγω της εξόδου παλαιού αίματος από το σώμα, το οποίο μπορεί να αποτελεί πρώιμο σύμπτωμα εγκυμοσύνης. Οι καφέ εκκρίσεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν αποτελούν γενικά λόγο ανησυχίας.

Ωστόσο, οι έγκυες γυναίκες που παρουσιάζουν σκούρο καφέ έκκριμα θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους.

6. Ροζ

Οι εκκρίσεις με ροζ απόχρωση εμφανίζονται συχνά κατά τη διάρκεια της πρώιμης εγκυμοσύνης ή κατά τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς το σώμα προετοιμάζεται για τον τοκετό. Μπορεί επίσης να εμφανιστεί πριν από μια αποβολή ή κατά τη διάρκεια μιας έκτοπης κύησης .

7. Κόκκινο

Οι κόκκινες κολπικές εκκρίσεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης απαιτούν άμεση επίσκεψη στη/στο γιατρό , ειδικά εάν η αιμορραγία είναι «βαριά» ή εμφανίζεται παράλληλα με κράμπες και κοιλιακό πόνο.

Αυτά τα συμπτώματα υποδηλώνουν αποβολή ή έκτοπη κύηση. Περίπου το 10 έως 15% των κυήσεων καταλήγουν σε αποβολή. Η αιμορραγία αργότερα στην εγκυμοσύνη μπορεί να υποδεικνύει πρόωρο τοκετό.

Αντιμετώπιση των κολπικών εκκρίσεων στην εγκυμοσύνη

Η αύξηση του όγκου των κολπικών εκκρίσεων με ήπια οσμή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι φυσιολογική, αλλά τα ασυνήθιστα χρώματα και οσμές συχνά υποδηλώνουν λοίμωξη.Είναι πιθανό να συνταγογραφηθούν αντιβιοτικά.

Τι μπορείτε να κάνετε για να διατηρήσετε την υγεία του κόλπου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης :

  • Αποφύγετε τη χρήση ταμπόν
  • Επιλέξτε αρωματικά προϊόντα προσωπικής φροντίδας και είδη γυναικείας υγιεινής
  • Φορέστε σερβιετάκια για την απορρόφηση της περίσσειας των εκκρίσεων.
  • Σκουπίστε την περιοχή των γεννητικών οργάνων από εμπρός προς τα πίσω.
  • Σκουπιστείτε καλά με την πετσέτα και στην περιοχή του αιδίου μετά το μπάνιο ή το ντουζ.
  • Φοράτε εσώρουχα από ύφασμα που «αναπνέει»
  • Αποφύγετε να φοράτε στενα τζιν και νάιλον καλσόν
  • Διατηρείτε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, αποφεύγοντας την υπερβολική ζάχαρη, η οποία μπορεί να ενθαρρύνει τις μολύνσεις από ζυμομύκητες.
  • Δοκιμάστε προβιοτικά τρόφιμα και συμπληρώματα, τα οποία μπορεί να αποτρέψουν βακτηριακές ανισορροπίες στον κόλπο.

Πότε να επισκεφθείτε γιατρό

Είναι σημαντικό να συζητήσετε με τη/το γιατρό σας οποιαδήποτε ασυνήθιστη έκκριση, καθώς αυτό το σύμπτωμα μπορεί να υποδηλώνει λοίμωξη που απαιτεί θεραπεία ή κάποιο πρόβλημα με την εγκυμοσύνη . Να θυμάστε πως οι λοιμώξεις μπορεί να οδηγήσουν σε επιπλοκές.

Το συμπέρασμα

Η αύξηση των εκκρίσεων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι φυσιολογική, αλλά οι ασυνήθιστες εκκρίσεις μαζί με έντονες οσμές ή δυσφορία στον κόλπο ή την κοιλιά είναι συχνά ενδεικτικές ενός προβλήματος υγείας. Αυτό ισχύει και για τις εκκρίσεις που έχουν πράσινο, κίτρινο ή γκρίζο χρώμα.

Θα πρέπει να αναζητήσετε άμεση ιατρική φροντίδα εάν έχετε κηλίδες ή αιμορραγία που επιμένει για περισσότερο από μία ημέρα ή εμφανίζεται μαζί με πόνο ή κράμπες .

Πηγή: medicalnewstoday.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved