Γιατί ο εμβολιασμός της εγκύου με το εμβόλιο του κοκκύτη είναι απαραίτητος

Οι έγκυες πρέπει να εμβολιαστούν για την προστασία των μωρών που θα γεννήσουν

Σύμφωνα με Δελτίο Τύπου του ΕΟΔΥ, καταγράφεται σημαντική αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων κοκκύτη εντός του 2024. Το ίδιο φαινόμενο παρατηρείται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Όπως εξηγεί ο Δρ. Ιωάννης Βασιλόπουλος - Γυναικολόγος Μαιευτήρας, Ιατρός Αναπαραγωγής του κέντρου υποβοηθούμενης αναπαραγωγής Institute of Life, ο κοκκύτης είναι μια ασθένεια του αναπνευστικού που προκαλείται από ένα είδος βακτηρίου που ονομάζεται Bordetella Pertussis. Ο μικροοργανισμός αυτός εισέρχεται στον οργανισμό από την μύτη ή το στόμα και κυκλοφορεί σ` ολόκληρο τον οργανισμό αλλά προτιμά κυρίως το αναπνευστικό σύστημα. Τα παιδιά αλλά και οι ενήλικες μολύνονται από τα σταγονίδια που εκπέμπει ό άρρωστος όταν μιλά, βήχει ή φταρνίζεται. Μετά μία περίοδο επώασης 7-14 ημερών εκδηλώνονται τα συμπτώματα που μπορεί να διαφέρουν στους ασθενείς ανάλογα με την ηλικία τους και το εάν έχουν εμβολιαστεί ή όχι. Τα πρώτα συμπτώματα μοιάζουν με αυτά του κοινού κρυολογήματος, ήπιος βήχας, χαμηλός πυρετός, ρινική καταρροή και ερυθρότητα ματιών, ενώ κύριο χαρακτηριστικό του κοκκύτη, καθώς προχωρούν οι ημέρες, είναι ο παροξυσμικός βήχας.

Ο Δρ. Ι. Βασιλόπουλος ωστόσο υπενθυμίζει ότι ο κοκκύτης μπορεί να προκαλέσει, ειδικά στα μικρά παιδιά και μωρά, και κάποιες πολύ σοβαρές επιπλοκές, όπως άπνοια (διακοπή της αναπνοής), πνευμονία, σπασμούς, αιμορραγία από τη μύτη ή πολύ σπανιότερα και από τον εγκέφαλο. Τα μωρά κάτω του 1 έτους διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν κοκκύτη και να εμφανίσουν σοβαρές επιπλοκές από αυτόν.

Οι έγκυες πρέπει να εμβολιαστούν για την προστασία των μωρών που θα γεννήσουν

Για την προστασία των μωρών θεμελιώδη ρόλο διαδραματίζει ο έγκαιρος εμβολιασμός τους, αλλά και ο εμβολιασμός της μητέρας τους στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Υπενθυμίζουμε ότι τα μικρά βρέφη αρχίζουν τον εμβολιασμό τους από το δεύτερο μήνα ζωής και αποκτούν αντισώματα έναντι του κοκκύτη μετά το πρώτο εξάμηνο που έχουν λάβει τρεις δόσεις εμβολίου. Για αυτό είναι απαραίτητος ο εμβολιασμός των εγκύων, ώστε να μεταφερθούν αντισώματα μέσω του πλακούντα στο έμβρυο, που θα διατηρήσουν μία παθητική ανοσία έναντι του κοκκύτη μέχρι να εμβολιασθούν τα ίδια τα μωρά.

Σε ποια εβδομάδα κύησης συνίσταται ο εμβολιασμός

Οι έγκυες πρέπει να εμβολιάζονται σε κάθε εγκυμοσύνη για την προστασία κάθε μωρού τους με μια δόση εμβολίου Tdap ή Tdap-IPV για τον κοκκύτη, κατά προτίμηση από την 27η έως την 36η εβδομάδα κύησης, ανεξάρτητα από προηγούμενο εμβολιασμό με Td/TdaP.

Επίσης, εμβολιασμός πρέπει να γίνεται σε όλα τα μέλη της οικογένειας που δεν είναι πλήρως εμβολιασμένα για τον κοκκύτη και έρχονται σε επαφή με νεογνά και βρέφη, ώστε να αποφευχθεί η πιθανότητα μετάδοσης του μικροβίου στα βρέφη από το περιβάλλον.

Ο Ιωάννης Π. Βασιλόπουλος είναι Μαιευτήρας – Χειρουργός – Γυναικολόγος, με εξειδίκευση στη Γυναικολογική Ενδοκρινολογία και την Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή. Είναι Μέλος της Ιατρικής Ομάδας δημιουργίας της Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Institute Of Life- IASO .

info@drvasilopoulos.com

www.drvasilopoulos.com

www.fertilitypreservation.gr

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Ο Ιωάννης Π. Βασιλόπουλος είναι μαιευτήρας-χειρουργός-γυναικολόγος που ειδικεύεται στην γυναικολογική ενδοκρινολογία και την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και κατέχει μεταπτυχιακό δίπλωμα σπουδών στη λαπαροενδοσκοπικη χειρουργική του Πανεπιστημίου Rene Descartes στο Παρίσι.(Université Paris V)

Από το Σεπτέμβριο του 2015 υπήρξε συνιδρυτής και εξακολουθεί να τελεί ως Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής INSTITUTE OF LIFE – IASO .
Αποφοίτησε από τη Λεόντειο Σχολή και έλαβε ιατρικό πτυχίο από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών το 1998.
Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής του θητείας στο Ελληνικό Ναυτικό ως ιατρός, μετέβη στην Ελβετία, όπου και εκπαιδεύτηκε στην ειδικότητα της μαιευτικής και γυναικολογίας, ως μέρος του εκπαιδευτικού προγράμματος που θέσπισε η Ελβετική Εταιρεία Γυναικολογίας και Μαιευτικής.

Κατά τη διάρκεια της πολυετούς παραμονής του στην Ελβετία, κέρδισε τον τίτλο του Chef de Clinique.

Μετά την ειδικότητά του στην μαιευτική και γυναικολογία, ακολούθησε τον διεθνούς φήμη καθηγητή Γενεύης ,Dominique de Ziegler στο Παρίσι , όπου και εξειδικεύτηκε στην Γυναικολογική Ενδοκρινολογία και την Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή μέχρι το τέλος του 2009.

Στις αρχές του 2010, έπειτα από μια 10ετια , επέστρεψε μόνιμα στην Αθήνα στο Μαιευτήριο ΙΑΣΩ .Είναι παντρεμένος με την επεμβατική ακτινολόγο και υπεύθυνη του τμήματος Παιδοακτινολογίας του νοσοκομείου Ιασώ Παίδων , Χρυσάνθη Χλαπουτάκη και έχουν αποκτήσει μια κόρη.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved