5 λόγοι που δεν μπορείτε να κοιμηθείτε στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης

Πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης: Γιατί δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε. 

5 λόγοι που δεν μπορείτε να κοιμηθείτε στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης
Bigstock

Μία από τις μεγαλύτερες συμβουλές που λαμβάνουν οι μέλλουσες μαμάδες είναι «κοιμηθείτε όσο μπορείτε τώρα, πριν έρθει το μωρό!». Όμως, δεν είναι τόσο εύκολο, όχι για όλες τις εγκύους.

Ήδη, από το πρώτο τρίμηνο λόγω της αϋπνίας παλεύουν με το μαξιλάρι, στριφογυρίζουν στο στρώμα και κάνουν βόλτες μέσα στο σπίτι.

Εννέα tips για να νικήσετε την αϋπνία στη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Σας φαίνεται γνώριμο το σκηνικό; Δεδομένων όλων των σωματικών αλλαγών που υφίστανται οι γυναίκες στην αρχή της εγκυμοσύνης, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι 8 στις 10 εγκύους υποφέρουν από προβλήματα ύπνου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

diataraxes-anapnois-ipnos-egiou.jpg

Δυσκολίες στον ύπνο κατά την εγκυμοσύνη

Πρώτο τρίμηνο εγκυμοσύνης – Τα πιο συχνά αίτια ύπνου

Υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας

Τα επίπεδα της ορμόνης προγεστερόνης, η οποία βοηθά στη ρύθμιση του αναπαραγωγικού κύκλου των γυναικών, είναι ιδιαίτερα υψηλά στην αρχή της εγκυμοσύνης. Η προγεστερόνη όχι μόνο σας κάνει να νιώθετε υπερβολική υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά μπορεί επίσης μπορεί να διαταράξει τον νυχτερινό σας ύπνο με αποτέλεσμα να νιώθετε εξάντληση την επόμενη ημέρα. Δώστε στον εαυτό σας χρόνο να ξεκουραστεί με έναν ή δύο σύντομους υπνάκους κατά τη διάρκεια της ημέρας, όταν είναι δυνατόν. Και να θυμάστε, τα επίπεδα ενέργειας των περισσότερων γυναικών αυξάνονται στο δεύτερο τρίμηνο.

Ναυτία στην εγκυμοσύνη: 10 συμβουλές για να την καταπολεμήσετε

Ναυτία

Τουλάχιστον το 75% των γυναικών έχουν ναυτία κατά τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης. Σύμφωνα με το mother.ly η συχνά λανθασμένη ως «πρωινή ναυτία» μπορεί να διαρκέσει όλη την ημέρα ενώ ενδέχεται να είναι ιδιαίτερα έντονη τη νύχτα με αποτέλεσμα έναν άστατο ύπνο. Προκειμένου να υποχωρήσει η νυχτερινή αδιαθεσία, φροντίστε να έχετε δίπλα σας ελαφριά σνακ, όπως κράκερ, που μπορείτε να τα φάτε όταν ξυπνήσετε. Αυτό θα σας βοηθήσει να νιώσετε καλύτερα, ώστε να κοιμηθείτε ξανά. Επιπλέον, δοκιμάστε να πιείτε ένα φλιτζάνι τσάι τζίντζερ πριν τον ύπνο (και κατά τη διάρκεια της ημέρας!), καθώς το τζίντζερ έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τη ναυτία.

Γιατί πεινάτε όλη την ώρα στην εγκυμοσύνη;

Μεσονύκτια πείνα

Εάν η ναυτία δεν σας κρατά ξύπνιες, τότε θα μπορούσε να είναι το συνεχές αίσθημα πείνας καθ' όλη τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, ειδικά τη νύχτα. Πιθανόν να έχετε ακούσει κι εσείς τη φράση « πρέπει να τρως για δύο τώρα» όμως στην πράξη δεν ισχύει. Φροντίστε να έχετε μια ισορροπημένη υγιεινή διατροφή με δημητριακά ολικής αλέσεως, άπαχες πρωτεΐνες και φρέσκα φρούτα. Επίσης καλό είναι να τρώτε πολλά μικρά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας αντί για τρία μεγάλα ώστε εσείς να μειώσετε τις λιγούρες. Καλό είναι να μασάτε αργά το φαγητό για να αποφύγετε τυχόν καούρες ενώ μια καλή επιλογή σνακ πριν τον ύπνο είναι λίγο τυρί με κράκερ. Αυτό θα σας βοηθήσει να σταθεροποιήσετε τα επίπεδα σακχάρου κατά τη διάρκεια της νύχτας.

ipnos-stin-egkimosini.jpg

Συχνουρία στην εγκυμοσύνη: Πότε ξεκινάει και πώς μπορείτε να τη μειώσετε

Συχνουρία

Η αναπτυσσόμενη μήτρα ενδέχεται να ασκεί πίεση στην κύστη σας με αποτέλεσμα να θέλετε να πάτε στο μπάνιο κάθε τρεις και λίγο. Αυτό είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα στην πρώιμη και όψιμη εγκυμοσύνη. Μπορείτε να περιορίσετε τις νυχτερινές επισκέψεις στην τουαλέτα πίνοντας πολλά υγρά κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά μειώνοντας τα το απόγευμα και το βράδυ. Μπορείτε επίσης να όταν πηγαίνετε στην τουαλέτα να σκύβετε προς τα εμπρός για να βεβαιωθείτε ότι αδειάζετε πλήρως την κύστη σας κάθε φορά.

Αϋπνίες στην εγκυμοσύνη: Καταπολεμήστε τις με απλούς τρόπους

Αϋπνία

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η αϋπνία είναι ένα κοινό πρόβλημα μεταξύ των εγκύων. Εάν δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε, προσπαθήστε έχετε μια χαλαρωτική ρουτίνα κάθε βράδυ. Απολαύστε ένα ζεστό μπάνιο , πιείτε ένα ποτήρι ζεστό γάλα, διαβάστε ένα καλό μυθιστόρημα αντί να παρακολουθήσετε μια σειρά στο Netflix ή δοκιμάστε μερικές τεχνικές χαλάρωσης που θα σας βοηθήσουν να ηρεμήσετε λίγο πριν τον ύπνο. Φροντίστε επίσης, η κρεβατοκάμαρα να είναι άνετη, ελαφρώς δροσερή χωρίς έντονο φωτισμό.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved