Δίδυμη κύηση: Οι προφυλάξεις που πρέπει να παίρνετε

Μάθετε τι δεν πρέπει να κάνετε όταν είστε έγκυος σε δίδυμα.

Νίκη Παπανικολάου
Δίδυμη κύηση: Οι προφυλάξεις που πρέπει να παίρνετε
Bigstock

Οι πολύδυμες κυήσεις έχουν αυξηθεί εντυπωσιακά τα τελευταία χρόνια εξαιτίας των εξωσωματικών και κατά γενική ομολογία θεωρούνται υψηλότερου κινδύνου καθώς είναι μεγαλύτερες οι πιθανότητες να υπάρξουν επιπλοκές.

Γι΄ αυτό και η συστηματική παρακολούθηση των πολύδυμων κυήσεων από εξειδικευμένο γιατρό είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία.

didimi-kuisi.jpg

Δίδυμη κύηση : προφυλάξεις

Αν είστε έγκυες σε δίδυμα, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορείτε να κάνετε - σύμφωνα με το parents.com - για να προφυλάξετε την υγεία σας και την υγεία των μωρών σας.

Μην παραλείπετε τις προγεννητικές βιταμίνες

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μην παραλείπετε τη λήψη των προγεννητικών βιταμινών σας. Στην πραγματικότητα, μπορεί να χρειαστεί να πάρετε μεγαλύτερη ποσότητα φυλλικού οξέος. Επίσης, μην ξεχνάτε να πίνετε άφθονο νερό και φροντίστε να τρέφεστε σωστά.

Εγκυμοσύνη σε δίδυμα: Τι να προσέξετε στη διατροφή σας

Μην παίρνετε περιττά ρίσκα

Ακολουθήστε τις οδηγίες του γιατρού σας και αποφύγετε να κάνετε δραστηριότητες που ενέχουν ρίσκο επειδή αισθάνεστε καλά. Επίσης, να έχετε κατά νου, ότι σταδιακά, και καθώς θα φουσκώνει η κοιλιά σας, δεν θα έχετε τη συνηθισμένη αντοχή, ευκινησία ή ισορροπία.

Μην περιορίζετε την ποσότητα φαγητού

Η εγκυμοσύνη είναι μια εξαιρετική στιγμή για να εφαρμόσετε υγιεινές αλλαγές στη διατροφή σας, αλλά δεν είναι καλή ιδέα να ξεκινήσετε μια περιοριστική δίαιτα ή να περιορίσετε σοβαρά την πρόσληψη τροφής υπό τον φόβο της αύξησης του βάρους. Χρειάζεστε περίπου 300 επιπλέον θερμίδες ανά μωρό την ημέρα, οπότε γεμίστε το πιάτο σας με θρεπτικά και χορταστικά φαγητά.

Δίδυμη κύηση: Πόσες παραπάνω θερμίδες πρέπει να καταναλώνετε την ημέρα;

Πίνετε άφθονο νερό

Το σώμα σας ειδικά κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, χρειάζεται πολλά υγρά- ιδιαίτερα νερό. Η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει συσπάσεις αλλά και πρόωρο τοκετό, που είναι από τους πιο συχνούς κινδύνους ειδικά των πολύδυμων κυήσεων. Πίνετε λοιπόν άφθονο νερό και τρώτε φρούτα και λαχανικά όλη την ημέρα – όχι μόνο όταν διψάτε. Επιδιώξτε 8 έως 12 φλιτζάνια νερό την ημέρα.

didimi-kiisi_kiniseis2.jpg

Μην ασκείστε υπερβολικά

Η άσκηση επιτρέπεται στην εγκυμοσύνη υπό προϋποθέσεις και εφόσον έχετε μια υγιή κύηση. Για παράδειγμα, ορισμένες αερόβιες ασκήσεις υψηλής έντασης, όπως ο χορός ή το τρέξιμο, επιβαρύνουν τους πυελικούς μύες. Προτιμήστε το περπάτημα ή τη yoga για εγκύους.

Δίδυμη κύηση: Ποια γυμναστική να προτιμήσετε και τι να προσέξετε

Μην αγνοείτε τα σημάδια του πρόωρου τοκετού

Μην ξεγελαστείτε και πιστεύετε ότι δεν θα σας συμβεί. Αναγνωρίστε τα σημάδια του πρόωρου τοκετού και πάρτε τα στα σοβαρά.

Ποια είναι τα συμπτώματα του πρόωρου τοκετού;

  • Κοιλιακές κράμπες
  • Χαμηλή οσφυαλγία
  • Συσπάσεις
  • Αλλαγή στην κολπική έκκριση, συμπεριλαμβανομένης της διαρροής υγρού ή της αιμορραγίας
  • Πυελικός πόνος ή ορθική πίεση

Αν και αυτά τα συμπτώματα δεν σημαίνουν πάντα πρόωρο τοκετό, καλό είναι να είστε σε ανοιχτή επικοινωνία με τον γυναικολόγο σας.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved