Πότε πρέπει να κόβεται ο ομφάλιος λώρος - Βίντεο που δείχνει το πριν και το μετά

Μαργαρίτα Νικολάου
Bigstock

Να μένει ο ομφάλιος λώρος πριν κοπεί για μερικά λεπτά ή όχι στο μωρό και τη μαμά;

Ο ομφάλιος λώρος είναι ένας αγγειακός μίσχος που συνδέει το έμβρυο με τον πλακούντα. Κατά τη στιγμή της γέννησης έχει μήκος περίπου 60 εκ., διάμετρο περίπου 1,3 εκ. και περιέχει αιμοφόρα αγγεία. Η ομφαλική φλέβα τροφοδοτεί το έμβρυο με οξυγονωμένο, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά αίμα από τον πλακούντα.

Ο ομφάλιος λώρος: Η «γραμμή ζωής» του εμβρύου

Πότε να κόβεται ο ομφάλιος λώρος - Βίντεο που δείχνει τον ομφάλιο λώρο μερικά λεπτά μετά τον τοκετό και μια ώρα μετά

Η Monet Nicole είναι μια βραβευμένη φωτογράφος και είναι γνωστή για τα βίντεο και τις φωτογραφίες τοκετού που αναρτά στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram. Πριν μερικές μέρες δημοσίευσε ένα βίντεο δείχνοντας τον ομφάλιο λώρο αμέσως μετά τον τοκετό και μία ώρα αργότερα.

Ομφάλιος λώρος: ο μαγικός δεσμός μητέρας και παιδιού μέσα από φωτογραφίες (pics)

«Καθυστερημένη κοπή ομφάλιου λώρου: Στο πρώτο clip φαίνεται ο ομφάλιος λώρος μερικά λεπτά μετά τον τοκετό (δείτε πόσο αίμα έχει μέσα) και στο δεύτερο κλιπ φαίνεται ο ομφάλιος λώρος μια ολόκληρη ώρα μετά. Όταν είναι εφικτό: περιμένετε, περιμένετε, περιμένετε», έγραψε κάτω από το εκπληκτικό βίντεό της.

Το Αμερικανικό Κογκρέσο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων (ACOG), αναφέρει ότι η αναμονή πρέπει να διαρκεί «τουλάχιστον 30 δευτερόλεπτα και έως και 60 δευτερόλεπτα μετά τον τοκετό».

Αυτή η χρονική διάρκεια είναι διπλάσια από αυτή που συνήθως τηρείται στους τοκετούς. Είναι σύνηθες στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, ο γιατρός να κόβει τον ομφάλιο λώρο σχεδόν αμέσως, σε διάστημα 15-20 δευτερολέπτων, εκτός κι αν το μωρό έχει γεννηθεί πρόωρα.

Τοκετός: Γιατί περιμένουμε πριν κόψουμε τον ομφάλιο λώρο;

Μπορεί τα 30 δευτερόλεπτα να μοιάζουν αμελητέα, όμως το μωρό λαμβάνει μέσω του ομφάλιου λώρου σημαντική ποσότητα πολύτιμου οξυγόνου μετά τη γέννησή τους, σημειώνει η Δρ Μαρία Μάσκολα, της Επιτροπής Μαιευτικής Πρακτικής του Κογκρέσου. Η ροή πλούσιου σε οξυγόνο αίματος μπορεί να διατηρηθεί έως και για πέντε λεπτά, όμως η μεγαλύτερη ποσότητα αίματος μεταφέρεται από τον πλακούντα στο μωρό κατά το πρώτο λεπτό μετά τη γέννησή του.

Μια μικρή καθυστέρηση στην κοπή του ομφάλιου λώρου μετά τον τοκετό μπορεί να έχει μεγάλα οφέλη για το νεογέννητο, χάρη στην παρατεταμένη παροχή πλούσιου σε οξυγόνο αίματος από τη μητέρα.

Ομφάλιος λώρος: Η πηγή της ζωής του εμβρύου μέσα από φωτογραφίες που κόβουν την ανάσα

με πληροφορίες από onmed.gr / wikipedia.org

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved