Αιμορραγία εμφύτευσης: Τι είναι φυσιολογικό και τι όχι;

Πότε η αιμορραγία εμφύτευσης προκαλεί ανησυχία;

Αιμορραγία εμφύτευσης: Τι είναι φυσιολογικό και τι όχι;
Bigstock

Η αιμορραγία κατά την εμφύτευση μοιάζει περισσότερο με ελαφριά κηλίδα παρά με έμμηνο ρύση.

Αιμορραγία εμφύτευσης: Πόσο διαρκεί, πότε είναι ανησυχητική

Εάν λοιπόν έχετε έντονη αιμορραγία νωρίς στην εγκυμοσύνη, δείτε τι μπορεί να συμβαίνει.

Μπορεί η αιμορραγία κατά την εμφύτευση να είναι «βαριά»;

Όχι, η αιμορραγία κατά την εμφύτευση δεν είναι (και δεν πρέπει να είναι) «βαριά». Συνήθως, θα παρατηρήσετε μια μικρή κηλίδα σε ανοιχτό χρώμα (ροζ ή καφέ, αντί σκούρο κόκκινο όπως το αίμα της περιόδου).

Η αιμορραγία εμφύτευσης συμβαίνει όταν ένα γονιμοποιημένο ωάριο εμφυτεύεται στην πλούσια σε αίμα επένδυση της μήτρας, προκαλώντας έκρηξη των αιμοφόρων αγγείων. Αυτό μπορεί να συμβεί μία ή δύο εβδομάδες μετά τη γονιμοποίηση.

«Περίπου το 10% των γυναικών βιώνουν κάποιου είδους αιμορραγία δύο εβδομάδες μετά τη γονιμοποίηση», λέει η Shannon Smith, MD, μαιευτήρας - γυναικολόγος στο Brigham Faulkner Ob/Gyn Associates.στη Βοστώνη και μέλος της Ιατρικής Συμβουλευτικής Επιτροπής BabyCenter συμπληρώνοντας πώς «αυτή η αιμορραγία είναι συνήθως πολύ ελαφριά, σαν κηλίδες, και σαφώς διαφορετική από την έμμηνο ρύση».

aimorragia-emfitevsis.jpg

Αιμορραγία εμφύτευσης: Πόσο διαρκεί, πότε είναι ανησυχητική

Συμπτώματα μετά την εμφύτευση

Στην αρχή της εγκυμοσύνης, λίγο μετά την εμφύτευση, μπορεί να παρατηρήσετε ορισμένα ήπια συμπτώματα, όπως κράμπες, ναυτία, ευαισθησία στο στήθος, πόνο στη μέση, εναλλαγές της διάθεσης ή πονοκεφάλους.

Επίσης, εάν έχετε κηλίδες με προοδευτικά εντονότερη ροή, είναι πιθανόν να ξεκινά η έμμηνος ρύση σας.

Σπάνια, λόγω μιας υποκείμενης αιμορραγικής διαταραχής που επηρεάζει την ικανότητα του αίματος να πήζει, μια γυναίκα μπορεί να αιμορραγεί περισσότερο από το συνηθισμένο κατά την εμφύτευση (ή οποιαδήποτε άλλη στιγμή, όπως κατά τη διάρκεια της περιόδου της ή όταν είναι τραυματισμένη).

Είναι αιμόρροια εμφύτευσης ή είναι περίοδος;

Με δεδομένο, πως η αιμόρροια εμφύτευσης λαμβάνει χώρα κοντά στην αναμενόμενη επόμενη έμμηνο ρύση, είναι συχνό αρκετές γυναίκες να τη συγχέουν με περίοδο. Κάποιες πιστεύουν, πως τα κολπικά υγρά, που βλέπουν, είναι τα «προεόρτια» της επόμενης περιόδου.

thromvofiflia-kai-gonimotita.jpg

Σύμφωνα με τον γυναικολόγο Μενέλαο Λυγνό, αν και το αίμα της περιόδου μοιάζει αρκετά με το αίμα της αιμόρροιας εμφύτευσης, υπάρχουν κάποιες διαφορές:

Πόσο γρήγορα μπορείτε να συλλάβετε μετά την περίοδο

  • το χρώμα: Η ροή του αίματος της περιόδου διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα. Άλλες γυναίκες έχουν μεγαλύτερη ροή στην περίοδό τους και άλλες μικρότερη. Σε κάθε περίπτωση η κάθε γυναίκα είναι «εξοικειωμένη» με το χρώμα του αίματος της περιόδου της, το οποίο έχει συνήθως πιο ανοιχτή ή πιο σκούρα ερυθρά απόχρωση. Το αίμα στην αιμόρροια εμφύτευσης είναι συνήθως ροζ ή καφέ
  • η υφή: Στην περίοδο αναμεμιγμένοι με το αίμα εντοπίζονται και σκουρόχρωμοι θρόμβοι («κομμάτια» αίματος), οι οποίοι είναι κατά κανόνα απόντες στην αιμόρροια εμφύτευσης.
  • η διακύμανση της ροής: Είτε έχετε «βαριά», είτε «ελαφριά» περίοδο, η ροή του αίματος τότε είναι αρχικά μικρή (σταγόνες), στη συνέχεια αυξάνεται, για να μειωθεί ξανά μέχρι να σταματήσει τελείως. Στην αιμόρροια εμφύτευσης η ροή του αίματος είναι περίπου σταθερή.
  • η διάρκεια: Η περίοδος κατά κανόνα διαρκεί από 2 έως 7 ημέρες. Η αιμόρροια εμφύτευσης διαρκεί από λίγες ώρες έως 2 ημέρες.
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved